Diari digital d'Andorra Bondia
La subsíndica general, Mònica Bonell, en una compareixença anterior.
La subsíndica general, Mònica Bonell, en una compareixença anterior.

Martí dissoldrà el 19 de febrer i la campanya arrencarà el 24 de març


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

El cap de Govern, Antoni Martí, va aprofitar ahir la darrera junta de presidents de la legislatura per comunicar a la cambra el calendari que preveu de cara a les eleccions generals del 7 d’abril vinent, segons va informar després de la reunió la subsíndica general, Mònica Bonell.
Així, tal com va explicar Martí durant la reunió, la signatura i publicació del decret de convocatòria electoral i de dissolució del Consell General tindrà lloc el dimarts 19 de febrer, data a partir de la qual s’activa tot el calendari electoral. En aquest sentit, les formacions que concorrin als comicis podran presentar les candidatures fins al dimecres 27 de febrer. La campanya electoral durarà dues setmanes i arrencarà a les dotze del migdia del diumenge 24 de març.
Així mateix, i com és habitual sempre que hi ha eleccions, la subsíndica va informar que els dies 12 i 13 una delegació de l’OSCE visitarà el país per “avaluar el sistema d’eleccions”.
Abans, però, de la dissolució de la cambra hi ha previstes encara dues sessions del Consell General, com va recordar Bonell. La primera per a aquest mateix dijous en què s’abordarà la proposta de reforma del reglament del Consell General, el projecte de llei de conservació del medi natural, de la biodiversitat i del paisatge, el projecte de llei del cos d’educació, el projecte de llei de modificació de la Llei de la Caixa Andorrana de Seguretat Social, així com els informes de les delegacions parlamentàries a l’Assemblea de la Francofonia i a l’Assemblea parlamentària de l’OSCE, informes que es tracten habitualment en la sessió tradicional del dia de la Constitució, que enguany no tindrà lloc perquè la cambra estarà dissolta.
La segona sessió es farà el 15 de febrer i a l’ordre del dia  hi entraran tots aquells dels 11 textos que es troben ja en comissió i que s’acabin de treballar com a molt tard dilluns vinent 11 de febrer. Entre aquests, i al marge del projecte de pressupost per al 2019, hi ha la proposició de llei qualificada de transparència i accés a la informació. La proposició de llei de la persona i la família, el projecte de llei de regulació de l’establiment de preus mínims de venda dels productes del tabac, el projecte de llei qualificada de la responsabilitat penal dels menors d’edat, el projecte de llei de modificació de la Llei sobre els requisits organitzatius i les condicions de funcionament de les entitats operatives del sistema financer, la protecció de l’inversor, l’abús de mercat i els acords de garantia financera, el projecte de llei qualificada dels drets dels infants i els adolescents, el projecte de llei del servei d’acció exterior i de la carrera diplomàtica, el projecte de llei qualificada de tècniques de reproducció humana assistida, el projecte de llei de modificació del Codi de l’Administració i el projecte de llei per a la igualtat de tracte i la no discriminació.
Queden encara pendents en el tràmit de presentació d’esmenes la proposició de llei dels actius virtuals i la proposta d’adhesió al Conveni marc de l’OMS per al control del tabac, admesa ahir mateix a tràmit per Sindicatura, i que, com va destacar Bonell, quedarà ja per a la següent legislatura. Així mateix, la subsíndica va admetre que difícilment també podran passar els 11 textos que són en comissió, tot i que “dependrà d’aquestes”, però es va mostrar convençuda que “com a màxim” en quedaran només dos o tres de pendents.

La secretària general iberoamericana visitarà dilluns vinent el Principat

La secretària general iberoamericana, Rebeca Grynspan, visitarà el país dilluns vinent i mantindrà una reunió amb els diferents grups parlamentaris i també amb els síndics que la rebran al Consell General. Així ho va confirmar Mònica Bonell després que el cap de Govern, Antoni Martí, informés també d’aquesta visita de la secretària general iberoamericana durant la reunió de la junta de presidents.
D’altra banda, Bonell va informar que també serà dilluns vinent quan tindrà lloc l’acte de jurament del nou magistrat del Tribunal Constitucional, Joan Josep Abril, així com l’acte solemne de commemoració dels 600 anys del Consell de la Terra. En aquest darrer cas, Bonell va precisar que l’acte, previst a dos quarts de vuit al vestíbul del Consell General, consistirà en una conferència a càrrec de l’historiador Carles Gascó que parlarà de la gènesi i evolució del Consell de la Terra.

martí
dissoldrà
febrer
campanya
arrencarà
24 de març

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte