Diari digital d'Andorra Bondia
Martí defensa la política d’inversions
Martí defensa la política d’inversions

Martí defensa la política d’inversions


Escrit per: 
M.S./ Foto: SFGA/J.A.Viladot

El cap de Govern, Antoni Martí, i el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, van aprofitar ahir la tradicional visita estiuenca a algunes de les obres que hi ha en marxa per defensar la política d’inversions que porta a terme l’executiu demòcrata, una política per reforçar els pilars de l’Estat i cuidar el patrimoni i de reequilibri territorial.
Així, durant la visita als treballs de la futura seu de la justícia, que avancen seguint els terminis previstos, Martí va defensar que es tracta d’una de les “obres més importants” que calia tirar endavant, no únicament per donar compliment a un compromís electoral sinó perquè la justícia, “un dels pilars essencials de l’Estat”, pugui “tenir una seu de propietat i no hagi d’estar en un edifici de lloguer”. A més, va continuar el cap de Govern, aquesta obra és necessària també perquè la justícia i els diferents estaments que la formen “tinguin unes millors condicions de treball”. 
Per la seva part, Torres, que va mostrar la satisfacció de l’executiu perquè l’obra “avança amb plena normalitat”, va explicar que de moment “ja s’han fet els dos soterranis” i que “ja s’està treballant en el forjat de la primera planta”. 
El ministre, que va assegurar que la seu de la justícia “és l’obra més emblemàtica d’aquesta legislatura”, va mantenir el maig del 2019 com a data d’acabament dels treballs, que tindran un cost de 18,8 milions d’euros, tot i que no entraria en funcionament fins a finals del 2019, un cop enllestida la tasca de moblament.
Des del Comú de la capital, la cònsol major, Conxita Marsol, que va ser present en la visita, va destacar la importància d’aquesta obra, que, juntament amb l’acabada d’estrenar Estació Nacional d’Autobusos, “ajudarà a animar l’entorn i aportarà riquesa a aquesta zona de la parròquia”.
El segon gran eix que va defensar Martí de la política d’inversions de l’executiu és la protecció del patrimoni, i no únicament des de la vessant de catalogar el patrimoni arquitectònic públic sinó de donar-hi també un ús.
Per això, la segona visita de la jornada va ser a les obres de l’antic hotel Rosaleda d’Encamp, edifici que acollirà el ministeri de Cultura i tots els seus departaments, que ara es troben repartits en diferents espais, com a Aixovall, així com la Biblioteca Nacional, ara a Casa Bauró.
“Poc podem demanar a fora que vinguin a invertir a Andorra si nosaltres no sabem cuidar els nostres edificis”, va remarcar Martí, que va avançar que des de l’executiu s’està treballant en un projecte per donar un ús a Casa Rossell, una iniciativa que es pretén també licitar aquesta mateixa legislatura.
Quant a les obres al Rosaleda, iniciades el gener del 2016 i que van amb una mica de retard perquè durant els treballs s’ha hagut de reforçar alguns dels pilars de l’edifici que s’han malmès, ja es pot observar una nau annexa, feta seguint les mateixes característiques arquitectòniques de l’hotel, que servirà de sala polivalent.
Igual com en el cas de la capital, en aquest cas però la cònsol menor encampadana, Esther París, va ser present en la visita i va destacar “l’impacte molt positiu” que suposarà per a la parròquia, i especialment per al centre d’Encamp, el trasllat de les dependències del ministeri de Cultura al Rosaleda, a la vegada que “els encampadans veuran com es conserva un dels edificis més emblemàtics de la parròquia”.
Finalment, amb la visita, en aquesta ocasió amb la cònsol menor d’Ordino, Gemma Riba, a les obres d’eixamplament al tram de la CG-3 a Llorts, Martí i Torres van voler exemplificar el criteri de reequilibri territorial que guia també la política d’inversions de l’executiu.
En aquest sentit, Martí, que va assegurar que des que és cap de Govern “on menys s’ha invertit és a la parròquia d’Escaldes-Engordany perquè segurament és la que menys ho ha necessitat”, va recordar que “a la CG-3 feia anys que no s’hi feia cap inversió” malgrat tractar-se d’una carretera important perquè “dona accés a un pol turístic també important del país com és Arcalís”.
Torres va voler comparar un tram de la via on ja s’han completat les obres amb el de Llorts, on encara s’estan portant a terme, per poder mostrar com s’ha reduït de 20 a 15 metres l’amplada de la via, aprofitant aquesta opció que va permetre la darrera modificació de la Llei de designació de carreteres i gestió de la xarxa viària.
Així mateix, el titular d’Ordenament Territorial va remarcar l’aposta que s’ha fet per l’harmonia entre els vehicles, els vianants i els ciclistes, i alhora també el treball en la integració paisatgística. En aquest sentit, Torres va recordar que ja s’han fet les obres en 2,7 dels 5 quilòmetres previstos, i va assegurar que la vocació del Govern és poder licitar tots els trams pendents de la CG-3 en aquesta legislatura per deixar enllestida tota la via des de la Cortinada fins a Arans.
Per la seva part, Riba va qualificar els treballs com “una millora molt important”, ja que permetran crear “un accés més integrat a la zona”, així com “zones més segures per als ciclistes i vianants”. A més, la cònsol menor ordinenca va incidir en el fet que la millora de la CG-3 “acostarà el camp de neu d’Arcalís al poble” i permetrà també millorar a l’hora de “treballar per prevenir el risc d’allaus”.

 

inversions
martí
deensa
visita
obres

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte