Diari digital d'Andorra Bondia
Martí diu que el nou grup mixt condiciona la comitiva a Brussel·les
Martí diu que el nou grup mixt condiciona la comitiva a Brussel·les

Martí diu que el nou grup mixt condiciona la comitiva a Brussel·les


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

El cap de Govern, Antoni Martí, diu que la nova composició del grup mixt condiciona la comitiva prevista per viatjar a Brussel·les per a l’acord d’associació, i que “s’ha de fer una reflexió profunda sobre qui hi ha d’anar”. Martí considera que si Pere López continua com a president d’aquest grup no representarà cinc dels membres que són liberals, “però tampoc seria just que, si fos el president Josep Pintat, no vingués López, perquè el PS quedaria fora i sempre ha estat al costat de l’acord d’associació”, va dir.  “No serià ètic que el PS no hi fos, a Brussel·les”, va dir Martí. Per altra banda, també va remarcar que tampoc li semblaria “normal” que fos Jordi Gallardo qui hi vagi, en representació de tres consellers, i no Pintat, en representació de cinc.  

Eleccions
Per tot això, el cap de Govern va dir que espera que la nova configuració del grup mixt s’oficialitzi en breu perquè, entre altres qüestions, “hi ha comissions legislatives que estan aturades”. Aquesta pressa ve donada perquè al cap de Govern li agradaria que les reformes de la funció pública i del Codi de relacions laborals, entre d’altres, s’aprovin abans de convocar les eleccions anticipades. Segons Martí, ja hi ha una data pensada per a l’avançament de les properes eleccions, que no va voler revelar; només en va dir que serà amb “suficient antelació perquè els grups s’organitzin”. Tot i això, també va confirmar que aquesta aturada funcional al Consell General, generada pel trencament liberal, no retardarà la data “pensada”. El cap del Govern continua considerant Pintat com a cap de l’oposició principal perquè representa cinc consellers. En missatge preelectoral, Martí també va avançar que “s’avaluarà què ha passat en aquesta legislatura i qui s’ha apropat a la nostra política reformadora modernista d’Andorra per fer aliances puntuals, que seran ideològiques”. 
Martí va manifestar que era un cas inèdit el trencament liberal, com també ho és que “el grup mixt sigui el més nombrós de la cambra”, va dir. El cap de Govern considera que Liberals “està partit en dos, malgrat que uns volen mantenir l’etiqueta oficialista i, els altres, una altra. Cal veure quina oposició faran uns i altres”. Tot i això, Martí va ser especialment crític amb Jordi Gallardo, remarcant que “diu que vol pactar amb tots menys amb DA”, i va subratllar que ell, Martí, no ha forçat ni ha influït “en el trencament liberal”. Martí, que va tornar a manifestar que DA encara no té candidat, va dir que “no ens passarà com a Liberals d’Andorra, perquè a DA també hi ha diferents tendències, i s’escoltarà  tothom i es faran les coses amb rigor”. 

Canviar 'regla d'or'
El cap del Govern, responent a la crítica de Gallardo, va dir que es preveu canviar la llei de la regla d’or perquè el pressupost del 2019 s’hi pugui adaptar. Segons Martí, “han de canviar alguns preceptes, sense trencar els principals”, perquè aquest Govern i els propers “pugin tenir un pressupost i una norma adaptada a la realitat”, va dir. Martí va manifestar que serà el ministre de Finances, Jordi Cinca, qui expliqui el proper dijous aquest marc pressupostari, “perquè poques lliçons ens pot donar el senyor Gallardo en temes financers”, va dir.  

 

Un 8% més de turistes el 2017 i dos anys més de Cirque du Soleil  

Com que el Nadal és data de celebracions, el Govern tenia dos titulars positius per donar en el tradicional esmorzar amb la premsa. L’acord sobre el tabac i les xifres positives de turistes, que han crescut un 8,2% en el 2017 (si s’analitzen fins al novembre). Dades pronunciades pel ministre de Turisme i Comerç, Francesc Camp, que també va ser l’encarregat de donar uns altres dos titulars més, la vinguda de la Vuelta per a l’any vinent (veure la secció d’Esports) i l’acord amb el Cirque du Soleil per dos anys més. 
Pel que fa a les xifres de turistes, Camp va destacar que el creixement amb excursionistes no és tan important, i que només n’és remarcable un  2%, perquè és el segon any consecutiu. A més, també va dir que per primer cop se supera “la xifra psicològica de vuit milions de visitants”, i va destacar la bona percepció que es té, segons l’enquesta del CRES, del turisme i de la seva imatge, si es té en compte l’enquesta de fa 10 anys que es pensava que era un factor negatiu per a l’economia del país. 
Demà es presentaran les grans línies de l’espectacle de la companyia canadenca, i el ministre ja va avançar que es tractarà d’un “punt d’inflexió” pel canvi de format. Hi seguiran havent, però, entrades de pagament i gratuïtes, i es continuarà fent al Parc Central. 
De cara a l’any vinent, Camp va remarcar que el pla d’accions del Comerç hauria de canviar els indicadors negatius que es tenen del sector.  A més, va dir que es preveu que el proper mes s’hagi formalitzat ja l’ens únic de gestió de Meritxell i Vivand, i que pugui estar en funcionament. Aquestes 50 mesures d’acció del Pla de comerç aniran implementant-se a partir de l’any vinent, tot i que n’hi ha algunes, com la reducció del període de rebaixes, que ja s’han activat. 
Pel que fa a esdeveniments com el festival de música de Red Músic, el ministre de Turisme no va assegurar-ne la continuïtat, i va dir que s’està estudiant la possibilitat de fer un altre esdeveniment cultural, però no va donar-ne cap detall. 
A part, fent referència al Pas de la Casa i el seu futur com a destinació outlet, apuntat per ell mateix, va dir que al Pas “al final hi haurà l’oferta que l’empresari del Pas vulgui”. 

martí
Brussel·les
condiciona
comitiva
grup mixt

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte