Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la trobada entre la secretària general de la Francofonia, Michaëlle Jean, i membres del Govern.
Un moment de la trobada entre la secretària general de la Francofonia, Michaëlle Jean, i membres del Govern.

Martí proposa una trobada d’alt nivell d’organitzacions lingüístiques al país


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

El cap de Govern, Antoni Martí, va aprofitar ahir la primera jornada de la visita oficial de tres dies al país de la secretària general de la Francofonia, Michaëlle Jean, per plantejar la possibilitat que Andorra pugui acollir una trobada d’alt nivell entre les quatre secretàries generals de les organitzacions de les comunitats lingüístiques, com són la Francofonia, la Cimera Iberoamericana, la Commonwealth i la Comunitat de Països de Llengua Portuguesa.
Martí vol que aquesta trobada, que evidentment no té encara data, pugui tenir lloc el 2019 o el 2020, en el marc de la Cimera Iberoamericana 2020, “dos anys en què Andorra estarà en el focus de la comunitat internacional”. En aquest sentit, el cap de Govern, que va avançar que una de les qüestions que es podria abordar en aquesta trobada és la joventut, va voler deixar clar que, al marge d’estrènyer lligams amb països de la comunitat francòfona, la vista de Jean serveix també per reforçar les relacions internacionals del país, i va avançar la voluntat de “ser més actius en l’àmbit multilateral”.
En aquesta línia, Martí, que va recordar que Andorra ha demanat poder ser membre observador de la Comunitat de Països de Llengua Portuguesa, va confirmar a Jean la participació andorrana a la propera Cimera General de l’Organització Internacional de la Francofonia (OIF), que tindrà lloc a Armènia.
Per la seva part, la secretària general de la Francofonia, que va coincidir amb Martí en el fet que “les prioritats de la Francofonia són compartides per Andorra”, va recordar que les quatre comunitats lingüístiques treballen de forma conjunta en l’establiment d’un full de ruta i un pla d’accions a escala internacionals fruit del treball que es va fer i que va donar lloc a la Declaració de Montreal.
D’altra banda, Jean, que va reconèixer el paper que pot tenir Andorra en accions de mediació o acompanyament a processos electorals en països francòfons, va remarcar que el Principat pot “rebre però també oferir a la Francofonia”. En aquest sentit, la secretària general va incidir que el país pot compartir la seva experiència en regulació bancària, la certificació de productes que no siguin produïts en el seu territori o la diversificació de l’agricultura per buscar una alternativa al cultiu de tabac. També considera que, en el marc d’aquesta organització, Andorra podria trobar socis amb els quals treballar en el camp de la innovació.
Jean va defensar també la Francofonia com “un espai” per a la recerca de solucions i també polític i econòmic, més enllà de la promoció de la llengua i la cultura franceses. Fins i tot,  va anar més enllà i va assegurar  que es poden crear importants sinergies entre els Estats membres, i que és també una plataforma en la qual es pot “fer promoció de totes les altres llengües” existents en els Estats membres”. Així, va assegurar que li “agradava” l’orgull que el Principat demostra per la llengua i va recordar que és el que “defineix la identitat del país”.
La trobada del cap de Govern i de Jean va servir també per constatar que Andorra i la Francofonia comparteixen també prioritats en l’àmbit de polítiques mediambientals i sobre la igualtat. En aquest sentit, Martí va exposar a la secretària general de la Francofonia l’aposta per la transformació del model energètic i per les energies renovables, així com el compromís amb la lluita contra el canvi climàtic  i participar activament en l’Acord de París.
Pel que fa a la igualtat, Martí, que va recordar el discurs de Jean a la Cimera de la Francofonia a Antananarivo, va confirmar la participació d’Andorra a l’acte del proper 8 de març, organitzat per l’OIF, a favor de les dones. Així mateix, el cap de Govern va remarcar la contribució voluntària que fa Andorra a favor de les dones joves emprenedores, per demostrar el suport del país en aquest àmbit.
La visita oficial de Jean, amb una agenda força atapeïda, va continuar a la tarda amb la recepció que van oferir a la delegació de la Francofonia els cònsols d’Andorra la Vella, que van esperar la secretària general a la plaça de davant de la Casa Comuna per pujar posteriorment al primer pis, on Jean va signar el llibre de vistes.
Aleshores, va ser el síndic general, Vicenç Mateu, qui va rebre la dirigent de la Francofonia a la Casa de la Vall, on Jean va poder saludar els consellers generals membres de l’Assemblea Parlamentària de la Francofonia (APF), abans de visitar la Casa de la Vall i, després, el nou Consell General, on va participar en la inauguració de l’exposició Llegir i escriure amb Anne Frank. Precisament, aquesta mostra, forma part dels actes de la celebració del Dia internacional de la francofonia.
L’agenda d’actes de Jean continuarà aquest matí amb la rebuda per part del ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Èric Jover, i del cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Miquel Vila, i la posterior visita a l’Escola Andorrana de primera ensenyança de la parròquia. Posteriorment, la secretària general de la Francofonia es desplaçarà a la Universitat d’Andorra (UdA), on després de saludar els membres del rectorat compartirà, acompanyada de Jover, una trobada amb un grup d’estudiants dels tres sistemes educatius.
Ja a la tarda, Jean visitarà l’Espai d’Innovació d’Andorra, a Caldea, on mantindrà una reunió amb el ministre d’Economia, Competitivitat i Innovació, Gilbert Saboya, i el secretari d’Estat de Diversificació Econòmica i Innivació, Josep Maria Missé, i  després, el Museu de FEDA, on es trobarà amb la titular de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó.

Trobada
alt nivell
lingüístiques
organitzacions
martí
Michaëlle Jean

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte