Diari digital d'Andorra Bondia

Martí afirma que Andorra no pot perdre l’oportunitat de tenir l’heliport nacional


Escrit per: 
Julià Rodríguez / Foto:SFGA

Tothom esperava la trobada, però el cert és que no va servir de gaire, a efectes pràctics. En tot cas només per escenificar el diàleg que totes dues parts han preconitzat en declaracions des del principi, però que no s’havia ni tan sols iniciat.

El cap de Govern, Antoni Martí, i la cònsol major d’Andorra la Vella, Rosa Ferrer, es van reunir ahir per primera vegada per intentar llimar diferències amb relació a la construcció de l’heliport nacional al roc de Patapou. Al final de la reunió les dues parts es van ratificar en les seves respectives postures. El Govern firmarà aviat el projecte amb l’empresa concessionària perquè la infraestructura sigui una realitat l’any vinent. I el Comú presentarà un recurs de reposició davant de l’executiu, amb la demanda expressa que es paralitzin les obres fins la resolució del cas, i també un altre de competències al Tribunal Constitucional. 
La trobada, a la qual va assistir també el ministre d’Economia, Jordi Alcobé, i els tècnics que avalen la viabilitat del projecte, va servir perquè totes dues parts expliquessin de nou als mitjans de comunicació els arguments a favor i en contra de la ubicació de l’equipament al roc de Patapou. El màxim responsable de l’executiu va indicar que havia estat una reunió molt cordial en què s’havia fet patent que hi ha “un plantejament molt parroquial” del Comú de la capital i un “projecte nacional” per part del Govern, “que està obligat a defensar l’interès general” perquè “la majoria  dels andorrans volen un heliport en un moment difícil com el que estem vivint”. “Hem perdut moltes oportunitats com a país i no podem perdre aquesta”, va manifestar Martí, assenyalant la importància d’un projecte d’aquestes característiques dins del procés d’obertura econòmica que s’ha encetat.
El cap de Govern va voler explicar també que, com en qualsevol altre projecte, són les empreses que han optat a la licitació les que elegeixen el lloc que consideren oportú per a la posada en marxa “perquè són les que es juguen els seus diners”. Això sí, segons va ressaltar Martí, tots els informes tècnics indiquen que l’indret compleix amb la totalitat dels requisits que s’han de demanar en una iniciativa com aquesta. En aquest sentit, va posar especial èmfasi, com havia indicat el ministre d’Economia i Territori el dia anterior, que un enginyer aeronàutic ha garantit “que el terreny és l’adequat”, fins al punt que l’ha valorat amb una nota de 8 sobre 10, la més alta dels tres possibles emplaçaments proposats per les empreses que es van presentar al concurs. I sobre la perillositat de l’indret elegit, Martí va admetre que “està en zona de risc, qualificada com a taronja, però no d’alt risc, igual que multitud d’edificis a Andorra”, raó per la qual va voler transmetre un missatge de tranquil·litat als ciutadans. “Si no es fessin les coses bé per part de l’empresa, no es faria l’heliport”, va emfasitzar Martí en roda de premsa.  El cap de Govern va entrar fins i tot en alguns detalls del projecte  que avalen que no representa una molèstia o un perill per als veïns: el sobrevol dels aparells serà per la “vessant no edificada” i l’impacte acústic serà “molt petit” i menor del que té actualment la plataforma per a helicòpters que hi ha a l’hospital. Martí va dir que en tot cas el Govern actuarà “amb màxima transparència” en aquest tema i  està disposat a donar tota la informació que tant el Comú com els veïns sol·licitin.
Per la seva banda, la cònsol major d’Andorra la Vella, Rosa Ferrer, que va anar acompanyada a la reunió pel cònsol menor, Jordi Minguillon, va reiterar que tots els informes que té la corporació a les seves mans conclouen que al roc de Patapou “no es pot fer un heliport nacional”.  L’oferiment del Comú va ser que, abans que es signi el contracte, vinguin tècnics independents de l’OACI perquè valorin les tres ofertes que van concórrer al concurs, cosa amb la qual el Govern està d’acord “però de moment ells tiren endavant”. “El que ha imperat és el criteri econòmic’”, va afegir Ferrer. “Cadascú farà la seva feina”, va concloure la cònsol major de la capital.

 El Comú de la capital celebra una sessió extraordinària

El Comú d’Andorra la Vella celebrarà una sessió extraordinària de Consell de Comú divendres vinent, a les 13.30 hores, en què adoptarà un posicionament sobre l’heliport nacional. A la reunió s’inclou també l’adhesió al manifest de la Plataforma “No a l’heliport al Patapou”. La corporació ha convidat tots els ciutadans a assistir a la sessió.

Els Verds d’Andorra donen suport a la plataforma

Els Verds d’Andorra han donat suport a la plataforma “No a l’heliport al Patapou”. La formació recorda en una nota que ja l’any 2008 es va oposar a la construcció d’un heliport i afirma que “el sentit comú més elemental desaconsella aquesta ubicació”. A més, els Verds ressalten la necessitat que hi hagi criteris de transparència en un estat de dret.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte