Diari digital d'Andorra Bondia

Martí i Mateu feliciten Hollande i li recorden el seu rol com a copríncep


Escrit per: 
Redacció / Foto: I. L.

Les reaccions per la victòria de François Hollande a les eleccions presidencials franceses van marcar ahir l’actualitat política. D’aquesta manera, el cap de Govern, Antoni Martí, va enviar al matí una carta de felicitació a qui serà el nou president de la República francesa i copríncep d’Andorra.

Martí va traslladar a Hollande “la més sincera felicitació” pel seu resultat, al mateix temps que va expressar la confiança dels andorrans en l’assumpció “amb la importància que mereix”, per part d’Hollande, del seu rol com a copríncep d’Andorra, “heretat d’una història secular i confirmat per la Constitució del 1993”.
En aquest sentit, Martí va recordar que els coprínceps, caps de l’Estat de manera conjunta i indivisa, són els garants de la independència d’Andorra i de l’equilibri de les seves relacions amb els estats veïns.
A la carta de felicitació, el cap de Govern ofereix la seva col·laboració per treballar amb el nou president francès, juntament amb el representant personal que aquest nomeni, i manifesta la voluntat de continuar estrenyent els “excel·lents lligams bilaterals” entre Andorra i França.
El síndic general, Vicenç Mateu, també va adreçar una missiva de felicitació a Hollande en nom del Consell General, en què ha destacat la confiança a fer front conjuntament als reptes del país i en la continuïtat històrica dels coprínceps, dels quals Hollande serà el número 48 des del Pariatge del 1278.
Cal assenyalar que ahir la premsa internacional destacava el gir a l’esquerra que suposa la victòria de François Hollande. D’aquesta manera, en els diaris francesos es podia llegir titulars de l’estil “François Hollande, président”, de Le Figaro, que a l’interior destacava una frase del president electe en la qual diu: “Els francesos han escollit el canvi.” Le Monde destacava les declaracions d’Hollande “l’austeritat no pot ser més una fatalitat a Europa”, però també posava en relleu la retirada de l’encara president Nicolas Sarkozy. A la portada de Libération hi sortia la paraula Normal! amb una foto a tota pàgina d’Hollande.
Pel que fa als diaris europeus, a Alemanya el Financial Times Deutschland deia que es tracta d’un “punt d’inflexió, sobretot per a Angela Merkel”. “França gira a l’esquerra”, deia The Independent. Pel diari, la victòria “anuncia un canvi en la manera com Europa farà front a la crisi del deute i la manera com França actuarà en el món”.
“Triomf d’Hollande contra la política d’austeritat de Sarkozy”, titulava The Times; mentre que per al Financial Times Hollande obté la presidència francesa mentre Sarkozy es converteix en l’última víctima de la reacció en contra de la sortida de la crisi. “Francois Hollande agafa el poder a França, revertint la tendència dretanosa i xenòfoba en la política europea”, afirmava The Guardian. I finalment el diari sensacionalista Daily Mail llança un “Adéu al president bling bling”.
La premsa espanyola deia que “La victòria d’Hollande obre una nova etapa a Europa”, segons El País. I El Mundo remarcava que les presidencials franceses han estat “molt marcades per la pitjor crisi econòmica i social des de fa mig segle”.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte