Diari digital d'Andorra Bondia

Martí ofereix un Govern d’unitat amb un ministeri per a una persona del PS


Escrit per: 
M. F.

Un govern d’unitat o un pacte d’estat. Aquestes són les dues propostes que des de Demòcrates per Andorra van plantejar en la primera reunió mantinguda amb el cap de Govern en funcions, Jaume Bartumeu.

D’aquesta manera, el futur cap de Govern, Antoni Martí, va manifestar que durant aquesta primera trobada per al traspàs de poders va oferir la possibilitat que una persona del Partit Socialdemòcrata pugui formar part del Govern estant al capdavant d’un ministeri. La resposta ha de ser ràpida.
Si no s’accepta un Govern d’unitat, l’altra proposta que hi ha sobre la taula és la d’un pacte d’Estat, que pivotaria, segons Martí, sobre tres eixos: les competències i transferències entre l’executiu i els comuns, les relacions amb la Unió Europea i la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS).
Martí va explicar que havia anat a la reunió acompanyat del conseller electe Ladislau Baró, que serà president del grup parlamentari de Demòcrates per Andorra, i que Bartumeu estava acompanyat pel ministre d’Economia i Finances en funcions, Pere López.
Pel que fa al ministeri que es pot oferir, Martí no en va voler concretar més detalls, tot i que va remarcar que, òbviament, no s’oferirà ni el de Finances ni el d’Afers Exteriors. A preguntes dels periodistes, també va exposar que la intenció és formar un Govern “curt” i va reiterar la voluntat de fer l’anunci de la composició del nou executiu el mateix dia de la investidura o fins i tot “abans”.
Respecte al pacte d’Estat, que seria el que es faria si el Partit Socialdemòcrata no acceptés un ministeri, tractaria de la relació que hi ha d’haver entre el Govern i les corporacions respecte a les transferències i les competències comunals, així com de les relacions amb la Unió Europea a través de la creació d’una comissió especial en el si del Consell General i també d’un debat amb els actors socials. I, pel que fa a la CASS, la idea seria poder crear una taula de reflexió i anàlisi sobre la situació de la parapública.
El futur cap de Govern va destacar “el clima cordial” en què s’havia desenvolupat la trobada i, com que les qüestions que s’hi havien de tractar eren diverses i ahir no es va poder acabar la feina, va afegir que és previst que dilluns a les deu del matí n’hi hagi una segona. En aquest sentit, va remarcar la voluntat que la “transició es faci de la manera correcta” i, quant als assumptes més urgents que es trobaran, va explicar que seran els que ja es van assenyalar durant la campanya.
Un altre dels aspectes que va anunciar el futur cap de l’executiu és que finalment les dues conselleres electes d’Unió Laurediana (UL), Montserrat Gil i Roser Bastida, han acceptat integrar-se en el grup parlamentari de Demòcrates per Andorra.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte