Diari digital d'Andorra Bondia
El cap de Govern, Antoni Martí, en un moment de la seva intervenció.
El cap de Govern, Antoni Martí, en un moment de la seva intervenció.

Martí retreu a López que “faci demagògia” amb les transferències


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

El ple del Consell General, amb l’abstenció del parlamentari de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi, va donar llum verd al suplement de crèdit per fer front a les despeses derivades de la regularització de l’import de les transferències als comuns corresponents a l’exercici 2017.
El debat, igual com en el punt precedent, va comportar novament un intercanvi de retrets entre el conseller general del PS Pere López i, en aquest cas el cap de Govern, Antoni Martí, que va acusar el socialdemòcrata de fer “demagògia” amb tota la qüestió de les transferències, mentre aquest acusava l’executiu d’haver intentat fer mans i mànigues per no complir amb la llei i abonar els 7,5 milions de més a les corporacions parroquials després que la cambra no aprovés la congelació de les transferències per a aquell exercici.
Martí, que igual com havia fet el titular de Finances i el president suplent del grup demòcrata, Miquel Aleix, en la seva intervenció va recordar a López que els comuns estaven d’acord amb la xifra inicialment prevista de 54,6 milions, va  censurar López per afirmar que era millor que els diners anessin als comuns i no que el Govern els “malbaratés” en estudis. En aquesta línia, el líder de l’executiu va retreure al socialdemòcrata que hagués dit que el Comú de la Massana necessitava els diners per pagar-se el pla de turisme o que al d’Andorra la Vella li feien falta per “remeiar el desgavell del projecte The Cloud”.
Des d’Unió Laurediana-Independents de la Massana, Josep Pintat va recordar a l’executiu que aquesta despesa de 7,5 milions a càrrec d’endeutament “no és més que complir amb la llei”, i va retreure-li que no s’hagués posat la partida corresponent ni al pressupost del 2017 ni al del 2018 “tot justificant-ho en base a un acord institucional”.
Des del Govern, el titular de Finances, Jordi Cinca, va insistir que la partida inicial de 54,6 milions “no era improvisada, sinó que estava pactada amb els comuns”, mentre que Víctor Naudi justificava l’abstenció per posar en evidència la “mala manera de fer” de l’executiu en tota la qüestió de les transferències i competències.

Dubtes sobre el resultat del Pla de pensions de la funció pública

El ple, en aquest cas amb l’abstenció dels tres parlamentaris socialdemòcrates, va aprovar també la modificació de la Llei qualificada de creació i regulació del Pla de pensions de la funció pública, amb l’objectiu d’adaptar-lo a la situació del personal del Consell Superior de la Justícia –batlles, magistrats i fiscals–, de clarificar la situació del personal en període de prova i d’incorporar nous partícips com poden ser el personal de la CASS i del Fons de Reserva de la Jubilació o els docents de religió.
El conseller general del PS Pere López va justificar l’abstenció de la seva formació en els dubtes que tenen en relació als resultats que hi haurà de l’aplicació de tot aquest pla. En aquest sentit, López va destacar que els “constants canvis” en aquesta legislació “no fan res més que demostrar que el model no està consolidat”.
Per la seva part, el conseller general d’Unió Laurediana-Independents de la Massana Carles Naudi d’Areny-Plandolit va aprofitar les expressions utilitzades per la ministra de Funció Pública i Reforma de l’Administració, Eva Descarrega, en el sentit que la modificació serveix per “corregir imprecisions” i “aspectes poc satisfactoris”, per donar un “toc d’alerta” respecte a la importància que es pugui disposar del temps necessari per poder treballar els textos correcament. En aquesta línia, i reprenen part del debat sobre la tramitació urgent de les lleis, Naudi va assegurar que “tenim 3.579 pàgines de lleis sobre la taula i per cada pàgina hi ha vint o trenta punts on t’hi has de trencar el cap, aprovant-ho tot de pressa i corrent no fem cap favor a Andorra”. Per aquest motiu, el parlamentari d’UL-ILM va instar a “votar el que s’hagi de votar i no prémer l’accelerador”.

L’exterior de Casa de la Vall es tenyeix de lila

Un any més el Consell General se suma als actes amb motiu del Dia internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones, que es commemora diumenge. Així, des d’ahir mateix i fins diumenge l’exterior de Casa de la Vall s’il·luminarà amb el color lila entre les sis de la tarda i les deu de la nit. Així ho va anunciar el síndic, Vicenç Mateu, al final de la sessió ordinària d’ahir, quan, en un breu parlament, va incidir en la necessitat d’erradicar la violència envers les dones i les nenes, ja que en cas contrari no es podrà complir amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Mateu va tenir també unes paraules amb motiu del Dia mundial de la infància.

martí
retreu
López
faci demagògia
transferències

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte