Diari digital d'Andorra Bondia
El síndic general, Vicenç Mateu, durant el tradicional discurs de Meritxell, ahir a Casa de la Vall.
El síndic general, Vicenç Mateu, durant el tradicional discurs de Meritxell, ahir a Casa de la Vall.

Mateu defensa el coprincipat arran de la crema d'una fotografia de Vives a la Seu


Escrit per: 
Agències

El síndic general, Vicençs Mateu, va tornar a defensar, una vegada més, la figura del coprincipat com l'element bàsic i fonamental perquè Andorra pugui ser actualment “pròspera i independent”. Així ho va apuntar durant el discurs institucional a Casa de la Vall en motiu del Dia de Meritxell, i ho va fer arran de les darreres crítiques rebudes, sobretot, aquelles vingudes més enllà de les fronteres expressades amb la crema d'una fotografia del copríncep, Joan-Enric Vives, durant la festa major de la Seu d'Urgell per protestar contra la prohibició d'avortar a Andorra.

“El coprincipat és la màxima expressió d'equilibri que ha permès mantenir la singularitat, és el gran pacte cívic”, va apuntar Mateu que va demanar “rigor i honestedat intel·lectual” a l'hora d'exposar les legítimes idees de cadascú. “Que no es falti a la veritat i no s'oblidi interessadament una part de la qüestió”. El síndic general es va qüestionar si s'han transmès correctament els valors actuals del coprincipat als més joves, i no en els “termes feudals com alguns fan caricatura”, va criticar. És per això que va demanar fer una reflexió conjunta en el marc del “lliure debat d'una societat plenament democràtica”. També va reclamar que no es creïn debats “artificials o forçats” i no jugar al joc de la desestabilització perquè “fa mal a tot el país”.

“Davant de certs qüestionaments que darrerament irrompen als mitjans de comunicació i en altres àmbits de l'esfera pública, convé recordar fins a quin punt l'Andorra d'avui, pròspera i independent, és deutora de la solidesa d'aquestes institucions”. Així de contundent es va mostrar el síndic general, Vicenç Mateu, durant el discurs institucional a Casa de la Vall amb motiu del Dia de Meritxell. El sindic va tornar a defensar, una vegada més, la figura del coprincipat com l'element bàsic i fonamental perquè Andorra pugui ser actualment “pròspera i independent”. Mateu va proonunciar aquestes paraules pocs dies després que durant la festa major de la Seu d'Urgell es cremés una fotografia del copríncep, Joan-Enric Vives, per protestar contra la prohibició d'avortar a Andorra. Aquesta defensa del copríncep episcopal també feia al·lusió a la proposta del Partit Socialdemòcrata de portar el debat sobre l'avortament en seu parlamentària.

“El coprincipat és la màxima expressió d'equilibri que ha permès mantenir la singularitat”, va apuntar Mateu, que va demanar “rigor i honestedat intel·lectual” a l'hora d'exposar les legítimes idees de cadascú. “Que no es falti a la veritat i no s'oblidi interessadament una part de la qüestió”. El síndic general es va qüestionat si s'han transmès correctament els valors actuals del coprincipat als més joves, i no en els “termes feudals com alguns fan caricatura”, ha criticat. És per això que va demanar fer una reflexió conjunta en el marc del “lliure debat d'una societat plenament democràtica”, i que no es creïn debats “artificials o forçats”. Per al nou curs polític s'encetarà ben aviat, va expressar que no s'hauria de jugar al joc de la desestabilització perquè “fa mal a tot el país”.

Ja en declaracions posteriors als mitjans, Mateu va recordar que els polítics "tenim una responsabilitat important", que els debats són legítims però que hi ha qui ho aprofita per posar en qüestió pilars fonamentals d'Andorra. "El que em sorprèn és que, a vegades, amb un parell de tertúlies radiofòniques i titulars les coses ja es ventilen", un fet que "em posa els pèls de punta", va manifestar, perquè és "una gran irresponsabilitat". El síndic va exposar que "no es pot fer veure que no hi és" l'ordre institucional del país, i que no es pot fer veure que només amb la signatura d'un dels dos coprínceps es podria legalitzar l'avortament. De fet, va anar més enllà i va explicar que s'ha preguntat a les instàncies més altes del Vaticà, "i la resposta ha estat clara".

En aquest sentit, també va voler deixar clar que, si marxés un dels dos coprínceps, "potser marxaria l'altre", és a dir, "posar-se amb el copríncep episcopal és també posar en joc tota la institució del cap d'Estat", va alertar.

Finalment, i en el context temporal previ a unes eleccions generals, Mateu va insistir que s'ha de seguir treballant per aprovar el màxim de les 32 lleis que estan a tràmit parlamentari, recordant que a finals de la passada legislatura se'n van acumular fins a 41. Si les eleccions s'avancen, moltes d'elles quedaran al calaix, "però si la legislatura s'acaba passat Nadal la gran majoria de projectes de llei es podrien aprovar", va augurar.

Andorra
Meritxell
Diada
Festa
mateu
vives
crema
coprincep
avortament
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic