Diari digital d'Andorra Bondia

Mario Damas Nunes apel·la a la llengua com a signe d’identitat


Escrit per: 
Agències/Foto: A.R.


La recepció oficial que va oferir dissabte l’ambaixador portuguès, Mario Damas Nunes, amb motiu de la celebració del Dia de Portugal, de Camões i de les Comunitats Portugueses, va servir perquè tornés a posar damunt la taula la reivindicació que els escolars puguin elegir la llengua portuguesa com a idioma d’aprenentatge en horari lectiu i, per tant, curricular.

L’ambaixador va aprofitar l’acte per defensar la llengua com a “signe d’identitat que les comunitats han de guardar sempre”. Mario Damas va dir que una bona integració dels portuguesos en el país d’acollida passa també per “preservar la seva llengua i la seva identitat”.
En aquest sentit, l’ambaixador lusità va dir que continuen treballant perquè el portuguès sigui la cinquena llengua d’aprenentatge curricular a l’escola i creu que pot ser possible desencallar el tema per al curs del 2011. “Som conscients del problema logístic de posar en marxa una cinquena llengua, però no és impossible, i crec que arribarem a una solució”, va afegir Mario Damas. A més, va assegurar que l’actual situació “és poc pedagògica” i que és “més interessant des d’una òptica de bona integració” aprendre la llengua en horari lectiu. En l’actualitat les classes de portuguès s’imparteixen fora de l’horari escolar per cinc professors pagats pel Govern de Portugal.
El diplomàtic va dir que en cap moment “és una pressió” el fet d’insistir en la qüestió, sinó que forma part del “programa de Portugal” a tots els països on hi ha una comunitat d’immigrants important. A Andorra hi ha 1.200 alumnes d’origen portuguès repartits en els tres sistemes educatius, 550 dels quals segueixen les classes que ofereixen els cinc professors fora de l’horari escolar.
El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va explicar que l’acord d’intercanvi d’informació fiscal amb Portugal està a punt de ser ratificat pel seu Parlament. Bartumeu preveu que les negociacions per elaborar el conveni de doble imposició comencin al gener i té pendent trobar-se amb el primer ministre portuguès, José Sócrates, per començar a treballar en el tema.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte