Diari digital d'Andorra Bondia
El nombre de ciutadans que utilitzen el vot judicial i el vot per correu s’ha anat incrementant.
El nombre de ciutadans que utilitzen el vot judicial i el vot per correu s’ha anat incrementant.

Menys pressió i més llibertat per votar


Escrit per: 
Agències

Cada vegada hi ha més ciutadans que utilitzen les dues modalitats no presencials que hi ha disponibles per exercir el seu dret a vot: l’anomenat vot judicial i el vot per correu. Sigui perquè es troben lluny de les seves llars el dia pertinent o per altres motius, les dues modalitats van en alça.

La votació per dipòsit judicial és vàlida si s’ha lliurat amb el sobre i les paperetes oficials davant del batlle entre el 2 de desembre i les 13 hores del 14 de desembre. Cada vegada hi ha més gent que utilitza aquesta modalitat, sigui per la comoditat de fer-ho els dies previs als comicis o simplement perquè no volen rebre la pressió dels apoderats o dels mateixos candidats quan es presenten als col·legis electorals el dia de les eleccions. Sigui quin sigui el motiu, igual com va succeir els darrers comicis nacionals, els mitjans de comunicació no podran tenir dades parcials, ni valoració de com està anant el vot judicial per part de la Batllia perquè “així ho ha decidit la presidència”, indiquen des del mateix estament judicial. D’aquesta manera, fins al 14 de desembre no es podrà saber la quantitat de vots d’aquesta modalitat, dia previ a la jornada de reflexió. 

En altres comicis, el vot judicial ha estat molt utilitzat. D’aquesta manera van ser fins a 7.141 persones, un 26,1%, les que van utilitzar aquesta modalitat els darrers comicis nacionals de l’abril, per les 5.809 persones, el 23,69% del total, que van optar per aquesta modalitat el 2015 i les 6.871 del 2011 que van dipositar el seu vot a la Batllia en lloc de desplaçar-se al col·legi electoral.
Els ciutadans que vulguin optar per aquest dipòsit del vot encara ho poden fer fins al dissabte a les 13 hores. Els horaris són els dies feiners, de 9 a 19 hores, i dissabte de 9 a 13 hores.

Vots per correu
Un total de 156 andorrans han sol·licitat votar per correu. La xifra, tal com va informar l’executiu a finals d’octubre, s’ha situat per sobre de les anteriors comunals del 2015, quan se’n van presentar 127, i també dels comicis generals del mes d’abril, 144. D’aquesta manera, continua en alça aquesta modalitat de vot que és utilitzat normalment per residents a Espanya i França, però també de Portugal, el Regne Unit, Noruega, Bèlgica, el Canadà o dels Estats Units, entre d’altres.

En aquest sentit, tots els sol·licitants de vot per correu han hagut de rebre el material electoral si se’ls ha autoritzat aquesta modalitat de vot, a partir del 27 de novembre. Se’ls han enviat les instruccions del procediment de vot, el certificat d’inscripció a la llista electoral definitiva, les professions de fe de totes les candidatures de la seva parròquia, un joc de paperetes de totes les opcions possibles, un sobre petit blanc sense inscripció, un sobre imprès per la Batllia amb la indicació Vot per dipòsit judicial i el sobre de retorn amb l’adreça de la Batllia.

Els electors han tingut temps d’enviar la documentació necessària i el vot fins a l’11 de desembre. Per fer l’enviament, l’elector ha pogut escollir l’empresa de missatgeria. Un cop l’empresa de missatgeria hagi fet arribar el vot a la Batllia, aquest quedarà dipositat en les mateixes condicions que els dipositats personalment.

Increment del cens
Cal recordar que fins a 27.823 persones estan cridades a les urnes aquest 15 de desembre, el que significa que són 2.714 persones més respecte a les eleccions comunals del 2015. Aquest increment d’electors pot ser clau en algunes parròquies on la diferència de vots en candidatures es preveu que sigui mínima.

menys
pressió
més
llibertat
votar
Batllia
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic