Diari digital d'Andorra Bondia
La cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol.
La cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol.

Marsol vol que l’entorn de The Cloud estigui urbanitzat abans de fi d’any


Escrit per: 
M.S. / P.G. / Foto: Jonathan Gil

“Ens sap greu que això no hagi tirat endavant però no ens quedarem només amb la preocupació, llepant-nos les ferides”. Així de contundent es va mostrar ahir la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, l’endemà mateix que l’executiu i Andorra Telecom anunciessin la suspensió de The Cloud per la seva  inviabilitat econòmica, una suspensió que la corporació de la capital ha entomat amb “sorpresa, decepció i molta preocupació per com quedarà tota aquella zona”. 
En aquest sentit, Marsol va recordar que “portem dos anys i mig tenint aquella zona en unes condicions que no afavoreixen el centre d’Andorra la Vella, ni la unió amb Riberaygua i el Fener Boulevard”, una situació que “no només ens preocupa sinó que no ens agrada”. Per aquest motiu, la cònsol va explicar que ahir mateix va mantenir una reunió amb el cap de Govern, Antoni Martí, i el ministre d’Ordenament Territorial i president del consell d’administració d’Andorra Telecom, Jordi Torres, a qui va demanar “una solució ràpida” per a aquesta situació.
Així, la cònsol de la capital va explicar que en la trobada es va acordar “la urbanització immediata” de tot l’entorn de la parcel·la on s’havia d’ubicar The Cloud per poder fer efectiva la connectivitat de l’avinguda Meritxell amb l’avinguda Riberaygua i el Fener Boulevard i “no seguir perjudicant la zona”. Marsol, que va qualificar la trobada de “positiva”, va matisar   que cal “veure com ho fem, de quina manera i què representarà”, tot i que sí que va incidir en la necessitat que “abans de final d’any hauríem de mirar de tenir-ho fet”.
En aquesta línia, la cònsol va recordar que en el conveni signat amb Andorra Telecom el maig del 2016 ja quedava clar que el Comú assumiria “la despesa de la part de la plaça i la seva conversió en zona de vianants”, i que els diners per fer-ho, 1,5 milions d’euros, ja estan inclosos amb plurianuals per al 2019 i 2020 en el pressupost. Per això, “cal avançar-ho i començar a tirar-ho endavant perquè el que no podem fer és seguir tenint-ho d’aquella manera, esperant que ens facin l’edifici”, va remarcar la cònsol.
Marsol, que va recordar l’“esforç” de la corporació amb l’avinguda Meritxell i que, per això, “s’hi ha de fer alguna cosa allà i de pressa”, va instar Andorra Telecom que “replantegi un projecte atractiu”, tot i que es va mostrar convençuda que “a set o vuit mesos d’unes eleccions, difícilment es pugui fer un projecte en aquest termini”.
Des de les associacions de comerciants més directament afectades pel projecte, The Cloud va coincidir amb Marsol en el sentit que cal trobar una solució ràpida per a la zona, ja que “no pot continuar tal com està”. En aquesta línia, el president de l’Associació de Fener Boulevard, Joan Babot, que va assegurar que “és una llàstima que no es puguin complir les expectatives” malgrat que va admetre que “era un projecte que trontollava des de l’inici”, va incidir en la importància que ben aviat “es puguin treure tots aquests plàstics i tanques de la zona”.
Per la seva part, la presidenta de l’Associació de Comerciants i Propietaris de l’avinguda Meritxell, Sònia Yebra, va assegurar que l’aturada del projecte “és un  problema important per a la zona” i cal “veure com es pot reconduir”. Respecte a la voluntat de la corporació de procedir a l’urbanització i embelliment dels entorns de la parcel·la, Yebra va indicar que “és important que es faci amb celeritat”.

Sectors empresarials
La suspensió de la construcció de The Cloud “ha estat una sorpresa per a tothom”, va dir Miquel Pujal, vocal de la junta de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis.  Des de la CCIS entenen que el Govern hagi suspès el projecte si les xifres proposades per les constructores superen els paràmetres que s’havia marcat. Això sí, la Cambra reclama “un temps de reflexió per veure què s’ha de fer en aquest espai i saber quin és el projecte idoni per posar allà”, va comentar Pujal, qui va valorar que el punt “és un lloc privilegiat i penso que  allà alguna cosa s’hi hauria de fer”. 
Pujal també considera la decisió del Govern de suspendre el projecte com “una retirada a temps per no assumir un projecte que no sigui rendible”, va dir. 
Per la seva banda, el president de la PIME, Marc Aleix, qüestiona que hagin de ser les autoritats centrals “les que tirin endavant projectes de tan gran magnitud com l’edifici de The Cloud”. Segons el president de la pime, “el ciutadà andorrà té altres preocupacions, com la seguretat social, els sous i l’habitatge i els comptes de l’Estat s’hi haurien de centrar”. 
De tots el sectors econòmics, el que hi està més implicat és el dels constructors i des de l’Associació de Contractistes d’Obra (Acoda) no van voler fer ahir cap manifestació sobre aquest tema. 
D’altra banda, el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, va atribuir les crítiques i les demandes de dimissions a una “estratègia electoral i de desgast al Govern” i va lamentar que es titlli el projecte de fracàs sense tenir en compte tots “els que hem fet al llarg dels últims anys i que feia molt de temps que s’esperaven al país”. Torres va dir que precisament el Govern ha tingut responsabilitat política per aturar el projecte. Per aquest motiu, va assegurar que de cap manera el Govern es planteja dimissions. 

Alcobé: “ha estat una decisió molt assenyada”

Qui va ser el capdavanter   del projecte The Cloud, l’exministre d’Ordenament Territorial, Jordi Alcobé, va manifestar que la suspensió de la construcció de l’edifici The Cloud “ha estat una decisió molt assenyada”. Segons Alcobé, s’ha d’investigar realment què ha passat perquè considera que la diferència de més de 12 milions d’euros del cost, segons l’oferta més barata que es va presentar per a la construcció de l’edifici,  no obeeix a un simple “error de càlcul”, com va apuntar ahir el director d’Andorra Telecom, Jordi Nadal. 
Segons Alcobé, aquest projecte es va marcar amb un límit pressupostari i, si s’hagués sabut que “des d’un inici que tindria uns costos més importants, potser no s’hagués plantejat de fer”, va dir.  Cal  recordar que Alcobé, que  va ser el primer i principal defensor del projecte, va fer unes modificacions que augmentaven fins a 44 milions el projecte i que Torres després va replantejar a un cost més baix, que finalment no ha estat assumit per les constructores. Alcobé considera que la decisió que el Govern va prendre dimecres passat ha estat “bastant raonable”.

the cloud
l'entorn
marsol
vol
urbanitzat
abans
fi d'any

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Aquest projeste ja va neixer amb molts dubtes, sort que al final no es farà , ja que no es sabia per a qué serviria. La pregunta ara és , quan ens ha costat? No només els diners sino la perdua del edifici emblematic que a corre cuita es van encarregar de tirar, ara ja no té remei, llastima. Algun responsable? ..... Veurem ara quina solució hi trobem. Si fan una comissió, de nou, per parlar i discutir sobre el futur de l' espai, m' oferiexi.....

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte