Diari digital d'Andorra Bondia
El síndic general, Vicenç Mateu, en un moment de la seva intervenció.
El síndic general, Vicenç Mateu, en un moment de la seva intervenció.

Mateu defensa les virtuts de la Constitució en un congrés a Madrid


Escrit per: 
Redacció/Foto: Consell General

El síndic general participa des d’ahir i fins avui a Madrid al Congrés Internacional Constitucional, organitzat conjuntament per les Corts espanyoles i el Centre d’Estudis Polítics i Constitucionals (CEPC) amb motiu del 40è aniversari de la Carta Magna del país veí, on ha defensat la importància de la Constitució andorrana en l’evolució del país i les virtuts d’aquesta enfront d’altres textos constitucionals.

Així Mateu, que va prende part en la taula rodona sobre els Processos de transició política a Iberoamèrica, va subratllar que, a diferència dels altres casos exposats, la Constitució d’Andorra no va suposar la transició d’un règim dictatorial a un règim democràtic, sinó “la transició de l’Antic Règim a un règim constitucional democràtic”. El síndic va destacar també que la Carta Magna va ser una Constitució pactada entre els coprínceps i el poble andorrà, en una taula tripartita que permet visualitzar el plantejament de les negociacions, i va incidir que per al poble andorrà, la Constitució “és principalment una afirmació de sobirania”. Mateu, que va fer també un breu repàs dels fets històrics més rellevants, va incidir a més en què la Constitució va permetre l’actualització de les institucions “després dels importants canvis econòmics i socials que havia viscut Andorra a partir de la dècada de 1930”.

El síndic va destacar també que la Constitució andorrana “és innovadora” respecte a les Constitucions de l’entorn en incorporar el dret de les generacions futures a un medi ambient preservat, així com altres aspectes com poden ser la limitació de mandats per a un seguit de càrrecs institucionals i la iniciativa legislativa popular. Mateu va acabar la seva intervenció reconeixent que se li fa “difícil pensar què seria Andorra sense Constitució”, i recordant que Andorra “és un sistema delicat d’equilibris, reflectit en la mateixa Carta Magna”. També va citar Josep Pla per incidir en què “els andorrans són diplomàtics per naturalesa” i “prudents davant l’adversitat”.

mateu
defensa
virtuts
Constitució
Congres
Madrid

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte