Diari digital d'Andorra Bondia
El cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la compareixença d'aquesta tarda.
El cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la compareixença d'aquesta tarda.

Més hores per passejar i opció de córrer per la muntanya a partir de dimecres


Escrit per: 
M.S. / Foto: SFGA

Els ciutadans podran escollir entre sortir a passejar o córrer una hora cada dia o fer-ho dues hores en dies alterns a partir d'aquest mateix dimecres, dia en que, davant el bon comportament de les corbes epidemiològiques, l'executiu permetrà noves exepcions al confinament. Així ho han anunciat aquesta tarda el cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que han avançat també que es permetran noves excepcions pel que fa a les pràctiques esportives, que es podran fer també a la muntanya, sempre que no siguin de risc.

Així, Espot, que ha remarcat que les sortides s'han de fer amb les mateixes condicions que fins ara quant a les franges previstes així com pel que fa a l'ús de la mascareta i al manteniment de les distàncies, ha precisat que es podrà fer senderisme, córrer per la muntanya i pescar, activitats fins ara no permeses. El cap de Govern, que ha destacat que en el cas del senderisme i córrer per espais naturals no hi ha franges horàries, ha avançat també que a partir de dimecres es permetrà de nou el ciclisme, tant per carretera com per muntanya, i també conseqüentment l'ús de la bicicleta com a mitjà de transport.

El cap de Govern ha explicat que també s’amplia el temps per fer activitat física en espais urbans. Així, es manté la franja del matí com fins ara, de les sis a les nou, i s’amplia en una hora la del vespre, que passa a ser de les set a les deu de la nit.

Precisament, quant a les franges horàries, Espot ha insistit que es manté la compresa entre les onze del matí i les dues del migdia reservada per a les persones majors de 70 anys i els col·lectius vulnerables, i ha apel·lat al màxim “respecte” per part de la resta de ciutadans, ja que aquestes persones “són les que estan més exposades al virus i a poder patir unes conseqüències molt greus”. Així, el cap de Govern ha fet una crida explícita a les famílies que passegen amb infants i a aquells que surten a córrer que no ho facin en aquestes hores, i ha demanat a aquells que no tenen altre remei que ser al carrer o anar a comprar en aquesta franja reservada a la gent gran que hi transitin de manera ràpida.

També el ministre de Salut, que ha precisat que a diferència de les primeres excepcions en aquesta ocasió sí que es permetrà agafar el cotxe per desplaçar-se a la muntanya on es vulgui fer l’activitat, ja que se suprimeix la limitació dels dos quilòmetres a l’entorn del domicili que hi havia fins ara, ha insistit en la importància de respectar la franja reservada a la gent gran.

Així mateix, Martínez Benazet, que ha recordat els quatre metres de distància que s’han de deixar entre persones al carrer quan s’està quiet, els deu en el cas que es corri i els entre 15 i 20 que caldrà deixar quan es vagi en bicicleta, ha apel·lat novament a la responsabilitat dels ciutadans a l’hora de complir amb les noves indicacions i de triar si s’opta per sortir dues hores en dies no consecutius o per sortir una hora diària.

Aquesta nova fase en les excepcions es trasllada també a nivell de l’esport professional. Així, el cap de Govern ha anunciat que també hi ha canvis pel que fa a la freqüència i emplaçaments dels entrenaments dels esportistes que van ser autoritzats a entrenar, és a dir, ciclistes, motoristes, tennistes i els jugadors del BC MoraBanc Andorra, a la vegada que també es permet entrenar i adaptar l’espai d’entrenament als esportistes que reben una beca ARA i als federats que competeixin a nivell internacional. 

Represa de l’activitat
D’altra banda, i tot i que en donarà més detalls el titular de Presidència, Economia i Empresa en una pròxima compareixença, el cap de Govern ha recordat que dilluns vinent s’iniciarà la tercera fase de la represa de l’activitat econòmica, una fase que comportarà que “uns 2.000 assalariats” es reincorporin a la feina, això sí, “amb les mesures de seguretat i higiene escaients” i sempre que sigui possible fomentant el teletreball.

En aquest sentit, Espot ha detallat que podran tornar a l’activitat les professions sanitàries que fins ara no podien, les consultes veterinàries, que només podien oferir un servei de guàrdia, perruqueries, barberies i centres d’estètica, així com la resta d’activitats industrials i les activitats d’edició i gràfiques i les agències de publicitat i d’intermediació laboral.

Amb relació a les perruqueries, barberies i centres d’estètica, el cap de Govern ha recordat que s’està treballant un protocol amb el propi sector, ja que es tracta d’unes activitats on hi ha un “contacte molt directe” i ha avançat que d’entrada aquests centres hauran de funcionar amb cita prèvia i fer tasques de desinfecció després de la visita de cada client.

Pel que fa a la tornada a l’activitat de bars i restaurants, Espot, que ha recordat que després de les dues primeres fases manquen encara per tornar a la feina fins a 13.755 assalariats per assolir la “plena activitat”, ha deixat aquesta possibilitat per quan s’acabi la segona volta del cribratge poblacional, moment en què, resultats en mà, es podrà ser “més ambiciosos” en la represa de la resta d’activitats. Sigui com sigui, el cap de Govern ha volgut deixar clar que s’està valorant una reobertura de bars i restaurants “amb uns aforaments diferents” als que estan decretant els països veïns, ja que s’està treballant en un “model propi del país”.

Sense “data oficial” per la lliure circulació a les fronteres

El cap de Govern, Xavier Espot, també s'ha referit a la situació de l’obertura de les fronteres, una qüestió que “neguiteja” els ciutadans. En aquest sentit, Espot ha destacat que encara no hi ha una data “oficial” per a la lliure circulació a través dels dos passos fronterers i ha recordat que un grup interministerial comparteix informació i un contacte directe amb els països veïns per tant d’unir “esforços” per a la “tornada a la normalitat al més ràpidament possible” sempre que, va emfasitzar, aquests moviments es puguin fer amb seguretat.

Precisament, els agents policials presents al punt de control fronterer del Baladrà han denegat avui l’entrada al país a una quarantena de vehicles francesos que no disposaven d’autorització.

hores
passejar
córrer
muntanya
partir
dimecres
més

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte