Diari digital d'Andorra Bondia

Montilla desitja que fructifiquin les converses perquè Andorra participi en la futura ampliació de l'aeroport Pirineus–la Seu d'Urgell


Escrit per: 
Agències/M.T.


L'aeroport Pirineus- la Seu d'Urgell ha reobert aquest divendres les portes després de la remodelació que ha fet la Generalitat de Catalunya amb un cost de 2,9 milions d'euros.

La inauguració ha comptat amb la presència del president de la Generalitat, José Montilla, que ha desitjat que les converses amb el Govern d'Andorra fructifiquin per tal que es pugui donar un segon pas i es pugui convertir en un aeroport amb vols regulars que doni servei a tot el Pirineu. De tota manera, el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, ha indicat que l'ampliació d'aquesta infraestructura 'no dependrà d'Andorra, tot i que seria més fàcil si la fem junts'. Nadal també preveu que en un termini d'aquí a dos anys l'aeroport pugui passar d'un a quinze hangars, ja que hi ha moltes empreses interessades en llogar parcel·les. De la seva banda, el ministre de Turisme, Claude Benet, ha indicat que Andorra no pot ignorar aquesta infraestructura, però que s'ha de donar 'temps al temps' a causa de la situació econòmica.

Joaquim Nadal ha indicat que ha estat una actuació 'modesta i prudent' de 2,9 milions d'euros, que se sumen als 8 milions que es van destinar a l'adquisició dels terrenys, per tal de renovar la pista d'enlairament existent, d'1,2 quilòmetres, l'hangar, la torre de control de 30 metres i quatre plantes, i la plataforma d'aparcament d'aeronaus, de 45.300 metres quadrats. A més, també s'ha construït un heliport, i ja hi ha empreses d'helicòpters, d'avionetes i d'aprenentatge de vol interessades en disposar d'un hangar. De fet, tal com ha indicat Nadal, hi ha més demanda de les nou parcel·les que hi ha actualment disponibles.

Nadal considera que es tracta d'una inversió austera però que permet tornar a garantir les operacions després de 25 anys d'inactivitat i produir una certa dinamització del turisme i el desenvolupament econòmic de la zona, per després definir l'horitzó futur de la infraestructura amb l'elaboració del pla director.

L'aspiració de la Generalitat és tornar a tenir vols regulars, i per aquest motiu es volen anar fent passes endavant, evitant en tot moment que empitjorin les condicions de l'entorn i del paisatge. Joaquim Nadal ha indicat que el pla director definirà una estratègia d'ampliació sense afectar, de moment, nous terrenys. També ha assegurat que per a elaborar-lo s'estan tenint converses 'discretes' amb el Govern andorrà, que 'en algun moment algú les ha difós i això les ha alentit'. Per aquest motiu, prefereix explicar només 'realitats concretes i no fer volar coloms'.

De fet, l'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, s'ha mostrat convençut que Andorra ha d'implicar-se amb el pla director perquè serà el punt de trobada entre l'òrgan impulsor i el territori d'influència. Batalla creu que és un tema que es pot desvincular a la qüestió de qui pagarà la inversió. L'alcalde també ha indicat que no s'han posat un termini per enllestir el segon pas perquè és millor anar fent un pas darrera un altre tranquil·lament i sense aturar-se.

De la seva banda, el ministre de Turisme, Comerç i Indústria, Claude Benet, ha dit que, evidentment, és una infraestructura que 'tenim tan a prop que no podem ignorar-la' però que la primera col·laboració que es farà serà amb l'aeroport d'Alguaire. Benet ha explicat que la situació econòmica delicada obligarà a prendre decisions amb molta cura i a ser prudents, però ha assegurat que 'en un temps proper, Andorra i la Seu d'Urgell estaran més a prop del que estan ara'. El ministre també ha indicat que hi ha diversos empresaris andorrans que ja han posat el peu en aquest aeroport, precisament perquè el Principat no pot tenir cap infraestructura d'aquest tipus.

Finalment, José Montilla ha destacat que la reobertura de l'aeroport converteix en realitat velles aspiracions de la Generalitat republicana de fa 75 anys, i que tot i ser una inversió modesta, pot ser una oportunitat interessant pel territori, tenint en compte que es troba a la zona de major concentració de població de tot el Pirineu. Montilla també ha defensat la proposta 'adaptable i versàtil' que ha impulsat la Generalitat enfront a la idea que va crear la família Betriu als anys vuitanta.

El president també ha indicat que el projecte parteix amb el suport de la iniciativa privada, i que quan es creïn aliances estaran en condicions d'ampliar les instal·lacions, ja que és un repte tant per la Seu d'Urgell i el Pirineu com per Andorra. Precisament, Montilla ha dit que si el Principat no estigués tan a prop 'potser no estaríem parlant amb els mateixos termes d'oportunitat amb què ho fem ara'. De fet, la voluntat de la Generalitat és mirar més enllà de les fronteres i fomentar 'oportunitats locals per damunt de les divisions administratives'.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte