Diari digital d'Andorra Bondia
Mateu insta els polítics a tenir una conducta ètica i d’exemplaritat
Mateu insta els polítics a tenir una conducta ètica i d’exemplaritat

Mateu insta els polítics a tenir una conducta ètica i d’exemplaritat


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

El síndic general, Vicenç Mateu, va instar ahir els polítics, durant el discurs amb motiu de la recepció oferta per celebrar el 24è aniversari de la Constitució, “no només” a actuar amb la “màxima diligència” sinó a fer-ho també amb “probitat i exemplaritat” en cada una de les seves accions. 
Així, Mateu, que va destacar que “no és una qüestió d’imatge” sinó “de fer les coses bé”, va insistir que més enllà de les lleis la conducta dels polítics “ha de complir uns paràmetres d’ètica que són els que els ciutadans esperen de nosaltres” i va remarcar que, en el cas que es traspassi el límit de la legalitat, “la justícia ha de respondre amb celeritat i amb la independència i la imparcialitat que se li suposen i se li exigeixen”.
En aquest sentit, i amb posterioritat al discurs, el síndic es va felicitar que l’Estat de dret hagi funcionat perquè les situacions viscudes les darreres setmanes i mesos, “d’acord amb els mecanismes que la Constitució preveu, s’han resolt més o menys i han donat el seu resultat, i si hi ha hagut una conducta que no estava bé ha estat denunciada i si no estava bé ha acabat com ha acabat”.
D’altra banda, el síndic va apel·lar a l’equilibri. Un equilibri que permeti “trobar la justa mesura entre la tradició i una nova manera de fer, necessàriament oberta i transparent en un món que, en globalitzar-se, s’ha tornat més petit i proper”. En aquesta línia, Mateu, que va incidir en la incertesa que comporta el fet que sembla que “el que és vell ja no serveix i el que és nou encara no ha arribat, va remarcar que per assolir aquest equilibri es necessita “generositat i una mirada que s’elevi per damunt del curt termini cap a un horitzó que és el nostre i també el de les generacions a venir”.
Així mateix, el síndic, que va apel·lar a saber escoltar els ciutadans i a entendre que l’èxit de determinats populismes i la seva proliferació és un “símptoma que hi ha alguna cosa que no funciona”, va fer una crida a deixar de banda d’una vegada per totes “estèrils i repetitius debats de bons i dolents” i sumar esforços tot contrarestant criteris, opinions i coneixements diversos “en favor de l’interès general”.
Finalment, Mateu va instar a recuperar l’esperit de la Constitució i a “fer cada dia un nou pas” amb la prudència, contenció i mesura que calgui davant les diferents incerteses –que posteriorment va precisar esmentant aspectes com el Brexit, les eleccions als Estats Units i els futurs comicis a Holanda, França, Itàlia i Alemanya–, però “sempre amb fermesa i determinació”.
Les referències a l’ètica dels dirigents polítics van ser un dels aspectes més comentats al final del discurs del síndic, si bé des de punts de vista diferents. Així, mentre el cap de Govern, Antoni Martí, i el president del grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró, coincidien a remarcar el caràcter general i de principis de les manifestacions del síndic, des dels grups de l’oposició se’n feia una lectura diferent.
D’aquesta manera, el president del grup parlamentari liberal, Josep Pintat, que va recordar que “s’aplica a tots”, va apuntar que les referències a l’ètica i moralitat de Mateu “venen a evidenciar una certa crisi de Demòcrates per Andorra”, mentre que el conseller general del PS i president del grup parlamentari mixt, Pere López, assegurava “compartir absolutament” les paraules del síndic d’aquesta qüestió, de la qual els propers mesos “es parlarà moltíssim”.
Així mateix, López va recordar que “al llarg d’aquesta legislatura s’han donat situacions que han comportat dimissions de ministres i de consellers generals” i va incidir en el fet, malgrat que “algú vulgui derivar-ho a situacions que han estat molt mediàtiques”, que “fins ara la majoria de situacions i casos, no tots, que han generat dubtes i que han acabat amb dimissions han afectat Demòcrates per Andorra”.
Des de Socialdemocràcia i Progrés, la consellera general Sílvia Bonet va destacar que “tots els polítics hem d’entendre que hem d’anar cap a l’exemplaritat i que estem sotmesos a la llei com qualsevol altre ciutadà” i va remarcar que “aquell que s’hagi de sentir implicat en les paraules del síndic ho haurà fet”.
En canvi, Martí, que va aprofitar per fer una apel·lació a la necessitat de consens perquè hi ha “molta feina per fer”, esmentant explícitament l’acord d’associació amb la Unió Europea i la reforma de competències i transferències, va interpretar les referències del síndic com “uns preceptes bàsics més enllà de qui encarna millor l’ètica”.
En una línia similar, Baró, que va recordar que no era la primera vegada que Mateu feia alguna referència a temes ètics, va destacar que es tracta d’una “crida sempre necessària perquè la política desvinculada dels valors no té sentit”.
D’altra banda, Baró, que va retreure al president del grup liberal que fins i tot en una jornada com la d’ahir volgués fer “política d’oposició”, va remarcar el caràcter “apropiat” del discurs pel Dia de la Constitució per les referències a “aquells aspectes més de cooperació entre forces polítiques, més d’unitat, més d’esforç per elaborar consensos”.
Aquesta crida va ser també ben valorada per Bonet, que va advertir però que “la unitat que es reclama ha d’anar acompanyada” d’altres qüestions, com “accions”.

 

discurs
Constitució
síndic general
Vicenç Mateu
Pere López
Josep Pintat
Ladislau Baró
Antoni Martí
ètica
exemplaritat

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte