Diari digital d'Andorra Bondia
Els responsables de medi ambient i energia d'Andorra han estat a les reunions celebrades a La Antigua.
Els responsables de medi ambient i energia d'Andorra han estat a les reunions celebrades a La Antigua.

Medi Ambient participa en diferents reunions d’estats iberoamericans sobre el canvi climàtic i l’aigua


Escrit per: 
Redacció / Foto: Govern d'Andorra

Andorra ha participat a la XIXena Conferència de Directors Iberoamericans de l'Aigua (CODIA), la Conferència de Directors dels Serveis Meteorològics i Iberoamericans Hidrològics (CIMHET) i la XVena Trobada anual de la Xarxa Iberoamericana d'Oficines del Canvi Climàtic (RIOCC), que han tingut lloc una setmana abans de la Cimera Iberoamericana de Caps d'Estat i de Govern.
El director general de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marc Rossell, i el director de l’Oficina de l’Energia i del Canvi Climàtic, Carles Miquel, han assistit, entre els dies 5 i 9 de novembre al Centre de Formació de la Cooperació Espanyola a La Antigua, Guatemala, als tallers tècnics i a les conferències d’alt nivell en matèries de canvi climàtic i aigua.

Durant la CODIA s’ha donat suport a l’activitat de col·laboració tècnica i cooperació al desenvolupament a Amèrica Llatina en relació amb l'ODS 6 sobre aigua i sanejament. S’ha adoptat el Pla Operatiu Anual 2018-2019, inclòs el seu programa de formació i el calendari d'activitats internacionals en què participarà la CODIA. Així mateix s’ha celebrat la sessió anual dels diàlegs tècnics de la CODIA, que enguany ha tractat sobre la relació entre la planificació hidrològica a nivell de conca i en planejament sectorial del sanejament i la depuració.

El Pla de sanejament de les aigües d'Andorra es va aprovar l’any 1996 per obtenir uns nivells de qualitat de les aigües al riu de bons a excel·lents per a l'any horitzó 2020. L’any 2014 es van acabar de construir tots els col·lectors i les estacions depuradores d’aigües residuals que han de permetre assolir els objectius establerts en el Pla de sanejament. Així, actualment totes les aigües residuals estan connectades al clavegueram i tractades a les depuradores, i la situació dels rius és molt satisfactòria, i compleix amb les expectatives de l’ODS 6 Aigua neta i sanejament.
També s’ha acordat la inscripció de la CODIA en el registre de Xarxa Iberoamericana d'Aigua de la SEGIB. A més, s’ha plantejat que Andorra podria acollir la Conferència de Directors Iberoamericans de l’Aigua (CODIA) al 2020.

Igualment, el director de l’Oficina de l’Energia i el Canvi Climàtic, Carles Miquel, ha participat al taller previ a la Conferència de la Xarxa Iberoamericana d'Oficines del Canvi Climàtic (RIOCC). En aquest taller s’ha aprofundit en la posada en comú de les experiències, reptes i lliçons apreses en relació amb la governança climàtica,mitigació i adaptació dels països de la regió d'Amèrica Llatina i d'Europa. S’ha fet especial èmfasi en la importància de la coordinació i dels processos de planificació de tots els sectors, públics i privats, per a una bona governança i per a un desplegament adequat de les Contribucions Determinades en l’àmbit Nacional (NDC) sotmeses pels països en el context del conveni marc de Nacions Unides sobre el canvi climàtic i de l’Acord de París.

Al taller s'han analitzat els reptes compartits i les dificultats nacionals identificades per a la implementació efectiva de les Contribucions Determinades en l’àmbit Nacional amb la finalitat de presentar les experiències més rellevants dels països en la matèria.

En aquest sentit, la Llei d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic (Litecc), aprovada recentment per unanimitat al Consell General, reprèn en els seus objectius el compromís adquirit per Andorra davant de la Comunitat Internacional de reduir les emissions anuals no absorbides de gasos d’efecte d’hivernacle en relació amb l’escenari immobilista, en un mínim de 37% l’any horitzó 2030.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte