Diari digital d'Andorra Bondia
El candidat de Demòcrates, Miquel Aleix.
El candidat de Demòcrates, Miquel Aleix.

Miquel Aleix: “No s’han fet prou esforços perquè la vall del Madriu sigui viva”


Escrit per: 
Meritxell Prat

El candidat demòcrata és el més experimentat dels quatre aspirants a cònsol de la parròquia. Miquel Aleix agafa les regnes d’una candidatura renovada però que deixa clara la voluntat de donar continuïtat a la feina feta els darrers anys pels equips de DA. Incrementar la participació ciutadana i aportar solucions per la problemàtica de l’habitatge són dos dels seus grans projectes.

Què els diria a aquells que critiquen la falta de renovació en la seva candidatura?
Hem compost una llista on soc jo, amb certa experiència en política, i altres companys que també la tenen per haver estat en anteriors mandats o en l’actual; i també hem fet un equilibri incorporant persones noves, però molt ben preparades i persones que tenen moltes ganes i il·lusió per treballar per Escaldes.

No creu que els penalitzi?
No, jo crec que és essencial que en política, en una llista, hi hagi els dos vessants, el de la renovació i el de l’experiència, perquè fa una llista molt més eficaç i molt més productiva de manera immediata.

És encertat fer llista en solitari?
Nosaltres pensem que a Escaldes Demòcrates té una base de sosteniment de l’electorat important. I després d’analitzar les diferents possibilitats vam decidir de concórrer sols perquè tenim un projecte molt treballat i aquesta solució ens permet posar-lo en pràctica de manera immediata sense entrar en negociacions amb altres formacions que potser algunes coses les poden veure de manera diferent.

Temen que hagi arribat el moment en què s’acabi el bastió de DA a Escaldes? Ho dic també per la derrota a les generals.
He dit diverses vegades que l’elector percep diferent les nacionals de les comunals. A les nacionals vota tendències polítiques més ideològiques i a les comunals l’elector vota més les persones que creuen que poden fer una millor gestió del dia a dia, que poden millorar la parròquia i la vida dels seus ciutadans amb més eficàcia. 

La tensió que s’ha fet evident entre Toni Martí i Xavier Espot, els pot afectar?
Escaldes ha sigut una parròquia on sempre hi ha hagut debat polític i per això és tan viva. D’aquí hem de recordar que han sortit projectes emblemàtics com Caldea, o a l’època de la Constitució, qui va iniciar un debat nacional des d’un nucli parroquial va ser Escaldes. Doncs dins aquesta efervescència política que té, és normal que hi hagi debat, però tenim total unitat de les nostres forces per afrontar la contesa electoral. 

Si li demano un punt negatiu dels anys de govern de Trini Marín, què em diria?
Jo no vull fer crítica del passat. Però és evident que quan gestiones una parròquia durant 8 anys segurament fas coses que són percebudes amb més il·lusió i altres més decebedores. Per això proposem al programa que volem fer que el Comú no només consulti el ciutadà una vegada cada quatre anys, sinó que volem fer un Comú molt més participatiu i on en les grans decisions i els petits detalls del dia a dia pugui haver-hi la veu, l’opinió i el criteri dels ciutadans. Ens enriquirà i segur que el treball serà més prolífer.

Si proposen més participació ciutadana, és que creuen que n’ha faltat?
No, perquè el Comú actual ja va posar en marxa una línia directa amb la cònsol, per exemple. Però crec que és un procés que s’ha d’ampliar i avui, amb les noves xarxes de comunicació, connectar directament amb els ciutadans i desenvolupar un diàleg és importantíssim. També plantegem tenir un conseller de barri perquè directament pugui anar copsant les necessitats d’alguns sectors de la parròquia, perquè volem treballar per la parròquia en conjunt i no deixar menys assistits els sectors més allunyats. 

Què aporta de nou el seu projecte perquè la gent els torni a fer confiança?
Aquest projecte porta, sobretot, la continuïtat de la feina ben feta, i després la il·lusió de treballar per fer realitat el programa que hem presentat, que és extens, dens i en el qual hi ha projectes importants com l’aparcament de la part alta, l’embelliment de Fiter i Rossell amb la separativa de totes les connexions d’aigües, l’embelliment i remodelació del passeig del riu i també volem potenciar la vall del Madriu, divulgar-la i fer que des del centre d’Escaldes s’hi pugui arribar a peu amb una millor senyalització i l’arranjament dels camins.

Fins ara no s’ha tret prou profit de la vall?
No, aquesta vall ha de ser viva, i perquè una vall sigui vivia hi ha d’haver una activitat més o menys humana. Per això volem fer acords amb els propietaris perquè hi pugui haver una activitat cultural, agrària i turística. Malauradament, des de la declaració és el punt on no s’han fet prou esforços per buscar solucions.

I què proposa DA sobre l’accés rodat?
És un tema que s’ha de parlar. Primer hem de saber si convé o no pel tipus d’activitat que hi volem donar. És un tema que no és senzill ni fàcil i té  certa complexitat. Hi ha diverses possibilitats, però és difícil plantejar-ho sense tenir els estudis pertinents que permetin saber què es vol fer i com.

Per què ara diuen ‘no’ a l’heliport?
Perquè hem escoltat la plataforma, i tot i que som conscients que és necessari a nivell nacional, pensem que la situació de les Tresoles, que afecta directament Escaldes amb el sobrevol, no és la més idònia. Per tant, pensant que el Comú essencialment ha de vetllar per la bona qualitat de vida dels ciutadans, considerem que ni és l’espai idoni ni el millor per fer la infraestructura de l’heliport nacional. Segurament perquè sigui una infraestructura viable s’haurà d’allunyar dels nuclis més urbans i buscar un lloc no tan cèntric.

“No s’han fet prou esforços perquè la vall del Madriu sigui viva”
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic