Diari digital d'Andorra Bondia
El cap de Govern, Antoni Martí, va compartir ahir el tradicional esmorzar de Nadal amb els mitjans de comunicació.
El cap de Govern, Antoni Martí, va compartir ahir el tradicional esmorzar de Nadal amb els mitjans de comunicació.

Martí diu que acabades les reformes ara toca “atendre les desigualtats”


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

El cap de Govern, Antoni Martí, va aprofitar ahir la tradicional trobada nadalenca amb els mitjans de comunicació per “defensar” totes les reformes portades a terme per l’executiu demòcrata aquestes dues darreres legislatures i pronosticar, de cara a la següent, que al marge d’acabar d’implementar-les serà el moment d’“atendre les desigualtats”.

En aquest sentit, Martí, que va recordar que “sense equilibrar els comptes és impossible parlar de pensions i d’altres polítiques socials”, va assegurar haver estat liderant un executiu “centrista i reformista que ha posat les bases perquè les noves generacions puguin construir un país més sostenible”. Així, el cap de Govern va incidir en l’aposta pel nou model econòmic i a “les reformes profundes” en matèria fiscal que han permès que “avui Andorra no estigui a cap llista negra ni grisa”.

Martí, que va voler agrair el suport de la resta de formacions als passos fets per homologar-se a nivell internacional, va assegurar que també han estat unes legislatures de “drets”, que s’han “donat als residents des del primer dia” de manera que “no han hagut ja de recórrer a la figura del prestanoms per poder obrir un negoci”. El cap de Govern va destacar també “la modernització de l’Administració”, amb les diferents lleis dels cossos especials, al manteniment de la política en matèria de transició energètica “on no renunciarem com han fet altres estats”, i a l’esforç fet per “ser una societat molt més inclusiva”. 

Així mateix, Martí, que va ser contundent a l’hora de “negar que DA hagi estat el Govern de les retallades” i sí que ha estat en canvi el que “ha afrontat reformes que ningú volia afrontar”, va destacar que tot i que queden “setmanes de legislatures” hi ha encara lleis “importants per aprovar” com poden ser la de la funció pública, la del cos d’educació, la d’igualtat de tracte i no discriminació, la dels drets dels infants, la de conservació del medi ambient o la dels preus mínims de venda de tabac, un text que ajudarà en la lluita contra el contraban si bé “cada vegada hi ha menys contraban a Andorra”.

Pel que fa a la manca de consens amb què s’han tirat endavant algunes de les reformes, el cap de Govern, que també va voler deixar clar que el text de la funció pública “no és de retallades”, va destacar que des de l’executiu s’ha intentat buscar aquest consens i va recordar que el paquet de lleis laborals va comptar amb el suport de 24 consellers generals.

Pressupost i final
El cap de Govern va reiterar la seva intenció de dissoldre la cambra parlamentària i convocar les eleccions “tan bon punt s’aprovi el pressupost”. En aquest sentit, i tot i admetre que hi haurà lleis que no es podran aprovar tot i remarcar que com a mínim s’hi haurà pogut “reflexionar”, Martí va assegurar que “mai ha estat la intenció ni del Govern ni del grup parlamentari que li dona suport fer passar totes les lleis” que es trobaven a tràmit parlamentari en aquest tram final de legislatura.

D’altra banda, i tot i admetre que “segurament algunes reformes no les hem sabut explicar”, el líder de l’executiu demòcrata va voler incidir en la transparència i en l’esforç de comunicació fet pel Govern durant aquestes dues legislatures. En aquest sentit, Martí va assegurar que de mitjana ell mateix o algun dels seus ministres compareix davant els mitjans de comunicació fins a 12 vegades a la setmana, i va remarcar que a final de legislatura hauran tingut lloc fins a “4.600 compareixences” i fets “5.000 actes públics”.

Ajudes puntuals davant increments elevats del lloguer

El titular d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, no va descartar que des de l’executiu es pugui mirar d’establir unes “ajudes puntuals” per a aquells casos, que “sortosament no són gaires”, de persones a qui, un cop finalitzat el contracte de lloguer, se’ls incrementi de forma considerable el preu en la renovació i no hi puguin fer front. Així mateix, Espot, que va insistir que la problemàtica de l’habitatge de lloguer no es pot resoldre “d’avui a l’endemà”, es va mostrar partidari de la creació d’un Institut de l’Habitatge que pugui coordinar i marcar una mica totes les iniciatives que es duguin a terme.

martí
reformes
atendre
desigualtats

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Sembla que aquest govern no vol veure el problema social que hi ha en aquest païs! salaris mil euristes i augment de lloguers de més de 200€..de veritat que no ho veieu?...si és així no teniu sentiments!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte