Diari digital d'Andorra Bondia
Martí vol fer el debat d’orientació la setmana després del dia de Meritxell
Martí vol fer el debat d’orientació la setmana després del dia de Meritxell

Martí vol fer el debat d’orientació la setmana després del dia de Meritxell


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

El cap de Govern, Antoni Martí, va aprofitar ahir la celebració del consell de ministres per trametre als membres de l’executiu la seva voluntat que el debat d’orientació política es porti a terme la setmana després del dia de Meritxell, és a dir la setmana de l’11 al 15 de setembre, segons va explicar ahir el ministre portaveu, Jordi Cinca. 
Per aquest motiu, Martí va trametre ahir mateix una carta adreçada al síndic general, Vicenç Mateu, sol·licitant que en la propera junta de presidents es valori la possibilitat de celebrar el debat d’orientació política en aquestes dates, a la vegada que es va posar en contacte amb els diferents grups parlamentaris per informar-los de la intenció de poder celebrar el debat d’orientació política, que abans de l’arribada de Martí a l’executiu acostumava a celebrar-se al mes de juny, just després de la festa nacional.
El ministre portaveu va explicar que la voluntat del cap de Govern de fer el debat d’orientació a l’inici del nou curs polític “no és una altra que anticipar-se a un curs que ve força carregat, amb la tramitació de molts projectes”, i allunyar-lo d’aquesta manera de debats com el del pressupost o el de la reforma de les competències i transferències als comuns que han de tenir lloc en el darrer trimestre de l’any.
Així mateix, el ministre portaveu, que va recordar també que a finals de setembre el cap de Govern i la ministra d’Afers Exteriors es desplaçaran a Nova York per participar en l’Assemblea General de les Nacions Unides, durant la qual es preveuen “molts contactes bilaterals” de cara a la preparació de la Cimera iberoamericana que acollirà Andorra el 2020, va assegurar que aquest debat d’orientació “és especialment significatiu” perquè “és el que ha de permetre enfocar el tram final de la legislatura”.
Finalment, i interpel·lat sobre un possible avançament electoral, Cinca, que va remarcar que no es va parlar d’aquesta qüestió al consell de ministres, va assegurar que amb independència de la data que el cap de Govern valori per fixar les eleccions generals “encara queda un any i mig de legislatura” i la intenció de l’executiu “és treballar intensament tot el que queda de 2017 i tot el 2018”.
En aquest sentit, el ministre portaveu va remarcar que el temps de què es disposa “dona per fer moltes coses” i precisament aquesta voluntat de plasmar projectes és el que el cap de Govern vol transmetre en el debat d’orientació política.

Reforma competencial
D’altra banda, i segons van confirmar fonts parlamentàries, tant el grup parlamentari liberal com el grup socialdemòcrata tenen la intenció de sol·licitar una pròrroga del termini per a la presentació d’esmenes al projecte de llei qualificada de transferències als comuns i al projecte de llei qualificada de modificació de la Llei qualificada de delimitació de competències dels comuns, que finalitza demà. Així, des d’LdA es demanarà a Sindicatura una setmana de pròrroga, mentre que des del PS se’n sol·licitaran dues.

 

L’executiu aprova el projecte de llei dels serveis de pagament i el diner electrònic

Amb el doble objectiu de donar compliment a l’Acord Monetari amb la Unió Europea i d’aconseguir que Andorra esdevingui membre de l’espai SEPA (Single Europe Payments Area), el consell de ministres va donar llum verda ahir al projecte de llei dels serveis de pagament i el diner electrònic, segons va explicar el ministre de Finances i portaveu de l’executiu. Jordi Cinca va precisar que amb aquesta llei s’adapten i s’incorporen a l’ordenament jurídic andorrà dues directives de la UE. Concretament, la relativa als serveis de pagament en el mercat interior, que va ser aprovada amb l’objectiu d’estimular la competència en els mercats nacionals i assegurar la igualtat d’oportunitats per competir, augmentar la transparència en el mercat i establir un sistema comú de drets i obligacions per a proveïdors i usuaris en relació amb la prestació i la utilització de serveis de pagament. L’altra directiva és la relativa a l’accés a l’activitat de les entitats de diner electrònic i al seu exercici, així com a la supervisió prudencial d’aquestes entitats.
Pel que fa a la integració al SEPA, Cinca, que va explicar que paral·lelament al projecte de llei ja s’hi ha contactat per tal de formalitzar la petició d’entrada, va destacar-ne la importància perquè formar-ne part “a la llarga serà una exigència per a tots els països que operin amb euros”. I és que gràcies a aquest espai únic europeu de pagaments en euros, totes les operacions realitzades entre els països participants queden subjectes a un conjunt de regles i condicions homogenis, pel qual seran processades amb la mateixa facilitat, rapidesa, seguretat i eficiència amb què ho són actualment dins de cada un dels mercats nacionals.
El titular de Finances, que va admetre que tot i no ser necessària aquesta llei sí que “podria ajudar” que operadors com PayPal poguessin operar al país, va remarcar a més que amb aquest projecte de llei es fa un “nou pas” cap a una plena integració econòmica i monetària, que beneficiarà tant consumidors com empreses, administració i altres usuaris, creant un escenari amb un major grau de dinamisme, competència i innovació.
D’altra banda, Cinca va informar que el consell de ministres va acordar també la licitació de la segona fase dels treballs de millora del paisatge en l’entorn urbà fronterer del Pas de la Casa que dona continuïtat a la construcció d’un passeig que bordeja la llera esquerra del riu Arieja. La llargada del recorregut d’aquesta segona fase del passeig és de 404 metres lineals i va des del carrer de l’Abeurador, punt d’unió amb la primera fase del projecte, fins a l’inici de l’avinguda d’Encamp, amb tres punts de connexió entre el passeig i el poble.

martí
fer
debat d'orientació
debat d'orientació política
dia de Meritxell
després

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte