Diari digital d'Andorra Bondia
Pedro Sánchez i Antoni Martí a l’acte organitzat ahir per celebrar els 25 anys de les relacions diplomàtiques entre Espanya i Andorra.
Pedro Sánchez i Antoni Martí a l’acte organitzat ahir per celebrar els 25 anys de les relacions diplomàtiques entre Espanya i Andorra.

Martí preveu que el GPS a l’aeroport de la Seu ja sigui operatiu al març


Escrit per: 
M.S.C./Agències / Foto: SFGA

El cap de Govern, Antoni Martí, preveu que el sistema GPS a l’aeroport d’Andorra-la Seu pugui estar operatiu el mes de març de l’any que ve. Així ho va afirmar després de la reunió mantinguda ahir amb el nou president del govern espanyol, Pedro Sánchez, minuts abans de l’acte de commemoració del 25è aniversari de les relacions diplomàtiques entre els dos països. La infraestructura aeroportuària va ser una de les qüestions que van tractar i Martí es va mostrar convençut que si hi ha un bon acord a la comissió formada per Foment i el ministeri de Defensa només quedaran algunes qüestions tècniques. La trobada també va servir perquè Sánchez assegurés el suport inequívoc d’Espanya a les negociacions per l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE).

En aquest sentit, es va mostrar convençut que l’apropament a la UE “contribuirà a la creació de treball i oportunitats per a Andorra i també Espanya”. Sobre aquest suport, Martí va destacar que el posicionament d’Espanya o França és molt important, ja que “un bon acord amb la Unió Europea també depèn d’una voluntat, que sempre hi ha estat, del Regne d’Espanya”. Així mateix, Sánchez va donar el ple suport a la celebració al Principat de la Cimera Iberoamericana l’any 2020, i va afirmar que marcarà una fita en les relacions amb  Iberoamèrica. Martí va posar en relleu que el sistema GPS serà d’ajuda a l’hora d’acollir la cimera. El cap de Govern també va explicar que els dos mandataris es van emplaçar a una nova trobada per tractar diferents temes bilaterals, tenint en compte que entre els dos estats hi ha acords en diversos àmbits, així com celebrar reunions entre els ministres dels dos governs per donar continuïtat a aquests dossiers. Martí va agrair la presència del nou president espanyol en el que era el primer acte públic oficial des del seu nomenament. El cap de Govern també li va voler desitjar sort en aquesta responsabilitat que ara assumeix perquè “si Espanya va bé Andorra de retruc també va bé”.
Durant la intervenció en l’acte d’ahir, Martí va afirmar que “les relacions hispano-andorranes són una peça clau per a la construcció de la posició d’Andorra en un món global”. També va destacar els acords i convenis econòmics, comercials i fiscals signats amb aquest país com a algunes de les fites més importants dels 25 anys de relacions diplomàtiques entre el Principat i Espanya. Segons Martí, la profunda transformació econòmica i fiscal aconseguida per Andorra en els darrers anys ha comptat amb la col·laboració destacada d’Espanya. El cap de Govern es va referir a la col·laboració i als acords assolits en matèria d’educació, cooperació policial, judicial, financera, seguretat social, salut o gestió de residus. Al mateix temps, va afirmar que des de 1993, any de l’aprovació de la Constitució andorrana, “podríem destacar l’acord del 2000 entre França, Espanya i Andorra sobre l’entrada, la circulació i residència dels respectius nacionals –anomenat acord trilateral–, l’acord d’intercanvi d’informació fiscal de l’any 2010 i l’acord per evitar la doble imposició, signat el 2015”. 
El president espanyol, per la seva banda, va coincidir amb Martí en les bones relacions de veïnatge històriques entre els dos països i va manifestar que els convenis relatius a salut, educació i els acords d’intercanvi d’informació fiscal així ho demostren. També va valorar positivament que aquest any entri en ple funcionament l’acord d’intercanvi automàtic d’informació fiscal, ja que “suposarà un valuós instrument per lluitar contra el frau fiscal”, i va assegurar que aquests acords s’emmarquen en el procés d’Andorra cap a l’homologació fiscal, transparència i l’obertura econòmica, al qual Sánchez també va assegurar que Espanya “acompanyarà i hi donarà suport”.
En la celebració també hi va assistir la presidenta del Congrés de Diputats, Ana Pastor; el ministre d’Afers Exteriors en funcions, Alfonso Dastis; l’ambaixador d’Espanya a Andorra, Manuel Montobbio; els exministres d’Exteriors Trinidad Jiménez, Miguel Ángel Moratinos i Carlos Westendorp: els ministres Jordi Cinca i Gilbert Saboya; la subsíndica, Mònica Bonell; i els ex-caps de Govern, Oscar Ribas i Jaume Bartumeu, entre d’altres.

 

GPS
aeroport
Cimera iberoamericana
acord d'associació
ue
Pedro Sánchez

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte