Diari digital d'Andorra Bondia
Martí recorda que “la violència no porta a cap camí” i apel·la al diàleg
Martí recorda que “la violència no porta a cap camí” i apel·la al diàleg

Martí recorda que “la violència no porta a cap camí” i apel·la al diàleg


Escrit per: 
M.S. / P.G. / Agències / Foto: Jonathan Gil

El cap de Govern, Antoni Martí, va aprofitar la inauguració de la conferència de tardor de l’OSCE, que se celebra a Andorra, per trencar el silenci de l’executiu de Demòcrates per Andorra en relació amb el que està passant a Catalunya.
Així, sobre els esdeveniments d’aquest diumenge passat, Martí va afirmar que “la violència no porta a cap camí” i que la sortida és el diàleg polític, el respecte dels drets fonamentals i el respecte dels marcs constitucionals. També va afegir que Andorra continuarà conservant una “excel·lent relació” amb Espanya i un “excel·lent veïnatge” amb Catalunya. 
El cap de Govern, que va afirmar “entendre” la reacció i les mobilitzacions d’ahir, que van comportar el tall de l’N-145, tot i advertir que si la situació s’allarga caldria buscar una sortida,  va assegurar que el seu posicionament és el que pertoca a un polític “prudent i responsable” i que no fa ingerències en assumptes que pertoquen a l’Estat veí.
Per la seva part, el síndic general, Vicenç Mateu, va assegurar que tothom ha quedat “xocat i sorprès” pel fet que s’hagi arribat a aquests extrems, i considera que “fa molt temps que s’ha trencat el diàleg”. De fet, va afegir que “el que veiem és que en lloc d’anar a una situació de reflexió per reconduir el conflicte”, cada dia és “un esglaó més en l’escalada”.

Crítiques d’SDP
El president de Socialdemocràcia i Progrés, Jaume Bartumeu, va voler reiterar ahir la “condemna més ferma i absoluta” de la seva formació “als actes de violència que s’estan perpetrant per part del Govern de Madrid contra els drets fonamentals dels ciutadans que diumenge volien expressar lliurement la seva opinió”.
Així mateix, Bartumeu va assegurar que des d’SDP “no entenem el silenci” mantingut fins ahir per l’executiu demòcrata sobre tota aquesta situació, i no només això sinó que “no només no el compartim sinó que el condemnem”. Així, el president d’SDP va afirmar que se senten “indignats i absolutament esgarrifats de veure aquests silencis”, i més encara “quan Martí ha buscat la complicitat d’altres forces polítiques andorranes en el seu silenci còmplice”.
En aquest sentit, Bartumeu, que va dir que aquest silenci és una prova més, per “si algú necessitava la confirmació, que el senyor Martí i el seu Govern estan sota les ordres del Govern del senyor Rajoy”, va advertir que “no es compti” amb SDP per a aquest propòsit.
D’altra banda, tres parlamentaris del partit belga New-Flemish Alliance (N-VA) van demanar, durant la celebració del Fòrum Mediterrani que va obrir ahir la sessió de tardor de l’OSCE, respostes internacionals davant de la repressió policial que es va viure diumenge a Catalunya. 
Rita Bellens va explicar que va ser present a Barcelona com a observadora internacional durant la jornada del referèndum, i que considera “incomprensible que un govern usi tanta violència contra els seus propis ciutadans”, ja que “és una expressió de la democràcia que la gent pugui votar i pugui expressar el que volen”.  La seva intervenció va rebre “uns pocs aplaudiments i el suport d’un parlamentari italià”. En canvi, segons va relatar Bellens, la delegació espanyola va deixar clar que “era un referèndum il·legal i que, per tant, era normal actuar d’aquesta manera”. 
Per la seva banda, la presidenta de l’OSCE-PA, Christine Muttonen, preguntada sobre el conflicte entre Catalunya i Espanya, va dir que era una qüestió interna, que sempre està en contra de la violència i que creu que el que cal fer és tornar al diàleg. També va afirmar que donarà suport a qualsevol programa o plataforma que puguin impulsar les Nacions Unides per ajudar a la negociació entre les dues parts.

Milers de veïns de la Seu es mobilitzen per l’aturada

Pocs negocis de la Seu van obrir ahir les portes. Tot i ser dia de  mercat, només hi havia quatre parades al carrer Major. La jornada d’aturada general es va viure ahir als carrers amb diversos actes reivindicatius secundats per més de 2.000 persones. El motiu: denunciar els actes de violència i repressió de les forces policials espanyoles viscuts  diumenge. Fins i tot els serveis sanitaris del CAP i de l’hospital van secundar l’aturada general. El president del comitè d’empresa del Sant  Hospital, Carles Sabater, va manifestar que “els treballadors hem decidit afegir-nos a l’acció reivindicativa i es va discutir la possibilitat de fer la vaga, es va parlar amb la direcció i vam decidir, com a tot Catalunya, fer una aturada laboral perquè hi hagués menys repercussió per a tothom i en general el seguiment ha estat massiu per part dels treballadors de l’hospital, que també hem de dir que estan cobrint els serveis mínims perquè no hi hagi cap repercussió per als usuaris de la comarca”, va dir. A les vuit del matí també van tenir lloc concentracions als centres de treball i d’ensenyament. Dues hores més tard, es va celebrar una manifestació des de la plaça Catalunya fins a la sortida de la Seu per donar suport als talls de les carreteres. La jornada va continuar a les sis de la tarda a la plaça dels Oms, on 2.000 persones es van aplegar per denunciar la repressió viscuda diumenge passat i en pro del procés d’independència de Catalunya. 

martí
violencia
cap camí
diàleg

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte