Diari digital d'Andorra Bondia
Moció al Consell perquè Catalunya no pugui vetar les empreses d’Andorra
Moció al Consell perquè Catalunya no pugui vetar les empreses d’Andorra

Moció al Consell perquè Catalunya no pugui vetar les empreses d’Andorra


Escrit per: 
Enric Guinart

Les relacions Andorra-Catalunya viuen moments difícils, que es tradueixen primer en una queixa pública vehiculada ahir a través del ministre portaveu, Jordi Cinca, i segon en una acció legislativa al Consell General en forma de moció per manifestar una queixa davant de les institucions catalanes, espanyoles i europees i per salvaguardar els interessos de les empreses andorranes.

Tot comença el 6 d’octubre, quan el ple del Parlament de Catalunya adopta un conjunt de resolucions (230, per ser exactes) durant el debat d’orientació política general del Govern català. Entre aquestes resolucions apareixen les números 30 i 31, en les quals es considera Andorra paradís fiscal. I per aquest motiu, d’una banda el Parlament “es compromet a prohibir l’entrega de guardons i distincions esportives i culturals” als que tinguin el domicili fiscal a Andorra i, de l’altra, s’insta el Govern de la Generalitat a “exigir als licitadors, els adjudicataris” que “no duguin a terme operacions financeres” en països que “són considerats paradisos fiscals per la Unió Europea, a Andorra o a Mònaco”. Un punt aquest últim molt polèmic ja que, malgrat la seva ambigüitat, es pot interpretar com un vet a les empreses andorranes o a les empreses amb seu a Andorra. Tanmateix, si es fes efectiva aquesta resolució implicaria que una part de l’Estat espanyol no estaria complint el Conveni de no doble imposició (CDI) signat entre Andorra i Espanya.

Sigui com sigui, malgrat que inicialment aquestes resolucions van passar per alt, el Govern en va tenir coneixement a partir de la setmana passada, segons va explicar el mateix Cinca ahir. A partir d’aquí, segons expliquen les fonts, els telèfons dels membres del Govern i dels consellers demòcrates han tret fum els darrers dies per demanar explicacions del que ha succeït als diferents partits polítics catalans i per planificar una acció per reaccionar a unes resolucions que han generat un profund malestar, segons les fonts consultades pel BonDia. De fet, segons aquestes fonts, la inclusió del nom d’Andorra en les polèmiques resolucions es deuria a un descuit generalitzat dels grups parlamentaris catalans o a un hàbil moviment dels diputats de la CUP-CC, que són els que van presentar la proposta d’acord: “Els devien colar un gol”, va explicar un dels consellers que ha contactat aquests dies amb les formacions polítiques catalanes. 

Davant del problema, DA va acordar, d’una banda, fer una queixa pública del Govern per aquestes resolucions. En aquest sentit, Cinca va assegurar que “quan en vam tenir coneixement” hi va haver “certa sorpresa” i “des del Govern es lamenta els termes amb què s’ha produït” perquè “no respon als esforços que està fent Andorra per avançar en la línia de la transparència i la cooperació fiscal”. Cinca va explicar que en els propers dies s’utilitzaran els “conductes diplomàtics” amb Catalunya per expressar el posicionament d’Andorra, tot i admetre que aquest cas demostra que “hem de continuar treballant fent pedagogia”.

Moció de tots els grups

D’altra banda, la segona de les accions previstes és una moció conjunta de tots els grups parlamentaris que sigui aprovada per unanimitat al Consell General i que vindrà a informar totes les autoritats afectades que Andorra no és un paradís fiscal i a protegir els interessos de les empreses andorranes. Així ho va explicar ahir el president de la comissió legislativa de Política Exterior, el demòcrata Carles Enseñat, que és qui lidera la iniciativa. En concret, i malgrat que encara no està redactada, inclouria tres punts. Els dos primers serien per fer els passos oportuns per informar dels fets la Generalitat de Catalunya, el Parlament català, el Govern espanyol i la Unió Europea, i un tercer punt establiria que, en el cas que la Generalitat fes efectiva la resolució de vet a les empreses del Principat, s’instaria a fer prevaler la legislació vigent entre els dos territoris, és a dir, en altres paraules s’estaria dient que el CDI amb Espanya s’ha d’aplicar igual a tot el territori del país veí. Ara la proposta de moció s’ha de pactar amb els grups de l’oposició i, malgrat que no és compartida per tots, molt probablement tirarà en­davant.

 

 

Andorra
Catalunya
parlament

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Són una tribu de Catalans extremistes i feixistes que manen desde Barcelona. Intolerants i perillosos.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte