Diari digital d'Andorra Bondia
Marsol manté el ‘no’ a la proposta de transferències del Govern de DA
Marsol manté el ‘no’ a la proposta de transferències del Govern de DA

Marsol manté el ‘no’ a la proposta de transferències del Govern de DA


Escrit per: 
M.S./ M.S.C./ Foto: Jonathan Gil

“No estem d’acord de la manera que es tracten les transferències de cara a la parròquia d’Andorra la Vella”. Així de contundent es va mostrar ahir la cònsol major de la capital, Conxita Marsol, que va remarcar que “considerem que s’hauria de valorar més el criteri de la població i menys el del territori perquè entenem que la població té més necessitats que el territori“.
Marsol va fer aquestes manifestacions després d’una nova reunió tripartida –Govern, Consell General i comuns– per mirar d’avançar en la reforma competencial, una trobada on la cònsol de la capital va fer evident el “desacord” d’Andorra la Vella amb la proposta sobre les transferències plantejada pel Govern de Demòcrates per Andorra.
“Tampoc demanem que tot hagi de ser per la població i res per al territori però sí que creiem que caldria trobar un millor equilibri que el que s’ha trobat ara”, va destacar Marsol, que va insistir que caldria no deixar passar l’oportunitat que la població no es tingui en compte com a criteri més important a l’hora de decidir quines transferències corresponen a cada Comú, ja que “la població té més necessitats que el territori”.
La cònsol de la capital, que va remarcar que “no es tracta de si uns reben més o menys ja que tots estem a Andorra i tot ho acaba rebent el país”, va avançar  que des de la corporació es continuarà “treballant en aquesta línia, defensant la nostra posició i esperant que finalment el Consell General, que és qui haurà de votar la llei, accepti aquesta posició d’Andorra la Vella i la valori i ens faci contents”.
Marsol, que va admetre que dins la taula de negociació la posició que defensa el Comú de la capital “és minoritària”, va reconèixer que com a mínim des del punt de vista del criteri de població la proposta d’Andorra la Vella s’acosta més a la plantejada pel Partit Socialdemòcrata que no a la de l’executiu demòcrata, si bé “s’ha de veure en general”, va matisar.
Precisament, el conseller general del PS Pere López, va aprofitar la reunió per sol·licitar dades a les corporacions parroquials sobre el número de quilòmetres de vies secundàries que tenen a les seves parròquies, per tal d’ajustar les simulacions del que correspondria a cada una de les parròquies amb la proposta de transferències que plantegen els socialdemòcrates, centrada bàsicament en els criteris de població, territori i xarxes de serveis (carreteres, aigua...), i que, un cop ajustada, es tornarà a presentar en la propera reunió prevista per dilluns vinent.
D’altra banda, en la reunió d’ahir es va tornar a evidenciar que alguns comuns no comparteixen que les pernoctacions hagin de ser un criteri a l’hora de decidir el repartiment de les transferències, tal com planteja la proposta del Govern demòcrata, i coincideixen també amb el PS que considera que “més que un criteri de despesa, les pernoctacions són un generador d’ingressos”.

L’oposició Critica Marín
Els dos grups de l’oposició al Comú d’Escaldes-Engordany van retreure a la cònsol major, Trini Marín, que no defensi els interessos de la parròquia. En aquest sentit es va expressar la consellera socialdemòcrata, Cèlia Vendrell, que considera desafortunades les declaracions de la mandatària en què qualificava de poc democràtica la proposta de transferències feta pel PS. 
Així va destacar que mentre que Canillo i Ordino reben 1.600 euros per habitant amb l’actual sistema de transferències, Escaldes-Engordany només obté 585 euros per habitant. Davant d’això va defensar l’aposta del PS de donar més pes a la població, ja que els serveis es donen a aquesta. Vendrell va afirmar sentir-se “ferida” en tant que ciutadana d’Escaldes-Engordany que la cònsol d’aquesta parròquia “no defensi més els interessos dels escaldencs” perquè puguin tenir el mateix pes que els ciutadans de les altres parròquies. Davant d’això va demanar a Marín que “revisi la seva posició i doni suport al factor poblacional” en la reforma de les transferències. 
De la seva banda, el conseller liberal, Marc Magallón, va reiterar que “sap greu” que amb la proposta elaborada pel Govern l’única parròquia que es veia perjudicada era Escaldes-Engordany. “Fa mal als ulls”, va dir al mateix temps que va indicar que tot i que cal tenir esperit nacional i vetllar pel bé d’Andorra caldria mirar per les set parròquies i no només per la resta. Aquesta situació, va afirmar, es dona tot i tenir un cap de Govern que ha estat cònsol de la parròquia en dues ocasions i que és un acèrrim escaldenc. Per tot plegat va concloure que “a cal ferrer, ganivet de fusta”.

marsol
'no'
transferències
Govern
DA
proposta

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte