Diari digital d'Andorra Bondia
El titular de Salut, Joan Martínez Benazet, en la compareixença d'aquesta tarda.
El titular de Salut, Joan Martínez Benazet, en la compareixença d'aquesta tarda.

Martínez Benazet lloa la "disminució progressiva" del nombre de pacients hospitalitzats per Covid-19


Escrit per: 
M.S. / Foto: SFGA

Malgrat que en les darreres hores s'ha hagut de lamentar una nova víctima mortal per la Covid-19, el comportament de l'epidèmia "s'ha moderat" i "ha baixat la pressió" sobre el sistema sanitari. Així ho ha explicat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la compareixença d'aquesta tarda en què ha destacat que això es nota sobretot a nivell hospitalari ja que "el nombre de pacients hospitalitzats per Covid-19 està disminuïnt progressivament".

En aquest sentit, el ministre, que ha precisat que les altes hospitalàries acumulades són ja 78, ha recordat que tot just fa dues setmanes les xifres de pacients amb coronavirus ingressats a l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell es movien diàriament a l'entorn d'una seixantena i ara s'han reduït gairebé a la meitat.

El titular de Salut, que ha transmès el condol als familiar del resident a El Cedre de 87 anys que va morir dissabte a la tarda, ha precisat que el total de casos de Covid-19 diagnosticats és de 713, nou més que ahir, dels quals se’n mantenen actius 442 tenint en compte les 36 defuncions registrades i que ja hi ha 235 persones que han superat la malaltia, després que en les darreres hores hagin rebut l'alta definitiva 30 persones. Entre els casos actius hi ha 56 professionals sanitaris, cinc menys que ahir, i 11 integrants de cossos especials.

Pel que fa a l’hospital, hi ha ingressades 35 persones amb coronavirus, 16 a planta i 19 a la unitat de cures intensives, 13 de les quals intubades i amb ventilació mecànica, una menys que ahir ja que en les darreres hores s'ha pogut extubar un nou pacient. En aquest sentit, Martínez Benazet, que ha recordat que una de les persones amb ventilació mecànica de l'UCI és la pacient que van traslladar de l'hospital de la Seu d'Urgell, ha volgut remarcar el fet que, en comparació amb d'altres estats, i malgrat que és difícil, el percentatge de malalts a qui es pot extubar i surten de la ventilació mecància "és molt elevat".

Quant al centre sociosanitari El Cedre, hi ha 41 residents malalts, 15 dels quals procedents de Salita, i 10 persones convalescents a l'espera de rebre el resultat de la segona PCR negativa per tal de ser donats d'alta definitivament.

Tot i aquestes "dades optimistes", Martínez Benazet ha reiterat la necessitat de "no relaxar-nos" i de "tenir en compte les recomanacions i indicacions" per tal de dificultar la transmissió del virus, que "hem de seguir amb rigor". En aquest sentit, el ministre ha incidit en la importància d'evitar qualsevol rebrot i que es pugui col·lapasar el sistema i ha recordat que la unitat de cures intensives és "un bon indicador de seguiment de l'epidèmia", ja que és la part "més dèbil", i la que "cal protegir".

En aquesta línia, el titular de Salut, que ha considerat "elevat" el nombre de 13 pacients que es troben en situació de ventilació mecànica, ha recordat que abans d'aquesta epidèmia a l'UCi de l'hosptal no s'havien superat mai els 8 pacients.

Així mateix, i malgrat que encara no es disposa de dades definitives, Martínez Benazet ha avançat que en aquests primers dies d’excepcions al confinament s’ha constatat un 10% més de mobilitat dels ciutadans.

Quant al cribratge que es farà a tota la població, Martínez Benazet ha explicat que s'està treballant de forma transversal i amb la col·laboració de molts voluntaris que s'han posat a disposició del Govern per dur a terme els tests corresponents. El ministre ha destacat que s'estan ultimant els detalls de com es faran els tests i ha insistit en que quan tot estigui "lligat" es donaran tots els detalls a la ciutadania.

Pel que fa al registre, el titular de Salut ha explicat que s'han inscrit ja per demanar dia i hora per fer el test fins a 28.000 unitats de convivència i ha cridat a la calma a totes aquestes persones assegurant que "la cita no es donarà ni avui, ni demà", sinó que serà a partir que estigui tota l'operativa tancada quan s'anirà citant els inscrits per fer les proves.

Interpel·lat novament sobre com han de procedir els treballadors transfronterers per fer-se el test d'anticossos, Martínez Benazet ha insistit que "no es preocupin" que se'ls contactarà també i se'ls informarà de quin procediment han de seguir un cop acabi d'estar definit. El ministre ha recordat que aquest cribatge massiu servirà per tenir "una fotografia de com està la població en relació a la Covid-19", dades que seran "molt útils" a l'hora de "gestionar la resposta a l'epidèmia".

Martínez Benazet
lloa
disminució progressiva
pacients
Covid-19
hospitalitzats

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte