Diari digital d'Andorra Bondia
Marsol aclareix que l’acord per la Llei de transferències no és unànime
Marsol aclareix que l’acord per la Llei de transferències no és unànime

Marsol aclareix que l’acord per la Llei de transferències no és unànime


Escrit per: 
M.S.C. /M.S:

La cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, va precisar les paraules dels portaveus de la reunió de cònsols de dimarts i va aclarir que l’acord per repartir a parts iguals els punts de la Llei de transferències anul·lats pel Tribunal Constitucional (TC) no és unànime sinó “un acord majoritari”. En aquest sentit, va destacar que el Comú de la capital “sempre ha manifestat” que no comparteix la forma de repartir les transferències i que la sentència del TC era una “oportunitat històrica” per premiar més el criteri de la població. Així, tot i que amb el nou text Andorra la Vella millorarà “una mica” els ingressos, la cònsol major va deixar clar que la corporació ha mantingut l’opinió inicial perquè no comparteix la base de la distribució.
És per això que Marsol tornarà a demanar als consellers generals que tinguin en compte les seves demandes, però és escèptica. I és que, tal com va recordar, dels set comuns, cinc estan d’acord amb la proposta del Govern i dos no la comparteixen (Sant Julià de Lòria també s’hi va mostrar disconforme). “Ens quedem sempre en minoria”, va lamentar, al mateix temps que va afegir que davant d’aquest fet “jo soc democràtica, ho accepto i la majoria mana”.
D’altra banda, l’executiu, en la sessió de consell de ministres, va aprovar ahir el projecte de llei de modificació de la Llei qualificada de transferències als  comuns, que entrarà avui mateix a tràmit parlamentari, segons va confirmar el mateix cap de Govern, Antoni Martí, que va destacar que el text permet adaptar la llei a la sentència del 15 de març passat del Tribunal Constitucional.
Així, Martí, que va recordar que els criteris anul·lats pel TC (cadastre i separatives i inversions sostenibles) afectaven únicament 4,4 milions dels 55 previstos, va explicar que, tal com s’havia acordat novament amb les administracions parroquials, aquest import s’afegirà a l’apartat que es reparteix a parts iguals entre tots els comuns, que passarà de 13.640.000 euros a 18.012.500 euros, mentre que tota la resta de criteris es mantenen exactament igual que en la llei ja aprovada.
En aquest sentit, el cap de Govern, que va recordar també que els dos primers anys d’aplicació el canvi no afectarà en res per la disposició transitòria que ja preveia el repartiment  de l’import corresponent a aquests conceptes a parts iguals, va mostrar la satisfacció pel fet que amb la modificació plantejada “s’adapta la llei a les directrius de la sentència i, a la vegada, es respecta la filosofia del pacte assolit amb els comuns”.
D’altra banda, i tenint en compte que els vots de la majoria demòcrata no són suficients per aprovar el text, Martí va explicar que ha parlat amb el grup parlamentari liberal, els consellers generals d’Unió Laurediana-Independents de la Massana (UL-ILM) i amb la consellera general independent, Sílvia Bonet, de qui espera que donin suport al text, malgrat assegurar “no voler condicionar” el vot de ningú.
Quant al suport de Liberals d’Andorra, Martí va recordar que tenien dubtes respecte a la constitucionalitat de les lleis però que, en canvi, en compartien la filosofia. Per això, i un cop corregits els punts apuntats pel TC, i tenint en compte que la filosofia no ha canviat, el cap de Govern considera que “hi haurien de votar a favor”.

“La llei de capitalitat no és una prioritat”
El cap de Govern, Antoni Martí, va assegurar ahir “poder entendre” les reclamacions de la cònsol d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, en el sentit que es reconegui la capitalitat, tot i que va remarcar que “fer una llei de capitalitat no forma part de les prioritats del Govern d’Andorra”. Així mateix, Martí va recordar que en el darrer Congrés de Poders Locals i Regionals es va posar de manifest el “tractament exemplar” d’Andorra als municipis.
En conèixer les manifestacions de Martí, Marsol va advertir que continuarà demanant aquesta llei. La mandatària confiava que el Govern atengués la recomanació d’una institució internacional com és el Consell d’Europa tal com fa “amb totes les recomanacions” d’aquest tipus d’organismes. “Insistirem”, va remarcar, al mateix temps que va recordar que Andorra la Vella dona serveis de caire nacional i acull institucions per a tot el país que fan que es mereixi una llei de capitalitat tal com tenen la majoria de capitals europees. 

marsol
acord
transferències
unànime
comuns

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte