Diari digital d'Andorra Bondia
Josep Lluís Donsión i Jaume Bartumeu en una compareixença anterior.
Josep Lluís Donsión i Jaume Bartumeu en una compareixença anterior.

Marsol manté la porta oberta per sumar Terceravia i Cd’i al projecte


Escrit per: 
M.S. / M.S.C. / P.G. / Foto: Jonathan Gil

La cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, no llança la tovallola en el seu intent de bastir un projecte ampli de cara a les eleccions comunals del 15 de desembre vinent i manté la porta oberta a sumar Terceravia i Coalició d’Independents (Cd’i) a l’acord ja “mig embastat” amb Liberals i Progressistes-SDP.
“Terceravia no ha dit que no i amb Cd’i si no hi ha hagut converses hi seran”, va destacar Marsol, que al marge de com acabin finalment les coses amb aquestes dues formacions, es va mostrar convençuda que al final de la setmana vinent es podrà oficialitzar l’acord com a mínim amb liberals i progressistes.
Pel que fa a la composició de la llista, Marsol, que va recordar que el de Demòcrates és un “projecte obert a sumar persones d’altres partits i independents que vulguin treballar per la parròquia d’Andorra la Vella”, va apuntar que “no estem encara en aquesta fase”, tot i que sí va deixar clar, i en això va coincidir amb el cap de Govern i president de la formació taronja, Xavier Espot, que el número dos de la candidatura, sigui de Demòcrates o independent, el decidirà DA.
Així mateix, la cònsol va admetre que a hores d’ara també està per decidir la fórmula sota la qual es concorrerà als comicis tot i que va avançar que “les sigles de DA hi seran i si hi ha altres partits també hi seran”, mentre que pel que fa al programa va manifestar que “des del primer moment tenim un projecte, venim d’un recorregut i volem continuar aquest projecte de la parròquia”, tot i que “amb les aportacions que siguin necessàries”.
Precisament, respecte al futur programa és on hi ha més serrells per tancar amb els possibles socis. En aquest sentit, el president de Progressistes-SDP, Jaume Bartumeu, va admetre que la formació té “seriosos dubtes” amb el projecte del telefèric al pic de Carroi, uns dubtes, però, que confia esvair un cop es parli amb els impulsors i coneixedors de la iniciativa.
Des del Partit Socialdemòcrata s’observa amb certa indiferència aquest possible pacte a tres bandes a la capital. L’actual consellera de comú i candidata de la formació, Dolors Carmona, va considerar que són les forces que se sumin al pacte les que “hauran de donar els seus arguments”, i va destacar que el PS ha de “continuar amb la nostra línia i coherència”. Així mateix, Carmona va advertir que tot i que des del Comú el que s’ha de fer és gestionar i oferir els serveis que els ciutadans requereixin hi ha d’“haver una estratègia i una línia política”, ja que en funció del plantejament “es prioritzaran uns serveis o d’altres”.
D’altra banda, i amb relació a la situació a Escaldes-Engordany, el cap de Govern i president demòcrata, que va admetre que una part del comitè parroquial no vol pactar amb els Liberals,  va voler ser prudent, tot i que sí va comentar que el millor per a la parròquia i per al país és que “DA pugui seguir governant a Escaldes-Engordany”. Així mateix, Espot va confirmar que la formació ha deixat el debat sobre possibles pactes per a més endavant i que està centrada a “cercar uns bons candidats a cònsol major i cònsol menor”. Serà un cop s’hagi decidit el tàndem quan s’abordarà el tema dels pactes.

La Massana
Pel que fa a la Massana, i després dels darrers contactes entre Ciutadans Compromesos i Demòcrates, els taronja han renunciat finalment a la demanda que les seves sigles figuressin a la candidatura. Així, segons van explicar les fonts consultades, els democràtes no presentaran llista i se sumaran a la de la plataforma, que igual que ara fa quatre anys, es presentarà sota el nom de Ciutadans Compromesos. En el programa electoral sí s’especificarà aquelles formacions que formen part del projecte.

Progressistes-SDP explora acords amb Unió Laurediana i també altres forces a Sant Julià

Tot i ser un dels fundadors de Laurèdia en Comú i apostar inicialment per la seva continuïtat, la decisió del cònsol major de Sant Julià de Lòria i d’altres membres de la plataforma de trencar-la i seguir per altres camins presa la setmana passada han comportat que Progressites-SDP busqui també altres opcions per ser presents a les eleccions del 15 de desembre vinent.
Així ho van explicar ahir el president, Jaume Bartumeu, i el conseller lauredià de la formació, Josep Lluís Donsión, que van revelar que, a excepció precisament del cònsol Josep Miquel Vila, s’han mantingut converses amb totes les altres forces polítiques, inclosa Unió Laurediana, si bé “no hi ha res tancat”. En aquest sentit, Donsión, que va deixar clar que després del trencament de LC “no ens sentim obligats a res” i que “no és cert que donem suport a la candidatura que vol promoure Vila”, va destacar que una vegada s’hagi conversat amb tothom “si hi ha un projecte que ens agrada i la formació ens hi accepta, ens hi adherirem”. Pel que fa a com ha de ser aquest projecte, Donsión va destacar que al marge d’altres aspectes, sí ha de preveure la renovació del centre de Sant Julià de Lòria i més recursos, tant econòmics com de personal, per al Comú.
D’altra banda, en el cas d’Encamp, Bartumeu va confirmar que el comitè local dels progressistes havia rebut una proposta de David Rios, tot i que no té “constància” que els hagi “contactat el PS”, i que en canvi des d’Units pel Progrés i Demòcrates (UP+DA) ningú els havia fet arribar cap proposta.

 

Mortés confia en l’acord amb L’A i SDP però els progressistes tenen també l’oferta de Dolsa

El cònsol major ordinenc i aspirant a la reelecció per Acció Comunal d’Ordino-Demòcrates (ACO+DA), Josep Àngel Mortés, es va mostrar confiat ahir que malgrat que encara no hi ha res tancat ni signat, les sigles ACO+DA aniran acompanyades per les de Liberals d’Andorra i per les de Progressistes-SDP en les eleccions comunals del 15 de desembre vinent. “Les converses avancen d’una forma satisfactòria”, va dir Mortés, que es va mostrar partidari a més que en tota aquesta barreja de sigles es deixi també la porta oberta a independents que es vulguin sumar al projecte i a la candidatura.
“Al final, en unes eleccions comunals del que es tracta és de formar el millor equip per gestionar de la millor manera la parròquia”, va defensar el cònsol, que va assegurar que “en el cas dels programes de diferents partits a nivell parroquial al 90% podem dir que estem d’acord”.
El que està clar a hores d’ara és que  Mortés serà qui encapçali aquesta àmplia candidatura tot i que es desconeix encara qui serà el número dos. Així mateix, es preveu també que puguin repetir forces dels consellers de l’actual majoria comunal.
Tot i l’optimisme de Mortés, Progressistes-SDP encara no ha pres cap decisió respecte a si se sumarà al projecte d’ACO+DA. En aquest sentit, el president de la formació, Jaume Bartumeu, va explicar que s’ha rebut la proposta de Mortés però també una de l’excònsol Enric Dolsa per concórrer als comicis i que el partit no s’ha posicionat. En aquesta línia, Bartumeu va avançar que divendres hi ha prevista una reunió del comitè ordinenc per valorar les dues opcions i decidir.

marsol
manté
Porta
oberta
sumar
Terceravia
Cd'I
projecte

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

El comú lauredià amb mancances pel que fa al personal i els recursos? Elemental! El Sr. Vila ha sacrificat la parròquia prioritzant el pagament del deute contret amb el banc.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte