Diari digital d'Andorra Bondia

Montilla celebra l’”encaix” de l’Aran en la nova organització


Escrit per: 
Agències

El president de la Generalitat, José Montilla, va assegurar ahir, durant la festa d’Aran, que les administracions araneses seguiran decidint el futur del seu territori en la nova organització en vegueries.

 Montilla va reconèixer la singularitat de l’Aran en aspectes com ara el finançament o la llengua, i va recordar que s’està avançant en la nova llei de règim especial d’Aran per tal de trobar un “encaix positiu” que respecti la independència administrativa d’aquest territori.
Per la seva part, el síndic d’Aran, Francés Boya, va destacar que “gràcies a la política del diàleg ha estat possible que l’Aran trobi el seu lloc a Catalunya”. En aquest sentit, Boya va reconèixer haver-se “preocupat” quan es va parlar de la inclusió de l’Aran en la vegueria del Pirineu i va voler agrair especialment a Montilla que la seva intervenció hagués estat “definitiva” perquè s’hagi reconegut a l’Aran el dret de continuar caminant al costat de Catalunya i dels Pirineus però sense diluir les administracions del poble aranès.
Boya va explicar que, històricament, Catalunya i l’Aran han seguit el mateix projecte per camins paral·lels, des del respecte i el reconeixement mutu d’aquells pobles que, tot i saber-se diferents, “han conservat la seva llengua, la seva ànima i les seves institucions”. El síndic va recordar que l’Aran és un “país obert” que ha acollit amb els braços oberts aquells ciutadans que han volgut establir-se i treballar en aquest territori.
D’altra banda, i just quan són a punt de complir-se quatre anys de la celebració del referèndum sobre l’Estatut, Montilla va aprofitar la seva presència a l’Aran per recordar, un cop més, la “incertesa” que comporta que actualment el text estigui sotmès a una possible retallada per part del Tribunal Constitucional. En aquest sentit, el president català, va insistir que està plenament convençut de la constitucionalitat de l’Estatut i va advertir que cap sentència no podrà negar el que va validar el poble català.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte