Diari digital d'Andorra Bondia
El conseller general Jordi Font, president de la Comissió legislativa de Sanitat, saluda el ministre Martínez Benazet abans de començar la sessió d'aquest matí.
El conseller general Jordi Font, president de la Comissió legislativa de Sanitat, saluda el ministre Martínez Benazet abans de començar la sessió d'aquest matí.

Martínez Benazet recepta ampliar la plantilla del SAAS i reforçar-ne la formació i la versatilitat


Escrit per: 
Agències / Foto: Eduard Comellas (Consell General)

El ministeri de Salut preveu que un cop la part més forta de la pandèmia ja ha passat, s’haurà d’ampliar la plantilla del SAAS pel que fa a professionals d’infermeria, metges i auxiliars de la Unitat de Cures Intensives (UCI). “Haurem d’incrementar la plantilla de les àrees destinades a la Covid-19 i en les àrees clíniques de servei de medicina interna”, va explicar durant la compareixença davant la comissió legislativa de Sanitat per resoldre els dubtes sobre les decisions sanitàries que s’han pres durant la pandèmia. Aquesta ampliació de la plantilla ha d’anar acompanyada de la formació de professionals sanitaris que ja es tenen perquè puguin treballar també a l’UCI en cas que sigui necessari. “Hem de tenir treballadors més versàtils”, va comentar el ministre, que va assegurar que pel que fa al material tecnològic, amb les 45 màquines disponibles per a l’UCI que hi ha, està garantit.

Tot i així, el ministre no va poder avançar ni quants treballadors més farien falta ni tampoc quan es necessitaran. Fins ara, la necessitat que s’ha tingut ha estat coberta pel personal sanitari provinent de Cuba, dels quals tres ja han retornat al seu país, altres està previst que marxi a finals d’aquest mes, i la resta encara ajudarien a completar el personal del SAAS fins a mitjans de juny. En la mateixa línia, Martínez Benazet va assegurar que la idea és que tan sols quedi una part de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell habilitada per tractar pacients de la Covid-19. Per tant, l’hospital que es va muntar al centre sociosanitari El Cedre per acollir els casos positius i els possibles casos de gent gran, es desmuntaria perquè “creiem que és més segur”. A més, va afegir que aquesta part d’El Cedre, en cas de necessitar-la com en la situació actual, “sempre estarà capacitada per tornar-se a convertir en hospital”.

D’altra banda, va insistir que un cop finalitzi la segona volta dels tests anticossos ja es podrà entrar a la darrera fase de reobertura econòmica, i fins i tot, a partir del dia 28 de maig es podria aplicar alguna nova excepció al confinament. Ara bé, aquestes obertures aniran acompanyades de precaucions i mesures de seguretat. Tot i així, segons el ministre, la reobertura no serà amb mesures tan restrictives de distanciament social com hi ha als països veïns perquè “no seria tornar a la normalitat”.

Igualment, va recordar que la tornada a la normalitat anirà acompanyada de cribratges a la població gràcies a les proves TMA, i que si bé s’aniran alternant a tota la població, grups com els professionals de la salut i els dels centres sociosanitaris, els mestres o les persones que estan en contacte amb turistes tindrien preferència. El protocol encara s’està estudiant, però creu que amb les 2.000 proves de TMA diàries que es podran fer, seran suficients. 

Quant als turistes, va reiterar que no hi haurà l’obligació de fer-se un test en arribar al país i que l’ús de mascareta serà obligatori. De la mateixa manera, va indicar que les converses amb França i Espanya van en bon camí i que esperen entrar dins dels països de mobilitat de la UE i de l’espai Schengen quan s’aixequin les restriccions.

D’altra banda, i pel que fa a les màquines TMA, va garantir que Grifols no ha demanat cap contraprestació per haver cedit les màquines, però que el Govern s’ha de fer càrrec dels reactius que la farmacèutica cedeix a un preu de 18 euros, que seria el preu de cost. Fins ara, els reactius de les PCR que es fan al Principat tenen un import de 50 euros cada un, i les quines que s’envien a l’exterior valen entre 90 i 100 euros. Aquestes TMA, tal com va comentar el titular de Salut, estaran en funcionament a partir de dijous o divendres i permetran seguir amb l’estratègia de fer moltes proves per veure la situació epidemiològica en cada moment.

Andorra
coronavirus. Covid-19
benazet
sessió
control
comissió legisaltiva

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte