Diari digital d'Andorra Bondia
Medi Ambient es proposa eliminar els vint punts d’abocaments al riu
Medi Ambient es proposa eliminar els vint punts d’abocaments al riu

Medi Ambient es proposa eliminar els vint punts d’abocaments al riu


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

El ministeri de Medi Ambient té previst eliminar els vint punts d’abocament al medi (al riu) d’aigües residuals que té localitzats. És un objectiu que s’ha marcat per al 2018, i en el qual ja fa temps que treballa. En els darrers anys, s’han pogut solucionar disset altres punts, segons va assegurar el director de Medi Ambient, Marc Rossell. 
Dels 20 punts d’abocament, vuit són privats i la resta, comunals. Rossell assegura que la solució d’alguns és complicada perquè potser tenen el col·lector llunyà i és complicat reconduir-los-hi.
L’empitjorament de la qualitat de l’aigua superficial dels rius durant el 2016 va ser deguda en gran part a aquests punts, encara que l’índex de la qualitat de l’aigua continuï sent alt. Des del 2008, no s’havia detectat cap mostreig massa dolent, mentre que l’any passat va haver-hi un mínim percentatge com a conseqüència dels abocaments. Per tot això, s’ha posat fil a l’agulla i, malgrat que el termini marcat per la separativa d’aigües és el 2020, Medi Ambient vol erradicar aquesta vintena de punts d’abocament d’aigua bruta durant l’exercici vinent. 
Per altra banda, des de Medi Ambient també es vol que l’aigua que vagi a la depuradora sigui totalment bruta. Per això, treballa amb alguns col·lectors que, pel pas del temps o per alguna incidència, filtren aigua neta. És el cas d’un dels col·lectors que passa pel riu a l’altura de l’Estació Nacional d’Autobusos. S’hi està treballant gràcies a un edicte que va sortir el passat 27 de setembre per unes obres que costen més de 71.000 euros, i que volen solucionar les fuites d’entrada d’aigües netes al col·lector. Les obres es fan al riu, que és per on passa aquest tub, d’entre 20 i 30 metres, que té les fuites. Per fer-ho han calgut treballs de canalització del riu en aquest tram de pas per la capital. En aquest cas, a diferència de l’abocament, el que passa és que es filtra aigua neta al col·lector. Aquest fet implica un volum d’aigua superior per a la depuradora, i que no cal depurar. Per tot això, des de Medi Ambient es treballa per donar rendibilitat a les depuradores, i perquè la separativa d’aigües sigui correcta. 

medi ambient
eliminar
punts
abocaments
riu vint

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte