Diari digital d'Andorra Bondia
Martí diu que el pacte sobre salut té una filosofia que es comparteix o no
Martí diu que el pacte sobre salut té una filosofia que es comparteix o no

Martí diu que el pacte sobre salut té una filosofia que es comparteix o no


Escrit per: 
P.G./Foto: M.T.

El cap de Govern, Antoni Martí, va ser clar ahir respecte al pacte d’Estat sobre la salut. La proposta, feta pública ahir per aquest rotatiu, és a parer de Martí, i en contra del que diu l’oposició, “concreta” i respon a una filosofia que “es comparteix o no”, va dir. El cap de Govern va sortir així en defensa de la proposta de l’executiu i en contra de les acusacions fetes pels grups de l’oposició, que demanen més detall. Tot i això, Martí va dir que la concreció es pot fer en les reunions mensuals que es tenen previstes i que és un document “subjecte a modificacions”. No va marcar cap data determinada per tancar aquest pacte, però sí que va dir que a partir de la setmana vinent preveu reunir-se amb els presidents dels grups parlamentaris. Per altra banda, una altra data marcada al calendari és el setembre, quan “començarem a reunir-nos amb els col·lectius professionals, en primer lloc el col·legi de metges”, va dir el ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany.
Després que divendres passat el Govern va lliurar als presidents dels grups parlamentaris  la proposta de pacte d’Estat per la reforma del sistema de salut, ara l’executiu espera tancar un seguit de reunions amb ells per parlar-ne. En contra de la concreció que reclamen els grups de l’oposició, el cap de Govern va reiterar ahir que es tracta d’una proposta “molt detallada i amb un calendari d’actuacions”. A més Martí va aprofitar per respondre a aquesta “falta de concreció” que critiquen els grups dient que “més inconcret és que no hi hagi un document alternatiu concret” de cap grup. Segons Martí, el que proposa el Govern és un “pla global i ja hi haurà temps per mirar-ho sector per sector”, va manifestar. 
No s’ha marcat cap data concreta en el calendari com a termini perquè s’hi puguin afegir els grups polítics. “El Govern ja té una experiència en pactes d’Estat pel de la Unió Europea; s’ha de tenir clar si es vol o no es vol”,  i “si no es vol fer que es digui”, va remarcar Martí. Després de quatre dies de vacances, el cap de Govern va dir que la setmana vinent picarà a les portes dels presidents dels grups per esbrinar quina és la voluntat de pacte, “per saber si hi ha responsabilitat de pacte o no”. 
acreditar els metges
El cap de Govern va destacar que la proposta de pacte és concreta i innovadora en alguns aspectes i va assenyalar l’establiment d’un reglament d’acreditació dels professionals, que servirà de filtre a la seva entrada al sistema “garantint la seva capacitat”, com diu el text de la proposta. Però Martí també va subratllar que la cartera de serveis “té un calendari marcat”, així com l’obertura de la història clínica compartida als prestadors del país convencionats. Totes dues propostes es preveuen, com ja va avançar ahir el BonDia, per a aquest mateix any, així com l’aprovació del reglament de l’hospital, el reglament d’acreditació dels professionals, i la llei de drets i deures i de la història clínica.
Segons la metodologia de treball que proposa el pacte d’Estat, el ministre de Salut es compromet a mantenir informats els signataris amb reunions mensuals, que és on es preveu, segons els responsables del Govern, concretar cada aspecte de la reforma. 
Martí va reiterar que la reforma sanitària que estudia el Govern “no és una reforma de retallades sinó de racionalització del sistema”. A més el cap de Govern va tornar a repetir el compromís anunciat de no incrementar les cotitzacions en la branca de jubilació i la de malaltia. “El Govern sempre garantirà les jubilacions per llei”, va afegir Martí. 
El cap de Govern va remarcar que la ciutadania té la percepció de “tenir una bona sanitat, però nosaltres diem que no pot suposar el dèficit que té”.
Martí va fer aquestes declaracions ahir en la visita-dinar que fa cada estiu a la casa de colònies AINA. El cap de Govern va estar acompanyat del ministre d’Exteriors, Gilbert Saboya; el ministre de Salut, Carles Álvarez; el d’Interior, Xavier Espot; el de Turisme i Comerç, Francesc Camp, i de la ministra de Cultura i Esports, Olga Gelabert. Martí va lloar la tasca històrica que es fa des d’AINA.

A l’espera de l’expedient

L’expedient informatiu per les greus irregularitats que el Tribunal de Comptes va detectar en els seus treballs de fiscalització dels comptes del SAAS corresponents a l’exercici 2014, encara està curs i no estarà llest, com s’esperava, a finals de juliol sinó que serà a finals d’agost o principis de setembre. Martí va dir que en aquest cas el Govern “actuarà amb la màxima transparència”.

El biberó caducat es va deure a “un error humà”

El ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, va manifestar ahir que el subministrament de llet que caducava el 4 de juliol a una nena que va néixer el 27 de juliol, i que ahir va fer públic aquest rotatiu, va ser per “un error humà”. Segons va explicar el màxim responsable de Salut, s’ha obert “una investigació per veure el procediment que s’ha seguit i per fer més rigorós el control de la caducitat”, va explicar.  “Sortosament no ha estat un cas greu”, va dir el mateix ministre, que va trucar personalment a la família per demanar les disculpes corresponents. 
Tot i això, segons el ministre de Salut, en tot aquest mes, en el període comprès entre el 
4 de juliol, que era la data de caducitat de la llet, i el 27 de juliol, que va ser quan la família de la nena es va adonar que la llet que ja havia begut la nounada, de dos quilos i mig, estava caducada, “no hi ha hagut cap altre infant afectat; que nosaltres sapiguem, no”, va explicar Álvarez. 
D’altra banda, des del Partit Socialdemòcrata, el conseller general Gerard Alís va mostrar la preocupació de la formació pel cas i va trametre a Sindicatura tot un seguit de preguntes perquè siguin respostes per l’executiu. Concretament, Alís demana pels antecedents del cas, si és un fet aïllat o pot haver afectat altres nadons, així com per les conseqüències per al nadó afectat i les mesures adoptades per evitar que es reprodueixi un fet similar. A més, el parlamentari del PS demana també pels protocols que se segueixen amb els productes caducats.

Antoni Martí
cap de Govern
AINA
llet caducada
nadó
expedient SAAS
reforma
sistema de salut

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte