Diari digital d'Andorra Bondia
Martí vol un nou “gran pacte” d’estat per reforçar de més mitjans la policia
Martí vol un nou “gran pacte” d’estat per reforçar de més mitjans la policia

Martí vol un nou “gran pacte” d’estat per reforçar de més mitjans la policia


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

Després dels darrers atemptats terroristes tan propers al Principat es replanteja la seguretat al país. Serà en el proper debat d’orientació política (que encara no té data al calendari) quan el cap de Govern, Antoni Martí, proposa un nou pacte d’estat. “Vull parlar de seguretat com a actiu d’Andorra i sobre un gran pacte per dotar de mitjans suficients la policia independentment del Govern i de qui esculli la població les properes eleccions”, va explicar ahir Martí, després de signar al llibre de condolences pels atemptats de Barcelona i Cambrils que va obrir ahir l’ambaixada d’Espanya. Martí  proposa més efectius policials i la creació de grups especialistes “en qüestió de terrorisme” i de “frau fiscal”. Des del cos policial asseguren que hi ha grups especialitzats en aquestes matèries.
El cap de Govern reconeix que “cada vegada hi ha més feina a la policia”, i per això considera que s’han de dotar de més mitjans. De fet per al desplegament de la Vuelta, Martí va reconèixer ahir que s’havia contractat seguretat privada.  “Penso que s’ha de crear una unitat especialitzada en qüestió de terrorisme. Hem de tenir un mínim sobre això. Penso  que hem de tenir una unitat sobre el frau fiscal. D’aquí poc tindrem la possibilitat de tenir un Casino i també hi ha la policia del joc. Cada vegada en un estat de dret hi ha més obligacions i per mantenir-les fan falta els mitjans”. Des de la policia asseguren que aquest mínim especialitzat es té. A l’àrea de Policia Judicial i Investigació Criminal hi ha un grup especialitzat en terrorisme, segons van explicar ahir des del mateix cos policial. Pel que fa al frau fiscal el cos policial també disposa d’un grup especialitzat en el Grup de delictes contra l’ordre socioeconòmic. Tot i això, aquests grups, que sí que estan creats, podrien reforçar-se amb més efectius, segons asseguren des del cos. 
Martí, però, no va concretar en xifres quin ha de ser aquest increment d’efectius. “El Govern actual ja ha fet que hi hagi 30 policies més, i 10 més estan previstos que encara s’han de preveure al pressupost. Però tot i així no estarem a la quantia que hi havia fa uns quans anys i les feines s’han incrementat”, va explicar. També va fer referència al principal grup de l’oposició en considerar que Liberals d’Andorra ja s’havien manifestat al respecte i “també estaven d’acord” amb aquest increment d’efectius policials. Segons Martí “no s’ha de fer un estat policial, però “hem de posar els efectius necessaris i suficients, independentment de l’increment que suposi en la despesa del capítol 1”, va dir. 
Segons Martí, la plantilla actual de la policia està entre 250 i 260 policies, “no sé quina és la xifra però sé que avui en dia estem mancats de patrulles per exemple a les nits, i tot i així la policia està fent una gran feina”. 

Més seguretat al centre
Demà està prevista una reunió en la qual participaran entre altres càrrecs, el cap del Govern i les cònsols majors d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany, Conxita Marsol i Trini Marín, per tal d’establir unes noves mesures de seguretat en les principals vies i ubicacions on hi ha més turistes. Martí va manifestar que “hem de donar més seguretat als espais on circula més gent, però fent-ho de tal manera que això no condicioni la lliure circulació, que és una llibertat de les persones, s’ha de fer des de la serenor però també en anticipació” va manifestar el cap del Govern. 

Andorrans i residents mostren les seves condolences per escrit a l’ambaixada espanyola

L’ambaixada d’Espanya va obrir ahir al matí un llibre de condolences, que romandrà fins a les 12 del migdia d’avui, en el qual des de primera hora personalitats públiques però també privades es van acostar a mostrar els seus sentiments per escrit. Després de signar, el cap del Govern va recordar els darrers atemptats en uns llocs “on els andorrans tenim molt d’afecte”, segons Martí “ens hem de preparar perquè hi pugui haver més atemptats, però ho hem de fer des de la serenor”. Les mesures de seguretat continuaran paraŀleles a les dels estats veïns i el reforç a la duana durarà fins que ho determinin els països veïns. El síndic general, Vicenç Mateu, va manifestar que acostava “la fraternitat del poble andorrà i del consell general davant d’aquests fets tan tristos”. També va fer referència a la proximitat dels andorrans a Barcelona i Cambrils. 

 

gran pacte
martí
policia
mitjans

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte