Diari digital d'Andorra Bondia
El cap de Govern, Antoni Martí, i la titular d’Afers Exteriors, Maria Ubach, en l’obertura de la Cimera de la Pau Nelson Mandela.
El cap de Govern, Antoni Martí, i la titular d’Afers Exteriors, Maria Ubach, en l’obertura de la Cimera de la Pau Nelson Mandela.

Martí reivindica a l’ONU una pau que inclogui els valors de la justícia


Escrit per: 
Redacció / FOTO: Govern d’Andorra

El cap de Govern, Antoni Martí, i la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, van participar ahir en l’obertura de la Cimera de la Pau Nelson Mandela, que té lloc a Nova York en el marc de la 73a Assemblea General de les Nacions Unides que s’està celebrant aquesta setmana, i que marca el centenari del naixement del primer president i icona mundial de drets civils escollit democràticament a Sudàfrica.

En la seva intervenció, Martí, que va repassar la llarga tradició de pau d’Andorra i va refermar el compromís del Principat amb els valors que representa aquest fòrum, va reivindicar una concepció de pau que inclogui els valors democràtics de la justícia.
Al tancament d’aquesta edició continuaven les intervencions dels diferents dirigents en la Cimera de la Pau Nelson Mandela, cita que ofereix als líders mundials l’oportunitat de renovar el seu compromís amb la pau global, la prevenció de conflictes, la resolució de conflictes, la consolidació de la pau, la promoció i la protecció dels drets humans i les iniciatives de desenvolupament a llarg termini que demanava el secretari general, António Guterres. Al final de la cimera  s’esperava que els Estats membres adoptin una declaració política històrica que estableixi el període 2019-2028 com a “Dècada de Pau Nelson Mandela”.
En el text es demanarà també a tots els líders mundials que “doblin els esforços per perseguir la pau i la seguretat internacionals, el desenvolupament i els drets humans”.
D’altra banda, el cap de Govern, que va poder saludar i intercanviar unes paraules amb el president portuguès Marcelo Rebelo de Sousa, es va reunir amb la secretària general de l’Organització Internacional de la Francofonia, Michaëlle Jean, amb qui va tractar qüestions relacionades amb el futur de l’organisme i del rol clau del multilateralisme per assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Agenda 2030 un mes abans de la cimera que l’OIF celebrarà a Erevan el mes vinent.

El cap de Govern aborda amb Grynspan l’organització de la cimera 2020

En el marc de la 73a Assemblea General de l’ONU, el cap de Govern, Antoni Martí, es va reunir ahir amb la secretària general iberoamericana, Rebeca Grynspan, amb qui va abordar qüestions relatives a l’organització de la Cimera Iberoamericana del 2020 per part d’Andorra, tot i que l’oficialització de l’organització no es farà fins a la cimera que tindrà lloc a La Antigua, Guatemala, els pròxims 15 i 16 de novembre. Martí va trasmetre a Grynspan la voluntat de celebrar una cimera oberta a altres països, que podrien acollir reunions sectorials de la mateixa manera que el Principat va organitzar la reunió sectorial de ministres d’Educació quan Colòmbia n’era el país amfitrió el 2017.
Pel que fa al contingut temàtic de la cimera del 2020, el cap de Govern va avançar a la secretària general iberoamericana que la voluntat d’Andorra és centrar-se en les prioritats polítiques impulsades els últims anys per l’executiu com són l’educació, la lluita contra el canvi climàtic, la transició energètica o les noves tecnologies entre d’altres, qüestions totes relacionades amb el desenvolupament sostenible.
Per la seva part, Grynspan va celebrar l’ampli suport mostrat per tots els països de la comunitat iberoamericana a la candidatura d’Andorra per acollir la cimera i va constatar l’oportunitat que significa pel Principat i per al seu posicionament internacional.
Precisament, aquesta setmana, tant Martí com la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, es reuniran amb part dels seus homòlegs iberoamericans per tractar la candidatura d’Andorra. En aquest sentit, Ubach va mantenir les primeres trobades amb els seus homòlegs de Paraguay, Luís Alberto Castiglioni, Panamà, Isabel de Saint Malo i Argentina, Jorge Faurie, amb qui va compartir la visió dels diferents països amb l’enfocament dels Objectius del Desenvolupament Sostenible que es tractaran a la propera Cimera a Guatemala, i de qui va obtenir el suport a la candidatura d’Andorra per acollir aquest esdeveniment l’any 2020. Martí es va poder trobar amb els màxims mandataris de l’Equador, Lenin Moreno i a la República Dominicana, Danilo Medina.

 

 

 

cimera de la pau nelson mandela
Nacions Unides

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte