Diari digital d'Andorra Bondia
Martí ofereix als presidents de grup entrar a la delegació negociadora
Martí ofereix als presidents de grup entrar a la delegació negociadora

Martí ofereix als presidents de grup entrar a la delegació negociadora


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

Amb la voluntat de sumar i implicar tot l’arc parlamentari en un “tema cabdal” com és la negociació de l’acord d’associació amb la Unió Europea, i donant també resposta a la petició de Liberals d’Andorra d’esdevenir observadors actius del procés negociador, el cap de Govern va oferir ahir als presidents dels tres grups parlamentaris la possibilitat de formar part de la delegació andorrana en les reunions de negociació amb la UE.
Així ho va explicar ahir el mateix cap de Govern, Antoni Martí, que va voler deixar clar que aquest oferiment als presidents dels grups, del qual va informar també als serveis dels coprínceps, ja que estan també associats a la negociació, “és personal i intransferible” i va insistir que es busca “forjar el consens més ampli possible” sobre aquesta qüestió.
El cap de Govern, que va agrair al grup demòcrata i al grup mixt que ja s’haguessin sumat inicialment a la proposta de pacte d’Estat i ja participessin en les reunions tècniques i amb els agents socials i econòmics, va voler deixar clar que aquest oferiment respecta de forma escrupolosa les disposicions de la Constitució en el sentit que és el Govern qui lidera la política exterior.
En aquesta línia, Martí, que va insistir que “ens trobem davant un moment excepcional” i que, per això, es fa “aquest oferiment excepcional”, va remarcar que la posició andorrana davant la Unió Europea serà expressada i defensada per la cap de la delegació, la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, i pels representants dels coprínceps.
Interpel·lat sobre per què l’oferiment arriba ara i no fa dos anys quan es va iniciar la negociació amb la UE, el líder de l’executiu taronja va manifestar que és ara quan es dona “el clima polític adequat” i que, a més, el cap de Govern ha de “saber llegir” i interpretar els diferents moments i que ara es donaven les circumstàncies per fer aquest oferiment. Una “proposta generosa a favor d’Andorra i la transparència”, va continuar Martí, que “no entendria que no s’acceptés”.
A més de la participació dels presidents dels grups parlamentaris en la delegació negociadora, Martí va explicar que també es preveuen dues reunions de caire polític, una abans i una després de cada ronda negociadora, que servirien per fixar el posicionament d’Andorra. En aquest sentit, el cap de Govern, que té previst reunir-se la setmana vinent amb els presidents dels grups per acabar de concretar aquesta participació, ja que “caldrà signar algun document de confidencialitat”, va remarcar que la voluntat d’aquestes reunions abans i després de cada ronda és buscar el “màxim consens, si és possible”, tot i que va advertir que hi hagi o no consens el Govern continuarà negociant.
Martí, que va destacar que aquest oferiment és també una manera de fer veure a la ciutadania que es tracta d’una qüestió en la qual “ens hem d’implicar tots”, va insistir que aquesta proposta, que es comunicarà també a la Comissió Europea,  “és un símbol que el Govern no vol amagar res” i que es tracta d’un oferiment que “no té color polític”, tenint en compte que l’acord difícilment es tancarà aquesta legislatura. Per això, l’executiu busca “assossegar la vida política” i aconseguir que “el debat de les properes eleccions generals no sigui Europa sí o Europa no”.
Pel que fa al fet que a la delegació hi vagin només els presidents dels grups parlamentaris però no el conseller d’SDP, Víctor Naudi, i la consellera independent Sílvia Bonet, Martí va destacar que “no pot ser una delegació que no s’acabi” i va donar per fet que els presidents dels grups informaran a la resta de consellers.

martí
ofereix
presidents
grup
delegació
negociadora
acord d'associació

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte