Diari digital d'Andorra Bondia
Martí fa arribar a Montobbio la inquietud perquè els talls s’allarguin
Martí fa arribar a Montobbio la inquietud perquè els talls s’allarguin

Martí fa arribar a Montobbio la inquietud perquè els talls s’allarguin


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

El cap de Govern, Antoni Martí, va trametre dimarts a l’ambaixador d’Espanya al Principat, Manuel Montobbio, la preocupació i inquietud de l’executiu per la repercussió i els efectes per Andorra que pogués tenir l’aturada general convocada per reclamar l’alliberament del vicepresident i els vuits consellers del govern català empresonats i dels presidents de l’ANC i Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.
Així ho va explicar ahir el ministre portaveu, Jordi Cinca, que va precisar que Martí va traslladar també la preocupació per la possibilitat que els talls de la carretera N-145 i de la N-260 al seu pas per la Seu d’Urgell s’allarguessin més enllà de la jornada d’ahir o es repetissin amb certa assiduïtat. En aquest sentit, Martí va sol·licitar a Montobbio que des de les autoritats espanyoles se’ls mantingués informats si tenien coneixement que aquesta possibilitat es concretava.
Així mateix, i interpel·lat sobre l’opció que Martí hagués demanat que els cossos de seguretat del país veí garantissin el trànsit rodat a la N-145 i per tant l’accés al Principat, Cinca va negar rotundament aquest fet i va recordar que “no som nosaltres qui ha de dir a les autoritats espanyoles com s’ha de resoldre aquesta situació”. En aquest sentit, el portaveu de l’executiu, que sí que va admetre que en cas que la problemàtica s’allargués des d’Andorra s’insistiria en la necessitat que “el trànsit i les comunicacions no es veiessin afectades”, va remarcar que “és cada Estat, en el marc de les seves lleis, qui ha de fer la gestió de cada situació”.
Cinca, que va reiterar la preocupació del Govern “pel trasbals” pels ciutadans d’Andorra que suposa el tall de la N-145 tot i admetre que cal “saber posar tot això en el context que toca” ja que “el dret de vaga està reconegut i s’ha de respectar”, va explicar que no hi ha previst fer cap gestió davant el Comitè en Defensa de la República de Catalunya (CDR) de l’Alt Urgell.
D’altra banda, el ministre portaveu va voler deslligar qualsevol relació de “causa-efecte” de les protestes i del tall de l’accés al país de la posició que ha mantingut sempre el Principat en relació amb tot el procés català.
En aquesta línia, Cinca, que va reiterar que des de l’executiu s’ha apel·lat sempre al diàleg en el marc de la Constitució per resoldre el conflicte entre Espanya i Catalunya, va destacar, tenint en compte els fets d’ahir, que “sembla que hi ha una voluntat d’entorpir el trànsit en tots els punts fronterers”, de manera que “no crec que sigui una mesura adreçada específicament a Andorra”.
En un sentit similar, el ministre va descartar cap relació entre el comunicat del Govern del passat 27 d’octubre, en què s’assegurava que “el Govern considera que Catalunya continua essent una part integrant d’Espanya”, i les crides a boicotejar el Principat que han ressorgit els darrers dies a les xarxes socials.
“No m’imagino cap ciutadà de Catalunya fent un boicot a tots els països que no han reconegut la República Catalana”, va assegurar Cinca, que va insistir que Andorra “ha tingut sempre una posició de respecte i prudència”, motiu pel qual no veu que “se li hagi d’exigir més que a d’altres països”.
Finalment, el ministre portaveu va insistir novament en els lligams de molts ciutadans andorrans amb Catalunya i Espanya, per activitats quotidianes com podria ser anar al metge, però també dels lligams de molts ciutadans de la Seu i l’Alt Urgell, i també de les comarques veïnes, amb el Principat, com és el cas de molts transfronterers que ahir “van veure alterat l’accés al seu lloc de treball al Principat”. Cinca va reiterar també la preocupació pels efectes que tot plegat pugui comportar per al sector turístic.

 

martí
Montobbio
inquietud
talls
s'allarguin

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Molt be ja era hora de actuar

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte