Diari digital d'Andorra Bondia
Martí fixa el 2017 per a les tres grans reformes encara pendents
Martí fixa el 2017 per a les tres grans reformes encara pendents

Martí fixa el 2017 per a les tres grans reformes encara pendents


Escrit per: 
M.S./ Foto: SFGA

Les tres grans reformes pendents –funció pública, reordenació de les competències i transferències dels comuns i sanitat– seran una realitat o rebran un fort impuls durant el 2017, un any en què “es passarà de les paraules als fets”, segons va assegurar ahir el cap de Govern, Antoni Martí, en el tradicional esmorzar nadalenc amb els mitjans de comunicació.
Precisament respecte a la qüestió de les competències i transferències dels comuns, Martí, que ja havia avançat la voluntat de celebrar una primera reunió entre l’executiu, el Consell General i les administracions parroquials el gener vinent, va explicar que avui mateix es reunirà amb els cònsols per determinar un calendari, pas previ per fer partícip el Consell General de la reforma, amb la intenció d’anar avançant en la definició del nou model amb el màxim consens possible i “amb l’objectiu que la reforma es voti el 2017”.

Ordenar abans que pagar
Pel que fa a la reforma sanitària, que segons va lamentar Martí “l’executiu haurà de tirar endavant en solitari” malgrat que “algun conseller general s’hi ha estat a punt d’afegir”, el cap de Govern va anunciar també per al gener vinent una reunió a tres bandes entre el ministeri de Salut, la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) i el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) “per definir ja un calendari per a cada una de les actuacions que s’aniran fent”, una planificació que “es farà pública”.
En aquest sentit, Martí va insistir que els ciutadans sabran quines accions es tiraran endavant i en quin termini, uns tempos que només es modificaran en funció del temps que tardi el Consell General a anar aprovant els diferents textos que es puguin entrar a tràmit.
Així mateix, Martí, que va recordar que el titular de Salut va fer una compareixença per explicar un model de sistema sanitari i que fins ara ningú no ha aportat cap model alternatiu, va assegurar que de la mateixa manera que aquesta legislatura no s’incrementaran les cotitzacions a la CASS, tampoc “no hi haurà cap nou impost per pagar la sanitat”.
I és que pel cap de Govern, que es va mantenir ferm en l’opinió que en un futur “sí que caldrà incrementar la cotització encara que creixin els assalariats”, posar una nova taxa per contribuir a finançar la sanitat “seria absurd sense haver fet tots els esforços i adoptar les mesures necessàries” en l’àmbit de “l’eficiència i la racionalització” del sistema.

La funció pública, al juny
D’altra banda, el cap de Govern es va referir també a la necessitat de completar la reforma de la funció pública, en què ja “s’ha fet una part del camí” amb la reforma del complement de les pensions dels funcionaris i amb les tres lleis dels cossos especials que estan a tràmit parlamentari.
La voluntat de l’executiu és disposar del text d’aquesta reforma a la fi del  primer semestre de l’any vinent. Si més no aquest és el termini que es va autoimposar la nova ministra de Funció Pública i Reforma de l’Administració, Eva Descarrega, que va explicar que aquest gener ja es presentarà la diagnosi sobre el sistema de gestió dels recursos humans i el funcionament de l’administració, realitzada a partir de les enquestes i entrevistes que s’han fet als treballadors públics.
A partir d’aquí, va prosseguir la nova ministra, es farà arribar aquesta diagnosi als diferents departaments, als directors i als sindicats per treballar-hi i aportar-hi les propostes i accions de millora.
Així mateix, Descarrega, que va admetre que “es tracta d’un calendari ambiciós” malgrat que espera “poder arribar a acords”, va assegurar que la reforma es farà “amb tot el diàleg que sigui possible” i celebrant “totes les reunions que siguin necessàries”. Tot i no voler avançar-se massa, Descarrega sí que va dir que s’abordaran qüestions com el disseny de la carrera professional, la progressió horitzontal i vertical, el sistema de retribucions i el de promoció.

Exhaurir la legislatura, el més responsable

“Que no quedi cap dubte que vull esgotar la legislatura perquè seria una irresponsabilitat convocar eleccions anticipades.” Així de contundent es va mostrar el cap de Govern, Antoni Martí, que va insistir en la voluntat de l’executiu de Demòcrates per Andorra d’“honorar el compromís contret amb els ciutadans”.
Martí, que va admetre però que durant aquests primers anys de legislatura sí que havia pensat en la possibilitat d’avançar els comicis ja que “hi ha hagut de tot”, es va preguntar pel que podrien aportar unes eleccions en un moment com l’actual, en el qual “el Govern disposa d’una majoria de quinze consellers generals, és a dir absoluta, i en què encara queden reformes importants per tirar endavant”.

Antoni Martí
Andorra
reformes
sanitat
competències
Funció Pública
Eva Descarrega
esmorzar Nadal

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte