Diari digital d'Andorra Bondia
Martí, cautelós i a l’espera de tenir l’informe sobre la corrupció al SAAS
Martí, cautelós i a l’espera de tenir l’informe sobre la corrupció al SAAS

Martí, cautelós i a l’espera de tenir l’informe sobre la corrupció al SAAS


Escrit per: 
M.S.C / FOTO: J.G.

Un dia després que el Partit Socialdemòcrata (PS) denunciés l’existència d’una xarxa de corrupció en la gestió del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), el cap de Govern, Antoni Martí, va recordar que ja hi ha obert un expedient informatiu, que s’està realitzant amb total independència. Així, va remarcar que s’ha nomenat una lletrada externa que està fent diferents reunions amb les parts implicades i que “s’està mirant tot el que ha succeït”. Per això es va mostrar “cautelós” a l’entorn de les irregularitats detectades, al mateix temps que va qualificar d’excessives i “altisonants, o no tant”, les afirmacions del Partit Socialdemòcrata.

En aquest sentit va declarar que “hi ha qüestions que vénen molt des del punt de vista polític i periodístic” i va avisar que “en política mai no és bo fer afirmacions quan hi ha un expedient informatiu en curs”. A més va indicar que “si es té tan clar això hi ha molts camins”. El cap de Govern va anunciar que es preveu disposar dels resultats de les investigacions a principis d’agost. Serà en aquest moment quan l’executiu valorarà l’informe. Així mateix, Martí va declarar que aquest document també es facilitarà a tots els presidents dels grups parlamentaris amb la màxima rapidesa possible, tal com es va comprometre al Consell General.

El cap de Govern també va recordar que si el PS ha pogut “insinuar” que hi ha una xarxa de corrupció al SAAS ha estat perquè l’executiu ha donat tots els informes de què disposava, una actuació que mostra la voluntat de transparència.

El PS va denunciar dimarts diverses irregularitats en els informes de fiscalització dels anys 2013 i 2014 i els informes de la Intervenció General del Govern sobre el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària, als quals ha tingut accés el grup parlamentari socialdemòcrata després de tot un seguit de demandes d’informació relacionades amb la gestió de la parapública. Els consellers van informar d’incompliments com adjudicacions directes de concursos públics, compres de vehicles que ja són de titularitat del Govern i compres de medicaments amb gairebé dos milions de factures irregulars, entre d’altres.

Querella contra directius de BPA per “responsabilitat institucional”

S’ha fet mal a l’Estat andorrà i el poble no entendria que davant d’aquest fet no hi ha­gués un Govern responsable que s’encarregués de saber quins són els causants d’aquest mal. Amb aquestes paraules es va referir el cap de l’executiu, Antoni Martí, a la querella presentada contra l’exconseller delegat de BPA Joan Pau Miquel i onze directius més del banc dimarts passat. “Hi ha una qüestió de responsabilitat institucional”, va dir el mandatari, al mateix temps que va afegir que ningú hi ha de veure cap més intenció que aquesta.

Martí va indicar que el Govern respecta les demandes presentades per la família Cierco i altres estalviadors. Tot i així va recordar que el Govern ja va anunciar que s’havia constituït com a part per poder tenir accés al sumari, com també havia informat que s’analitzaria “perquè pel mal que ha sofert l’Estat andorrà, ningú que tingui una mica de responsabilitat pot quedar indiferent”. El cap de Govern va exposar, doncs, que després que s’hagi aconseguit estabilitzar la situació de Banca Privada s’ha decidit passar a la segona fase. I aquesta està relacionada amb la reputació de l’Estat.
Martí també va anunciar que en menys de quinze dies es faran tots els passos necessaris per concretar l’adjudicació de Vall Banc a J.C. Flowers amb tots els aspectes administratius que això requereix. 

També es va referir a la querella presentada pel Govern contra els directius de BPA el conseller general de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Víctor Naudi. El polític va apuntar que es tracta només d’una qüestió de procediment i que les valoracions les deixa per a la justícia. Naudi va remarcar que la política mai s’hauria de judicialitzar, però vist l’impacte de BPA això es inevitable. Per aquest motiu es va mostrar a l’espera que la justícia faci la seva feina al més ràpid possible i que es pugui saber la veritat com més aviat millor.

 

Preocupat per la valoració de sindicats i coprínceps

El cap de Govern també es va referir ahir a l’enquesta d’opinió política del Centre de Recerca Sociològica. Martí va indicar que, a diferència de tots els representants polítics que fan una lectura positiva dels resultats, ell és “la persona més insatisfeta del món”. En aquest sentit es va mostrar especialment preocupat per les valoracions de la ciutadania respecte de les organitzacions sindicals, i va remarcar que hi ha molts esforços a fer pel títol 2 de la Constitució. A més, també va expressar la seva insatisfacció pel fet que els coprínceps no aprovin, quan ell va assegurar confiar en aquesta institució.

 

 

Andorra
SAAS
sanitat
Govern
BPA
política

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte