Diari digital d'Andorra Bondia
Màxima preocupació davant de la possible desaparició de Grandvalira
Màxima preocupació davant de la possible desaparició de Grandvalira

Màxima preocupació davant de la possible desaparició de Grandvalira


Escrit per: 
M.S.C./Agències / Foto: Jonathan Gil

Un dia després que els socis majoritaris de Saetde, els germans Viladomat, demanessin la dissolució de Nevasa (que integra les dues societats que conformen Grandvalira), el Govern, els comuns implicats i els grups de l’oposició al Consell General van expressar la seva màxima preocupació pel perill que el domini esquiable s’acabi trencant. De manera molt contundent es va pronunciar el ministre portaveu, Jordi Cinca, que va indicar que si la liquidació de la societat s’acaba culminant serà una “molt mala notícia” perquè Grandvalira és un “referent en l’oferta del sud d’Europa” i és al top ten mundial d’estacions d’esquí.
Cinca espera que els integrants de Nevasa es puguin asseure i trobar una solució per mantenir el domini esquiable, perquè en cas contrari “qui hi perdrà és el país i l’oferta turística”. Quant al suposat detonant que ha portat els Viladomat a demanar la dissolució de Nevasa, el projecte de la plataforma esquiable a la pista de l’Avet, Cinca considera que “és pràcticament impossible” que una infraestructura nova que millora i aporta valor al domini sigui el motiu del trencament. En aquest sentit va explicar que l’informe de la Comissió Tècnica d’Urbanisme (CTU) argumenta l’interès nacional de la infraestructura en el fet que està vinculada a l’esquí, una activitat que té un arrelament cultural al país i que des de fa anys forma part de l’oferta educativa. Al mateix temps va recordar que no és el primer equipament esportiu que rep la qualificació d’interès nacional i va posar d’exemple l’Estadi Nacional i el Centre de Tecnificació Esportiva d’Ordino.  Així mateix va respondre a altres arguments expressats per l’oposició encampadana que assenyalava la manca d’inversions al Pas de la Casa com un factor més del malestar dels accionistes majoritaris de Saetde. El ministre portaveu les considera afirmacions “oportunistes” que “la realitat acaba desmentint” i va afegir que les inversions realitzades darrerament al poble superen les dels darrers vint anys.

Canillo i Encamp
Des del Comú de Canillo, la decisió dels Viladomat es va rebre amb sorpresa i estupefacció. La dissolució no serà efectiva fins que ho aprovi una junta general extraordinària i per tant l’activitat de Nevasa continua amb normalitat. El cònsol major de Canillo i president d’Ensisa, Josep Mandicó, va explicar que ara estudien els estatuts per saber com realitzar la liquidació. Amb tot va dir que la voluntat d’Ensisa no és trencar la societat, encara que “no depèn de nosaltres”, de manera que demanen a l’accionista majoritari de Saetde que reconsideri la situació. Per això estan oberts a iniciar una negociació. Mandicó va posar en relleu el que representa Grandvalira per al país i va lamentar la “lleugeresa” amb què s’ha posat sobre la taula la dissolució, al mateix temps que va criticar que no s’haguessin exposat abans les desavinences. A més es va referir al projecte de la plataforma esquiable i va indicar que li costa molt d’entendre que quan un soci fa una cosa en pro de la societat això pugui ser objecte de dissolució. Preguntat sobre si es plantegen desestimar el projecte per evitar el trencament, el cònsol va dir que “si la condició és que s’hagi de fer el que ell diu, això no és cap entesa”. De fet, Mandicó va reconèixer que “qui millor farà les coses s’emportarà més gent”, però que això és “competència sana”. El que no entén “de cap de les maneres és que un soci ens digui el que podem fer, i a més amb vetos”. El cònsol també va alertar que la dissolució de Nevasa comportaria un risc per al personal i es va comprometre a fer els possibles per mantenir-lo. Avui Ensisa presentarà el projecte al poble de Canillo.
Quant al Comú d’Encamp, va remarcar la preocupació per la petició dels Viladomat, els motius de la qual desconeix i es donaran a conèixer en breu. El Comú va anunciar que instarà a la reflexió de les parts per reconduir la situació i mantenir un projecte de país que “ha aconseguit situar Andorra com una de les principals destinacions d’esquí del sud d’Europa”. El Comú d’Encamp entén que la millor opció per a la parròquia és evitar la dissolució de Nevasa. Amb tot va indicar que si les posicions es mantenen irreconciliables, Encamp defensarà els interessos de la parròquia i de Saetde, societat de la qual forma part.
Per la seva banda, el president suplent del grup parlamentari liberal, Jordi Gallardo, va lamentar que aquesta sigui “una marca més que es perd aquesta legislatura” i va demanar al Govern que faci tots els possibles per reconduir la situació (l’executiu ja ha dit que esperarà). Així mateix es va posar a disposició de les parts implicades per “intercedir”, ja que “Grandvalira és un actiu que no ens podem deixar perdre”. Tot i que va indicar que la plataforma esquiable no s’ajusta als criteris fixats a la llei del sòl, Gallardo va atribuir la decisió de Viladomat a un cúmul de factors i un greuge envers el suport que s’ha donat a altres estacions.
El conseller general del PS Pere López va declarar que “al darrere [de la crisi] hi ha una sèrie d’actuacions poc clares, arbitràries i fins i tot discrecionals per part del Govern que han anat complicant la situació entre els diferents socis”, sobretot en relació amb la pista de l’Avet, tot i que no és el primer cas, i va remarcar que si es confirma el trencament el Govern haurà de donar “moltes explicacions”.
El conseller d’SDP, Víctor Naudi, va lamentar que “el Govern hagi posat foc a la pólvora” amb la plataforma esquiable al mateix temps que el va acusar de “fer parroquialisme” buscant projectes per “honorar compromisos electorals”, en aquest cas abocant diners a Canillo, un comportament que “no respon a un projecte de país”.

Grandvalira
preocupació
desaparició
Nevasa
Saetde
germans Viladomat

Compartir via

Comentaris: 3

Comentaris

Gran Consol tenim a Encamp que no sap defensar el país
no se com poden dir que el govern aporta diners en aquesta infraesctructura, ho paguen els de Canillo
i d'on et penses que treuen els diners el comu de canillo? de les transferencias de govern!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte