Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre portaveu, Eric Jover, en la compareixença d’ahir a la tarda.
El ministre portaveu, Eric Jover, en la compareixença d’ahir a la tarda.

Més de 10.000 treballadors de 1.378 empreses, afectats pels ERTOs


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: SFGA / J. A. Viladot

Un total de 10.099 treballadors de 1.378 empreses i autònoms estan afectats al país per un ERTO. Ho va anunciar ahir el ministre portaveu, Eric Jover, en la compareixença per informar sobre l’actualització de la crisi sanitària al país. Així, va detallar que 7.834 d’aquests assalariats ho estan en la modalitat de suspensió temporal de contracte i 2.265 en la de reducció de la jornada laboral. Tot i que encara no es pot descartar que alguna empresa més s’hi pugui acollir, el ministre va assenyalar que es podria haver arribat al topall màxim i que ara el que cal esperar és que amb el progressiu retorn a la normalitat per l’obertura de més sectors econòmics, el nombre es pugui anar reduint progressivament. 

Pel que fa al suport que reben els autònoms per part del Govern, el ministre Portaveu va anunciar que 1.577 s’han acollit a la prestació equivalent al salari mínim interprofessional de 1.083,33 euros que el Govern atorga als treballadors per compte propi que cotitzen d’acord amb les bases del 50%, el 62,5%, el 75% i el 100% i que han suspès la seva activitat, estan en règim de guàrdia i permanència o han vist reduïda significativament la seva activitat. Així mateix, Jover va apuntar que 1.906 autònoms han demanat que se’ls suspengués temporalment la cotització a la CASS perquè han hagut de suspendre totalment la seva activitat, i 1.010, des de l’inici de la crisi s’han adherit a l’opció de reduir la cotització al salari mínim perquè la seva producció s’ha vist reduïda significativament.

Quant a les empreses, Jover va informar que més de 2.000 han sol·licitat que l’executiu assumeixi la part corresponent a la cotització a la CASS que l’empresa fa dels seus treballadors, que és del 15,5% fins a l’activació de les suspensions temporals dels contractes i les reduccions de jornada laboral.  

Segons Jover, 1.506 empreses s’han beneficiat del primer programa de crèdits tous i n’han quedat dues per acabar de valorar, la qual cosa ha suposat l’aportació de 129,4 milions d’euros. Finalment, va comunicar que ja havien rebut tres sol·licituds d’empreses per acollir-se al segon programa de crèdits tous. 

Entre el 20 i el 25 de maig, 736 repatriats
Uns 736 temporers argentins seran repatriats entre aquesta setmana i la vinent, ja que a més del vol que en va acollir 288 dimecres, i el d’avui, amb 288 més, el ministre  Jover va confirmar un altre vol amb 160 passatgers per al pròxim dilluns. Tot i així, encara quedaran un miler de temporers al país. En aquest sentit, va emfatitzar que el ministeri d’Exteriors segueix en coordinació amb la xarxa diplomàtica dels seus països d’origen per agilitzar-ne la repatriació. D’altra banda, si cal, se’ls ampliarà el permís de residència.

10.000
treballadors
empreses
afectats
ERTOs

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte