Diari digital d'Andorra Bondia
Miquel compareixerà al Parlament català a través de videoconferència
Miquel compareixerà al Parlament català a través de videoconferència

Miquel compareixerà al Parlament català a través de videoconferència


Escrit per: 
M.S.

L’ex-conseller delegat de Banca Privada d’Andorra, Joan Pau Miquel, compareixerà demà, a través de videoconferència, davant la comissió d’investigació sobre l’operació Catalunya (CIOC) del Parlament català.
Així consta si més no en la transcripció de la sessió de la CIOC de dimarts passat, en la qual després de les compareixences del periodista Pedro Águeda i de l’advocat i catedràtic de dret penal de la UB Joan Queralt, es va fer un repàs de les compareixences previstes per aquesta setmana.
D’aquesta manera, segons va informar als membres de la comissió la seva presidenta, la parlamentària de Junts pel Sí Alba Vergés, Miquel, que en trobar-se en arrest domiciliari no es pot desplaçar a Barcelona, es posarà a disposició de la CIOC per videoconferència a dos quarts de dotze del migdia.
La comissió d’investigació sobre l’operació Catalunya havia citat també per demà, en aquest cas a les deu del matí, els màxims accionistes de Banca Privada d’Andorra fins al moment de la intervenció, els germans Higini i Ramon Cierco, tot i que, com va precisar Vergés, “no han contestat si compareixeran o no”.
Amb posterioritat a la declaració de Miquel estava previst que comparegués davant la CIOC l’exsecretària del consell d’administració de l’entitat bancària Rosa Castellón tot i que “sembla que no estarà en disposició tampoc de venir”, segons va explicar la presidenta de la comissió.
L’exlletrat dels germans Cierco, Jaume Bartumeu, també va ser citat per demà per la CIOC, on se l’espera a la una del migdia malgrat que, igual que en el cas dels accionistes majoritaris de l’entitat “tampoc ha contestat”.
Pel que fa a la resta de compareixences relacionades amb Andorra sol·licitades pels integrants de la comissió, la de l’actual ambaixador d’Espanya a Andorra, Manuel Montobbio, la de l’exagregat d’Interior de l’ambaixada Celestino Barroso, i la de l’exagregat d’Interior de la seu diplomàtica i inspector en cap de la Policia Nacional espanyola Bonifacio Díaz, només hi ha data fixada per la de Montobbio. Així, la CIOC espera l’ambaixador espanyol al Principat el 27 de juny a dos quarts de dotze del migdia, quan acabi la compareixença del cap de gabinet de Mariano Rajoy, Jorge Moragas.
Pel que fa a Díaz, que es troba a Mèxic i per tant haurà de declarar per videoconferència, i Barroso, als quals encara no s’ha citat oficialment, es preveu que compareguin el 18 de juliol.

Villarejo denuncia pressions perquè no declari a Andorra en el marc de la querella dels Cierco

El comissari, ja jubilat, de policia espanyol José Manuel Villarejo ha denunciat estar rebent pressions de la “cúpula policial” perquè no acudeixi a declarar com a testimoni en la causa oberta a Andorra després de la querella presentada el passat 18 d’octubre pels accionistes majoritaris de Banca Privada d’Andorra (BPA) fins a la intervenció del banc, Higini i Ramon Cierco, contra dos agents espanyols per coaccionar suposadament directius de l’entitat per aconseguir informació dels comptes de la família Pujol al Principat.
Així ho assegura el rotatiu digital espanyol El Independiente, que recorda que Villarejo ha estat citat la primera setmana de juliol perquè comparegui en qualitat de testimoni per tal de ratificar el contingut de quatre notes informatives de caràcter reservat redactades per ell entre l’1 de juliol de 2014 i el 20 de gener de 2015 –notes que figuren en la querella presentada pels Cierco– i en què acusava l’excap de la Unitat d’Assumptes Interns de la Policia Nacional Marcelino Martin-Blas de pressionar l’ex-conseller delegat de BPA Joan Pau Miquel perquè li proporcionés “tota la informació concernent a la família Pujol” sota l’amenaça de forçar el tancament del banc si no accedia a aquesta petició. 
Villarejo ha assegurat a aquest rotatiu que vindrà a Andorra “a dir la veritat” i a “ratificar el que vaig dir en les meves notes informatives”. De fet, el comissari retirat ja es va atribuir l’autoria dels documents en què Cierco sustenta en gran mesura la seva querella en una acta de manifestacions atorgada el 26 de setembre de 2016 davant el notari de Madrid José Manuel Senante Romero. En aquell acte Villarejo va mostrar la voluntat de posar-se “a disposició de les autoritats judicials andorranes i espanyoles” per oferir la seva col·laboració si així ho requerissin, fet que va donar peu al fet que Cierco sol·licités el seu testimoni.

Miquel
BPA
videoconferència
Parlament català
operació Catalunya

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte