Diari digital d'Andorra Bondia

Montilla diu que el Govern aposta per l’ampliació del parc d’Aigüestortes


Escrit per: 
Agències

El president de la Generalitat, José Montilla, va afirmar ahir durant una visita al parc nacional d’Aigüestortes i estany de Sant Maurici que el Govern aposta per l’ampliació d’aquest espai protegit.

Aquesta actuació està bloquejada des de fa tres anys per diferències entre el Govern i els municipis. Montilla va insistir  que es farà però amb consens i diàleg amb el territori. Tot i això, no va donar una data. Montilla va destacar que s’ha d’apostar pel turisme sostenible i que llocs com el parc demostren que Catalunya té més turisme que el de sol i platja. Els visitants del parc aquest mes de juliol han pujat un 12% respecte al mateix mes de l’any passat i la zona d’Espot un 16%. L’ampliació que es va plantejar el 2006 proposava incrementar en 12.000 hectàrees la superfície del parc, de 14.199. També proposava un augment a la zona perifèrica, passant de les 26.733 hectàrees actuals a unes 41.000. L’oposició d’alguns municipis va frenar aquesta ampliació. Tres anys després encara segueix paralitzada tot i les reiterades demandes del president del patronat del parc nacional, Joaquim Llach.
Montilla, durant la seva primera visita al parc nacional com a president de la Generalitat, va explicar que volia conèixer de primera mà els projectes que s’estan desenvolupant des del parc. Montilla va destacar que atrau molts turistes, més d’un milió a l’any.
Així mateix, Montilla va elogiar el turisme sostenible i el projecte de Camins vius per fomentar el senderisme. Camins vius és una iniciativa de recuperació dels camins tradicionals dins de l’àrea d’influència del parc nacional. Es tracta de mantenir o de rehabilitar el patrimoni històric que representen els antics camins per fer possible un turisme de senders de qualitat i contribuir al foment de l’economia local. Inicialment estava previst recuperar 180 quilòmetres de camins de bast i camins ramaders, però al final la xifra de senders mil·lenaris recuperats és de 230.
El sender de circumval·lació recupera els camins que van de poble a poble i elements com parets de pedra seca, cabanes, empedrats, murs, pilarets, oratoris o pletes.
A Espot, el mateix municipi on hi ha el parc nacional d’Aigüestortes i estany de Sant Maurici, hi ha l’estació d’esquí d’Espot, de propietat de la Generalitat i gestionada per la societat Gran Pallars. Montilla va explicar que la voluntat de la Generalitat no és gestionar estacions d’esquí i va assegurar que el Govern “no té vocació d’empresari”.
El president, sense avançar xifres, va explicar que a les estacions d’esquí d’Espot i Portainé, totes dues propietat de la Generalitat, hi ha prevista una inversió important per millorar les instal·lacions i fer-les més competitives. Pel que fa a la de Boí Taüll i la futura d’Espui, va destacar que estan lligades al sector de la construcció i que per això passen per mals moments. Montilla va insistir que des del Govern es tractarà de preservar l’activitat però que en cap cas les gestionaran.
La visita del president al municipi d’Espot va consistir en una visita a la Casa del Parc d’Espot, on li van explicar el projecte Camins vius. Posteriorment va anar a veure un dels senders recuperats al mateix nucli d’Espot i tot seguit es va desplaçar fins a l’estany de Sant Maurici, on va fer una petita caminada.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte