Diari digital d'Andorra Bondia
La parlamentària de Terceravia, Carine Montaner, va demanar al titular de Salut “posar fil a l’agulla” per resoldre els problemes del Cedre.
La parlamentària de Terceravia, Carine Montaner, va demanar al titular de Salut “posar fil a l’agulla” per resoldre els problemes del Cedre.

Martínez Benazet nega que faltin recursos al Cedre i en garanteix més


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

“No hi ha acomiadaments ni una disminució de la plantilla orgànica, sinó tot el contrari, es reforcen els recursos.” Així de contundent es va mostrar el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, per respondre una interpel·lació de la consellera general de Terceravia, Carine Montaner, amb relació a la situació del personal del centre sociosanitari El Cedre.
Montaner, que va assegurar que hi ha familiars d’usuaris del centre “molt amoïnats”, va apuntar que hi ha plantes on el personal d’infermeria ha passat de quatre a dos i va lamentar que a la nit hi hagi només una infermera per a 120 pacients. Així mateix, la consellera, que va demanar que es porti a terme una enquesta entre el personal i els familiars dels usuaris, va recordar que més del 50% dels residents del centre “tenen un grau de dependència elevat”, motiu pel qual cal incrementar i no reduir el personal. La parlamentària, que va recordar l’elevat nombre de baixes entre el personal, va mostrar la “confiança” al ministre amb el nou model d’atenció que es vol implantar però el va instar a “posar fil a l’agulla” i resoldre la situació.
Martínez Benazet, que va admetre que “s’està en un moment de transició i que pot haver-hi desajustaments”, va destacar que s’ha agilitzat el sistema per cobrir les baixes de personal i que fa quinze dies “no n’hi havia cap” i es va mostrar convençut que també es reduiran amb el ja anunciat canvi de torn del personal auxiliar d’infermeria, amb el qual es passarà de dotze hores a jornades de set.
En aquest sentit, el titular de Salut va precisar que el nou model d’atenció centrat en la persona (ACP) es començarà a aplicar en breu a la tercera planta i que de forma progressiva, en un procés que durarà anys, s’implantarà a tot el centre. El ministre va defensar aquest nou model, que s’implanta amb la col·laboració de la Fundació Matia que “ha analitzat la situació del Cedre i ha fet una sèrie de recomanacions”, ja que millorarà la situació de la persona, ja que pretén aconseguir que “se senti al centre com si estigués a casa seva”.
En el debat, i després que el parlamentari de Terceravia Joan Carles Camp lamentés la manca de previsió de l’executiu per fer front a l’envelliment de la població i al problema de les malalties cròniques, el ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, va dir que al desembre es disposarà d’un estudi sobre dependència i d’un sobre les persones més grans de 80 anys que viuen soles.

Els reglaments de la Llei de la Funció Pública, sense data

Malgrat que els primers reglaments previstos en la Llei de la Funció Pública, el de la carrera professional horitzontal i el de la gestió de l’acompliment, haurien d’haver estat en-llestits al setembre, ara per ara encara no hi ha data, tot i que l’executiu hi segueix treballant. Així ho va admetre la ministra de Funció Pública i Simplificació de l’Administració, Judith Pallarés, responent a una interpel·lació de la consellera general socialdemòcrata Susanna Vela. Pallarés va explicar que s’està acabant de revisar el contingut amb l’empresa a qui es va encarregar el treball i que es voldrà mostrar també als treballadors públics abans que el Govern els aprovi.

Només cinc persones tenen la tarifa social d’Andorra Telecom i una llar la de FEDA

Únicament cinc persones disposen de la tarifa social d’Andorra Telecom i una sola llar paga la tarifa social de Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA), segons va revelar el ministre de Finances, Eric Jover, responent a la interpel·lació del president del grup socialdemòcrata, Pere López, amb relació a si des de l’executiu s’havia avaluat la possibilitat de rebaixar les tarifes de les dues companyies, com a mínim en aquells paquets més bàsics i en els casos de menor potència contractada. Jover, que va precisar que hi ha 93 llars més a les quals des d’Afers Socials se’ls ajuda a pagar la factura elèctrica, va fer servir aquestes dades per justificar la negativa del Govern a rebaixar unes tarifes que responen a “la voluntat d’oferir un servei de qualitat a un preu competitiu”. Així mateix, i davant la insistència de López que es podrien rebaixar les tarifes si es disminuïssin els dividends que l’executiu agafa de les companyies “per fer quadrar el pressupost”, Jover va assegurar que es tracta de “diners que no desapareixen”, i va destacar els 3 milions destinats a la CASS, els 4,6 a educació i el milió i mig a ajudes socials, entre d’altres.

El PS es planteja portar al TC el no de l’AREB a lliurar informació

Si el grup socialdemòcrata, que ja ha demanat l’empara de la síndica, continua sense tenir accés a la informació que ha sol·licitat a l’Agència Estatal de Resolució d’Entitats Bancàries podria arribar fins al Tribunal Constitucional. Així ho va avançar ahir el parlamentari Joaquim Miró, que va recordar que com a consellers generals tenen “l’obligació de controlar el Govern, i si no tenim informació és molt difícil de poder controlar”. En aquest sentit, el titular de Finances, Eric Jover, va recordar a Miró que la mateixa Llei de l’AREB ja estableix que “hi ha un conjunt de dades que no es poden facilitar”. Així mateix, i responent a una pregunta de Miró, el ministre va admetre que l’AREB no va presentar els comptes de BPA dels exercicis 2014 a 2018 fins a l’octubre passat.

Martínez Benazet
nega
recursos
faltin
Cedre
garanteix
més

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte