Diari digital d'Andorra Bondia
El cap de Govern, Antoni Martí, va mantenir un dur enfrontament amb el president del grup liberal, Jordi Gallardo.
El cap de Govern, Antoni Martí, va mantenir un dur enfrontament amb el president del grup liberal, Jordi Gallardo.

Martí situa les eleccions generals a finals de març o a principi d’abril


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

Les eleccions generals tindran lloc “a finals de març o principi d’abril a molt tardar” però en tot cas segur que “abans de Setmana Santa”. Així ho va avançar ahir el cap de Govern, Antoni Martí, en la segona jornada del debat d’orientació política al Consell General, descartant així cap avançament electoral i confirmant que s’esgotarà la legislatura.
Martí, que tot i no concretar el dia sí va remarcar que “entre finals de març i principi d’abril només hi ha dues dates possibles” -31 de març o el 7 d’abril-, va justificar aquesta decisió en la necessitat d’aprovar els comptes per a l’exercici vinent i en el fet que a tràmit parlamentari hi ha fins a 32 iniciatives legislatives, entre projectes i proposicions de llei. En aquest sentit, el cap de Govern, que va posar de manifest la seva intenció de dissoldre la cambra el febrer, va considerar “prioritari que el pressupost s’avanci” i va demanar als consellers generals que facin el possible per poder “votar quantes més lleis millor” abans d’acabar la legislatura, tot i afirmar “ser conscient que no tots els projectes de llei es podran aprovar”.
Precisament, i recollint la petició de prioritzar aquells textos que “siguin més necessaris” feta des de diferents grups de l’oposició, el cap de Govern va recollir el guant i va plantejar la possibilitat de celebrar una reunió amb els presidents dels grups parlamentaris per tal de definir aquells projectes de llei necessaris per “completar les reformes”.
La segona jornada del debat d’orientació va arrencar però amb les intervencions dels grups. Des de l’oposició es va “suspendre” l’acció del Govern i es va considerar el projecte demòcrata com la “suma de fracasos”. En aquest sentit, el president del grup liberal, Jordi Gallardo, i el parlamentari del Partit Socialdemòcrata, Pere López, van retreure a Martí temes com The Cloud, l’heliport, l’obertura econòmica o algunes de les reformes que només s’han fet parcialment. Gallardo va anar més enllà i va acusar Martí d’haver fet una política de “desmantellament” de l’Administració, amb adjudicacions “com a mínim qüestionables, allunyada del diàleg i de l’interès públic i que “fomenta el clientalisme”.
Des d’Unió Laurediana-Independents de la Massana, Josep Pintat va considerar la legislatura esgotada i va demanar la convocatòria d’eleccions per al 16 de desembre vinent. Pintat va centrar bona part del discurs en les incerteses que planteja l’acord d’associació amb la Unió Europea i va demanar aturar la negociació.
El conseller de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi, va incidir en que, contràriament al que diu, el Govern de Martí “deixa els país i les institucions pitjor de com les va trobar el 2011”. En aquest sentit, Naudi, va retreure a l’executiu que en aquests set anys i mig s’hagi “afavorit la por i la pèrdua de confiança”, hagi crescut “la fractura social”, s’hagi “deixat els joves sense futur” i “no s’hagi fet res per l’economia productiva” tot i el “fracàs de l’obertura econòmica”.
La consellera general independent Sílvia Bonet va retreure a l’executiu demòcrata fracasos com el de The Cloud i l’heliport, que no s’hagi avançat més en aspectes com la reforma sanitària o que no s’hagin afrontat qüestions com la sostenibilitat de les pensions, l’augment de la sinistralitat laboral, així com que es defugin debats com el de l’avortament.
Per la seva part, el president del grup parlamentari demòcrata va defensar el balanç i l’anàlisi fet per Martí en la primera jornada i va apuntar que “estabilitat” i “reformes” són les paraules que defineixen les dues legislatures de majoria demòcrata. En aquest sentit, Baró va defensar la “transformació” que ha viscut el país els darrers gairebé vuit anys, l’esforç per obrir i diversificar l’economia així com la “dimensió social” d’algunes de les reformes endegades.
El president demòcrata va destacar també els passos que s’estan fent per assolir l’acord d’associació amb la UE, que considera “ben encaminat”, i, igual com Martí dilluns, va defensar novament el coprincipat parlamentari, insistint en què hi ha qüestions, com el cas de l’avortament, que “són incompatibles” amb aquest. Precisament sobre aquesta qüestió, i un cop acabada la sessió, López, Gallardo i Naudi es van mostrar favorables a què es pogués consultar la ciutadania en un referèndum, opció rebutjada per Pintat i matisada per Baró, que va insistir en què en haver de modificar la Carta Magna “el referèndum hi ha de ser igualment”.
En el torn de rèplica, Martí, que va negar que no hagués fet propostes i va insistir en que sí va dibuixar “les línies que s’havien de seguir els propers anys”, va retreure a Gallardo el to agressiu  i la duresa del seu discurs, així com el fet d’haver-lo acusat de mancar el respecte al Consell General quan ell, amb la seva intervenció més pròpia d’un “míting electoral” sí que ho havia fet. 
En el cas de López, que havia posat en dubte la bona marxa dels indicadors econòmics defensada per Martí, el cap de Govern no va voler entrar en un ball de números i xifres però sí que li va recordar que quan va arribar a l’executiu “es destruien 1.000 llocs de treball per any” mentre que, ara, amb xifres del 2017, “se’n creen 1.500”, a la vegada que va intentar esvair els dubtes de Pintat en relació a l’acord amb Europa. En aquest sentit, Martí va negar cap tipus de “submissió” en la negociació i va insistir en què Andorra “no es precipitarà” malgrat la pressa que pugui tenir o no la Comissió Europea per cloure les negociacions. Així mateix, el líder taronja també va advertir que les negociacions no es poden aturar de “cap de les maneres”.

martí
situa
eleccions generals
Marc
abril
principi
finals

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte