Diari digital d'Andorra Bondia
El cap de Govern, Antoni Martí, en un moment de la primera jornada del debat d’orientació política al Consell General.
El cap de Govern, Antoni Martí, en un moment de la primera jornada del debat d’orientació política al Consell General.

Martí, “satisfet i orgullós”


Escrit per: 
M.S. / FOTO: J.G.

El cap de Govern, Antoni Martí, va assegurar ahir que com a ciutadà estaria “moderadament satisfet” i “serenament orgullós” de la tasca de l’executiu dels darrers vuit anys, tot i admetre que hi “trobaria a faltar algunes coses”. I és que, com li van retreure des de l’oposició al final de la sessió, Martí va aprofitar el darrer debat d’orientació política per fer bàsicament un balanç de la feina feta durant aquests anys i per contraposar la situació del país que es va trobar el 2011 i la que deixarà l’any vinent quan deixi el Govern. Una situació al seu entendre “amb millors condicions” i un país “més ben preparat per afrontar els reptes de futur”.

En canvi, i malgrat que s’hi havia compromès, Martí va mantenir el silenci sobre la data de les properes eleccions, qüestió que revelarà avui en la segona jornada del debat com ell mateix va destacar al final d’aquest. “Compliré la meva paraula”, va assegurar el cap de Govern, que va recordar que es tracta d’un “debat d’orientació política i no d’un debat per saber quan serà la data de les eleccions” i que si hagués fixat la cita electoral hagués “perdut contingut” l’exposició incial que va fer.
Martí va arrencar el seu discurs assegurant que quan va arribar al Govern el 2011 el país portava “dues dècades” reflexionant sobre el seu model econòmic i social però sense “concretar” ni “abordar” cap reforma. En aquest sentit, el líder taronja va destacar que el seu Govern ha estat el que “ha passat de les paraules als fets”, tot i admetre que “no totes les reformes s’han culminat, ni totes han anat al ritme que seria desitjable”.
Així, el cap de Govern, que va fer una referència també al cas de Banca Privada d’Andorra i al fet que hagués “endarrerit el ritme d’altres reformes, lleis i accions prioritàries”, va destacar el fet que Andorra hagi trobat el seu lloc en un “nou paradigma econòmic marcat per la transparència i la cooperació”. En aquesta línia, va defensar la tasca feta per tal que el Principat sigui a dia d’avui “un país obert a la inversió estrangera, amb un sistema fiscal homologable i amb tipus moderats, amb convenis per evitar la doble imposició i amb un sector financer que ha assumit l’intercanvi automàtic d’informació tributària”.
El cap de Govern, que també va defensar la gestió pressupostària i l’equilibri dels comptes “sense que això hagi perjudicat els serveis públics”, va destacar també tres grans eixos com la seguretat jurídica, l’estabilitat fiscal i financera i el desenclavament geogràfic del país. Va defensar la reforma de l’administració de justícia, que s’hagin assentat les bases per “dependre menys” dels sectors tradicionals o que s’hagin fet passos per a la sostenibilitat del sistema de pensions o la racionalització del sector públic, amb la Llei de la Funció Pública o la redefinició de les relacions entre el Govern i els comuns, entre d’altres. També va remarcar les millores aconseguides en les connexions viàries amb els països veïns i també va defensar l’aeroport de la Seu, ja que la infraestructura que proposa la Cambra, en cas de ser viable, “no podria estar en funcionament ni a curt ni a mitjà termini”, i va admetre que amb l’heliport nacional no se n’han sortit.
D’altra banda, Martí, que va incidir també en la importància de l’acord d’associació i en “l’extens programa en matèria de serveis socials” desenvolupat per l’executiu demòcrata, va fer una aferrissada defensa del coprincipat a la vegada que reivindicava la separació entre l’església i l’Estat tot renyant l’oposició, i especialment el líder del PS, Pere López, per haver insinuat el contrari. En aquest sentit, el cap de Govern, que va recordar que el coprincipat actual és fruit “d’un acte de sobirania popular en què les andorranes i els andorrans van decidir que aquesta seria la forma de govern del país”, va assegurar que “és fals” pretendre que “Andorra és menys democràtica perquè manté una determinada redacció de la Constitució”.
Així mateix, Martí, que va assegurar que és legítim “proposar un canvi constitucional que converteixi Andorra en una república”, es va mostrar convençut que “no és possible despenalitzar l’avortament i mantenir el coprincipat parlamentari”, i va remarcar que “tant una decisió com l’altra implica renúncies, contradiccions i dubtes permanents”.

 

Altres anuncis

Ràdio Andorra
A part d’una planta museu, l’edifici acollirà tots els serveis del ministeri d’Afers Exteriors.

Energia
La setmana vinent se signarà un conveni amb el Pôle de Compétitivité Derbi per fomentar energies renovables.

 Ajudes a pimes
Actua posarà en marxa un programa d’ajudes a pimes amb un pressupost de 190.000 euros. Se subvencionaran fins a 6.000 euros per beneficiari.

Punt Empresa
La finestreta única per a empresaris i professionals arrencarà a l’octubre amb accés restringit a professionals dedicats a l’acompanyament d’emprenedors.

Igualtat
El procés per elaborar el projecte de llei d’igualtat efectiva entre homes i dones arrencarà la setmana vinent.

Menors
El Govern té enllestits per entrar a tràmit el projecte de llei de la infància i el text de responsabilitat penal dels menors.

Transport
El concurs per a les noves línies d’autobús es licitarà en dues setmanes. 

Antoni Martí
debat d'orientació
línies d'autobús
Radio Andorra
PIME
llei de la infància
llei d'igualtat

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte