Diari digital d'Andorra Bondia
Martí insta els grups parlamentaris a presentar la reforma competencial
Martí insta els grups parlamentaris a presentar la reforma competencial

Martí insta els grups parlamentaris a presentar la reforma competencial


Escrit per: 
M.S. / FOTO: J.G.

El cap de Govern, Antoni Martí, va instar ahir tots els grups parlamentaris a treballar per millorar l’acord per a la reforma de les competències i les transferències que s’ha assolit entre el Govern i els comuns i a ser ells qui presentin les corresponents proposicions de llei al Consell General, ja que “això voldrà dir que s’ha arribat a un consens”. 

Responent a una interpel·lació del conseller general de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi, que va retreure a Martí que no s’hagués inclòs el Consell General en la negociació des del principi, el cap de Govern va insistir que el principi d’acord a què s’ha arribat amb les corporacions parroquials no és una llei tancada, sinó que és un text que està sotmès a les modificacions que hi vulguin fer els parlamentaris.

Martí, que va recordar a Naudi que ha seguit la mateixa manera de procedir que va fer l’executiu de Jaume Bartumeu quan va abordar la reforma competencial també amb reunions amb els comuns, va defensar la feina feta per mirar de clarificar les competències i, en el cas de les transferències, va remarcar que “s’ha fet un estudi financer treballat comú per comú i taxa per taxa per arribar a la xifra de 55 milions”.

En aquest sentit, el cap de Govern, que la setmana que ve es reunirà amb els diferents grups parlamentaris per abordar aquesta qüestió com a pas previ a la trobada conjunta amb els comuns, es va comprometre a donar tota la informació i la documentació a les diferents formacions. Es tracta d’un treball, va continuar el cap de Govern, fet en el sentit que “l’Estat som tots” i en el qual “els comuns han renunciat a coses per aquest principi i el Govern ha acceptat finançar coses també per aquest mateix principi”.

Tot i no voler entrar gaire al detall, Martí sí que va reiterar alguns dels aspectes que es volen tenir en compte a l’hora d’establir el repartiment de les transferències, com són el compliment normatiu de cada corporació, la inversió en projectes d’interès nacional, el territori i la població, com fins ara, però també aspectes com el nombre de pernoctacions o la gent gran i jove, “que porten una sèrie de serveis socials associats”, així com el concepte de solidaritat, que passaria per la creació d’un fons que podria ser utilitzat en el cas que alguna corporació quedés per sota de la xifra que percep actualment.

 

Les denúncies per delictes contra el patrimoni augmenten un 20%

Les denúncies i complements de denúncies per delictes contra el patrimoni han augmentat un 20% en el període comprès entre el primer de setembre del 2016 i el 28 de febrer passat i han arribat a 187, segons les dades facilitades pel titular d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, responent a una pregunta de la consellera general liberal Judit Pallarés.

No obstant, el ministre, que va precisar que si s’agafen delictes i contravencions penals l’increment ha estat d’un 8,9%, va remarcar que si s’observa el còmput global de l’any les denúncies van créixer un 2,3%, mentre que el total d’infraccions va davallar un 0,2% respecte del 2015, així que s’estaria en “els paràmetres habituals”.

Així mateix, Espot va destacar que l’any passat es va comptabilitzar, independentment de si es van denunciar o no, fins a 1.152 infraccions penals contra el patrimoni, fet que suposa un 3,5% menys que l’any 2015, i es va detenir 33 persones, davant les 34 de l’any anterior.
D’altra banda, el ministre va admetre que hi ha una tendència a un increment dels fets delictius en èpoques en què hi ha una major afluència turística, sobretot de “contravencions penals i furts de poc valor”.

Espot, que va compartir amb Pallarés la preocupació pel fet que els suposats autors de la sèrie de furts a la part alta d’Escaldes-Engordany fossin menors d’edat i va insistir en la necessitat de revisar la Llei de la jurisdicció de menors, va assegurar que, malgrat les vacants que hi ha al cos de policia, que va xifrar en una trentena més cinc places de nova creació, hi ha els mitjans suficients per fer front a aquesta mena de delictes. En aquest sentit, el ministre va assegurar taxativament que “en cap moment no s’ha compromès la feina del grup de delictes contra el patrimoni”.

Compromís per estudiar la gratuïtat del túnel d’Envalira

Ordenament Territorial està disposat a estudiar la possibilitat d’aixecar barreres al túnel d’Envalira quan es tanqui el port i no com ara, que el passatge només és gratuït quan estan tancats de forma simultània el port i l’accés a França.

Si més no, aquest és el compromís que va agafar el ministre Jordi Torres responent a una interpel·lació sobre la gratuïtat d’aquesta infraestructura del parlamentari del grup liberal Ferran Costa. 

Torres, que va recordar que quan s’aixequen les barreres és el Govern qui paga a la concessionària el pas dels vehicles i que la temporada 2014-2015 el cost va ser de 103.000 euros, va remarcar que des de l’executiu s’apliquen les mateixes mesures que hi havia en el moment d’iniciar la concessió, a les quals només es va afegir amb posterioritat el descompte del 50% per a residents i treballadors del Pas de la Casa, un descompte que assumeixen a parts iguals l’executiu i la concessionària.

D’altra banda, el ministre, que va advertir però que la gratuïtat en altres escenaris diferents dels actuals dependrà del cost econòmic per a les arques públiques, es va fer seves les paraules del cap de Govern per deixar l’anàlisi d’un possible rescat de la concessió per a la següent legislatura.

 

consell
competències
transferències
túnel
Envalira
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic