Diari digital d'Andorra Bondia
Martí confirma l’expedient al SAAS per les irregularitats detectades
Martí confirma l’expedient al SAAS per les irregularitats detectades

Martí confirma l’expedient al SAAS per les irregularitats detectades


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

El cap de Govern, Antoni Martí, va confirmar ahir que hi ha “un expedient informatiu en curs” per les greus irregularitats que el Tribunal de Comptes va detectar en els seus treballs de fiscalització dels comptes del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) corresponents a l’exercici 2014.
Martí, que va precisar que s’ha encarregat l’informe a un lletrat aliè i es va comprometre a trametre les conclusions als consellers generals, va voler respondre d’aquesta manera a una intervenció del parlamentari del Partit Socialdemòcrata i president del grup mixt, Pere López, durant el debat previ a la votació de les liquidacions de comptes del Consell General i òrgans vinculats i de les diferents administracions i organismes i societats públiques i parapúbliques de l’exercici 2014 .
Precisament López, que va acusar l’executiu d’“actuar per reacció”, va recordar que es tracta d’“irregularitats” molt greus i va insistir en la necessitat que se’n derivin “responsabilitats i acomiadaments” si cal, responsabilitat que “l’executiu adoptarà” si així es desprèn de l’expedient un cop completat, segons va respondre-li Martí.
D’altra banda, el ministre de Finances, Jordi Cinca, va avançar que l’executiu està treballant en la modificació de la Llei general de les finances públiques, un treball que “ja està molt avançat” i que “el proper semestre” es presentarà davant la comissió legislativa de Finances i Pressupost.
El ministre va avançar que amb la modificació s’inclouran a l’ordenament jurídic del país les normes de comptabilitat internacionals, fet que suposarà “un salt qualitatiu important”, a la vegada que els canvis serviran per poder corregir també algunes de les recomanacions que fa el Tribunal de Comptes. 
Així mateix, Cinca va assegurar que “no és normal ni desitjable” que l’INAF no hagi presentat els seus comptes dins el termini previst, motiu pel qual no es van aprovar, igual que els comptes de l’FNJA, però va recordar, “sense que sigui una excusa”, la feina sobrevinguda a aquest organisme el 2015 amb l’afer BPA.
Des del grup mixt, Víctor Naudi i Pere López van criticar amb duresa que sigui precisament un dels òrgans supervisors el que no compleixi la legislació i van retreure a Cinca que intentés justificar “una situació greu”, mentre que, des del grup de la majoria, Marc Ballestà va admetre que el retard en la presentació dels comptes de l’INAF “no havia agradat” als demòcrates.
La sessió d’ahir va servir també per aprovar la creació del Col·legi Oficial de Tècnics Ortopèdics d’Andorra i la modificació de la Llei transitòria de procediments judicials del 1993 i la modificació d’aquesta del 2014 per donar compliment a les recomanacions del servei d’Execució de Sentències del Tribunal dels Drets Humans respecte al judici de revisió. Així mateix, el ple també va aprovar, per assentiment igual que les dues anteriors, l’informe de la comissió tècnica de traspàs del servei d’Emissions del copríncep episcopal al Govern d’Andorra.

Calvó lamenta la rebaixa de les sancions del text dels animals

El ple del Consell General va donar llum verda al projecte de llei de tinença i protecció d’animals, text que va rebre el suport de tots els parlamentaris menys dels tres del Partit Socialdemòcrata, que es van abstenir en considerar excessivament lleus les sancions previstes en alguns casos.
De fet, la mateixa ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, va “lamentar” en la seva intervenció que les sancions previstes al text final sotmès a votació estaven “lluny de les del text inicial” consensuat amb les diferents associacions i agents implicats després de les esmenes fetes pel grup demòcrata.
Tot i això, la ministra, que va assegurar que es tracta d’un text a què s’han dedicat “moltes hores” i que “s’ha treballat article per article” amb les associacions, va destacar la millora que comporta el text per a la protecció i el benestar dels animals, així com les novetats que introdueix respecte a la legislació actual, com la prohibició de les curses de braus i dels espectacles amb animals, que les persones sancionades per maltractament a un animal no en puguin tenir un altre durant un període de temps i que hi hagi fins i tot penes d’arrest i presó en determinats casos.
Per la seva part, la consellera general del Partit Socialdemòcrata, Rosa Gili, va lamentar que no s’acceptessin algunes de les esmenes proposades per la seva formació i va posar de manifest que amb el redactat final de la llei “serà més greu vendre o regalar un animal sense registrar-lo que no pas maltractar-lo”, ja que “qui regali de bona fe 
un animal sense haver-lo declarat s’exposa a una multa de 3.000 euros”.

Aprovada la revocació de la Universitat de les Valls

La cambra, amb el suport de tots els grups i l’abstenció dels tres consellers generals del PS, va aprovar el projecte de llei de revocació definitiva de la Universitat de les Valls (UdV), un text que l’executiu va portar al ple “amb un sentiment de tristesa però de responsabilitat”, segons va assegurar el titular d’Educació i Ensenyament Superior, Èric Jover.
Precisament, el ministre, que va defensar l’actuació de l’executiu en tot el procés, “que ha seguit” escrupolosament els passos fixats a la llei, va retreure al conseller del PS i president del grup mixt, Pere López, l’abstenció de la seva formació assegurant que “més que a la legítima discrepància política respon al pur tacticisme polític”.
Per la seva part, López, que va admetre que estaria d’acord amb la decisió final de revocació de la UdV, va justificar el vot pel fet de no tenir la certesa que al llarg de tot el procés “s’hagi volgut acompanyar o ajudar el projecte de manera adequada”.
La falta d’acompanyament va ser també un dels arguments exposats per la consellera general de Socialdemocràcia i Progrés, Sílvia Bonet, que va parlar fins i tot de “fracàs col·lectiu” tot i donar suport a la llei, igual que van fer el grup liberal i el demòcrata.

Consell Genrwal
Antoni Martí
SAAS
Tribunal de Comptes
irregularitats
Pere López. Sílvia Calvó
Universitat de les Valls
revocar
tinença animals

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte