Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Finances, Eric Jover, amb els presidents del grup demòcrata, Carles Enseñat, i de CC, Carles Naudi, al Consell General.
El ministre de Finances, Eric Jover, amb els presidents del grup demòcrata, Carles Enseñat, i de CC, Carles Naudi, al Consell General.

Marxa enrere en l’assessorament contractat per la llei d’actius digitals


Escrit per: 
M.S. / Foto: Facundo Santana

Després de la polèmica generada i d’haver entonat el mea culpa, el Govern fa finalment marxa enrere i deixarà sense efecte el contracte d’assessorament relacionat amb la proposició de llei de la representació digital d’actius mitjançant l’ús de la criptografia i de la tecnologia de llibre de registre distribuït i blockchain. 

Així ho va anunciar l’executiu en un comunicat en què explica que la decisió, que es farà efectiva en el consell de ministres d’avui, s’ha adoptat amb la voluntat que siguin les institucions públiques del sector financer que, si ho consideren escaient, facin arribar la informació oportuna al voltant d’aquesta llei al Consell General per tal que els grups parlamentaris puguin desenvolupar la seva tasca al voltant del text.

Des del Govern es va recordar que el criteri sobre el text emès el març passat ja preveia que l’executiu, conjuntament amb l’Autoritat Financera Andorrana i la Unitat d’Intel·ligència Financera d’Andorra, hauria d’aportar informació addicional a aquesta normativa als grups parlamentaris per tal que aquests consideressin o no fer esmenes al text.  Així, es va insistir que amb l’adjudicació de l’assessorament es buscava “aportar informació complementària als grups parlamentaris a fi que puguin, si ho consideren oportú, esmenar la proposició per assolir els beneficis que pretén minimitzant-ne els riscos”, a la vegada que s’assegura que el Govern “en cap cas tenia la voluntat d’anar més enllà de les seves competències”.

En aquest sentit, el Govern defensa que l’objectiu era aprofundir sobre aspectes tècnics, com ara l’encaix amb la normativa andorrana, amb les directives europees associades al sector financer i amb les normes de lluita contra el blanqueig de capitals d’aquest text tan específic.

Malgrat la intenció inicial, l’executiu admet que el redactat de l’edicte d’adjudicació de l’assessorament es va intitular desafortunadament “elaboració d’esmenes”, fet que ha generat una polèmica que, al seu entendre, però, “no desvirtua l’oportunitat i necessitat d’una contractació com la que es volia fer”.

Precisament, en aquesta línia, va incidir novament el ministre de Finances i portaveu del Govern, Eric Jover, que va insistir que “el que hem fet és un error formal i malauradament des de l’oposició s’ha volgut aprofitar i convertir en polèmica”. Per aquest motiu, i “per tallar-la de soca-rel” i que el debat “es torni a centrar en el fons i en la llei”, va continuar el ministre, s’ha optat per deixar sense efecte aquesta adjudicació, una decisió que ja s’ha comunicat a l’adjudicatària. “L’empresa ha entès perfectament la situació i no posarà cap més problema per a la rescissió de contracte”, va assegurar Jover, que va destacar que això no comportarà cap penalització ni cap cost per al Govern.

El ministre va insistir que en cap cas s’ha volgut envair competències de ningú, i va detallar que a les empreses contactades per fer aquest assessorament se’ls va demanar precisament que “no fessin el típic informe”, sinó que “la informació pogués ser el màxim d’aprofitable” per si els grups parlamentaris ho consideraven  i que, fins i tot, poguessin fer “propostes d’esmena”.

Jover, que va lamentar la polèmica i el “debat estèril” generat, va assegurar que “no volem contaminar el debat parlamentari de la llei, que és prou important”, ja que pot suposar “una palanca més per a la diversificació econòmica”. I per això va instar els consellers generals a “treballar durant el tràmit parlamentari per millorar el text”.

Retirar el text
El pas enrere del Govern no va acabar de convèncer el PS, que va qualificar l’anunci d’“insuficient”. I és que pel president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, el que haurien de fer els grups de la majoria és “retirar la proposició de llei”, esperar els informes que puguin aportar l’AFA i la Uifand i quan es tingui “més clara la filosofia” que ha de tenir el text que “el Govern entri un nou projecte de llei”. I és que per la formació, que com va recordar López “va votar en contra” de la presa en consideració de la llei, “seria estrany que els grups de la majoria presentessin un volum molt elevat d’esmenes al seu propi text”, i seria “més transparent i clar” que es fes un nou text.

El president del grup parlamentari liberal, Ferran Costa, va considerar que la proposta del PS “no té ni cap ni peus” i que “està fora de lloc i no aporta res” més enllà del que “en alguns casos busquen alguns, com és cert soroll mediàtic”, a la vegada que va veure “amb tota la normalitat del món” la decisió de l’executiu. “Govern va explicar que era un error i de quina naturalesa, i ara el que es fa és tirar enrere aquest error”, va destacar Costa, que va explicar que des dels grups de la majoria s’està en espera del “retorn de les diferents parts implicades en la llei” per valorar les aportacions i fer aquelles esmenes que es consideri escaients. Per la seva part, el president suplent del grup de Ciutadans Compromesos, Raul Ferré, va destacar que “rectificar és de savis”.

Des del grup de Terceravia, el seu president, Josep Pintat, va qualificar com a “positiva” la rectificació de l’executiu “en espera de veure què surt recollit al BOPA”, que és el que “fa servir l’Administració per dirigir-se als ciutadans”. Amb tot, Pintat considera que si hi havia un error “calia haver-lo corregit immediatament i no haver deixat passar tant de temps”, i va afegir que “sap greu que s’hagi deixat arribar la polèmica tan lluny”.

Finalment, la consellera general no adscrita, Carine Montaner, va “celebrar” que “el Govern hagi rectificat” i reconegut amb aquesta actuació que “s’havia passat a nivell quant a les seves competències”. 

marxa
enrere
l’assessorament
contractat
llei d’actius digitals

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte