Diari digital d'Andorra Bondia
Martí i Saboya declaren pel cas dels whatsapps de la dona d’Higini Cierco
Martí i Saboya declaren pel cas dels whatsapps de la dona d’Higini Cierco

Martí i Saboya declaren pel cas dels whatsapps de la dona d’Higini Cierco


Escrit per: 
P.G. / FOTO: J.G.

El cap de Govern, Antoni Martí, i el ministre d’Economia i Innovació, Gilbert Saboya, van acudir a la Batllia ahir, a primera hora del matí, per declarar en qualitat de testimonis davant la batlle Canòlic Mingorance sobre el cas dels whatsapps que van rebre de la dona d’Higini Cierco, Carmen Martínez, mesos després d’esclatar el cas de Banca Privada d’Andorra (BPA). 

Aquestes declaracions arriben després que la dona de qui era el president del consell d’administració de BPA en el moment de la intervenció del banc refusés la pena proposada per la batlle el febrer passat, en un judici d’ordenança penal en què se l’acusava d’uns delictes menors d’amenaces a Saboya i de tràfic d’influències, amb dos mesos d’arrest nocturn. Fa dues setmanes, Martínez va ser la primera a prestar declaració davant d’aquesta nova instrucció i no s’espera cap declaració més, després de la de Martí i la de Saboya. Per tant, ara comença la instrucció i la batlle Mingorance haurà de decidir si s’obre la causa i se celebra el judici o si el cas se sobreseu, tal com va demanar la defensa de Martínez el febrer passat. 

Martí va acudir sol a la Batllia, a les 9.15 hores, on l’esperava l’advocat del Govern en aquest afer, Manel Pujadas, i abans d’entrar a declarar va manifestar a la premsa que anava a fer un cafè. La declaració va durar menys de mitja hora i primer va sortir la lletrada Aurora Casadevall, com a part de la defensa de Martínez, i després Pujadas. Martí no va sortir per la porta principal de la Batllia i es va negar fer declaracions perquè es tracta d’un cas que “encara està en fase d’instrucció”.

El ministre d’Exteriors en aquell moment, Gilbert Saboya, també va anar sol a la Batllia, on va arribar passats uns minuts de les deu del matí. A dins l’esperava l’advocat Pujadas. En sortir tots dos per la porta de l’escala de la fiscalia, també es va negar a fer declaracions. 

En el judici del febrer el ministeri fiscal va demanar sis mesos per a Martínez i va afegir als dos delictes que se li van imputar el d’injúries a l’autoritat. A més l’advocat del Govern, que és qui va portar a la fiscalia els missatges de WhatsApp, va demanar 12.000 euros en concepte de responsabilitat civil, que anirien destinats a una ONG. 

Els whatsapps es van enviar entre el maig i l’agost del 2016, abans que Higini Cierco declarés a la Batllia pel cas BPA. Dos dels missatges dirigits a Saboya deien literalment “Ets a la llista” i “Ets un mentider”. Martínez, que en els missatges defensava la innocència dels Cierco, va manifestar en el judici que els missatges eren fruit de la seva preocupació pel cas BPA i no eren constitutius de cap delicte. 

D’altra banda, avui està prevista la vista del judici al Tribunal Superior sobre el cas dels escorcolls al domicili i l’empresa familiar dels germans Cierco. Es tracta d’un procediment urgent i preferent que els accionistes majoritaris de BPA han denunciat perquè consideren que es vulnera els drets a la intimitat, a la vida privada i a la defensa i l’equitat dels judicis. Els Cierco van recórrer al Superior després que la batlle que investiga la revelació de secret bancari de la família Pujol va des­estimar al juliol l’incident de nul·litat que la defensa dels germans Cierco havia presentat contra la perquisició als seus domicilis. 

justícia whatsapp BPA

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte