Diari digital d'Andorra Bondia
El comiat de Manuel Montobio va comptar amb la presència de representants de totes les esferes socials i polítiques andorranes.
El comiat de Manuel Montobio va comptar amb la presència de representants de totes les esferes socials i polítiques andorranes.

Montobbio insisteix en l’adéu que el futur passa per apropar-se a Europa


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

Discurs poètic, emotiu i ple de contingut el que va fer ahir Manuel Montobbio per acomiadar-se d’Andorra. A la Borda Pairal de la capital es van congregar molts representants del món polític, també anteriors caps de govern, i del món associatiu i judicial, amb cares conegudes de l’àmbit cultural. Montobbio va fer un repàs de tot allò aconseguit durant els darrers quatre anys i va destacar, com ja ho ha fet altres vegades, que el futur d’Andorra passa pel procés d’associació amb Europa. Segons el ja exambaixador, la reforma econòmica i el procés d’homologació socioeconòmic encetat pel Principat amb la crisi del 2008 no té altra opció de futur que l’acostament amb Europa. 
Montobbio va destacar els fets tangibles d’aquests darrers quatre anys entre els quals destaca la institucionalització de les relacions entre els dos països. D’una manera especial i molt concreta va esmentar la creació del col·legi Maria Moliner, del qual va dir sentir-se “molt satisfet” per haver garantit la permanència del sistema educatiu espanyol en el mapa escolar andorrà. També va destacar la seva contribució a l’acostament cap a Europa que –va insistir repetidament–  considera “clau”. Encara en les qüestions palpables, Montobbio va remarcar la presència destacada en el món iberoamericà d’Andorra, “a punt de convertir-se en el país secretari  pro tempore del sistema iberoamericà”, i com això,  al seu parer, transforma la projecció internacional del Principat. 
Però també va destacar fets intangibles, i no menys importants, segons Montobbio, com són la “consolidació d’un camí diplomàtic”, en els 25 anys de les relacions bilaterals que es compleixen justament aquest curs. En concret, va dir, “la creació d’una manera d’actuar, de procediments comuns de col·laboració llestos per engegar altres processos”. Tot això conforma, segons l’exambaixador, “una visió d’interessos comuns” entre Espanya i Andorra. 

El successor
Després de l’estada a Andorra, Montobbio marxa com a representant permanent d’Espanya al Consell d’Europa, però abans de fer-ho ja ha avançat que es reunirà amb el seu successor, el fins ara alcalde de Lleida Àngel Ros. Montobbio, que va mantenir com a “reserva diplomàtica” si havia parlat ja amb Ros, va destacar que el traspàs de totes les qüestions serà fluid. Això sí, va manifestar que el seu successor, com ell mateix, tindrà els objectius que li marqui el govern espanyol. “Les persones passen, l’estat continua i les prioritats són les de l’estat”, va remarcar. 
Qui sí que va dir que havia parlat amb Ros va ser el mateix cap del Govern, Antoni Martí, que diu que ho va fer per via telefònica dimecres mateix. Martí va destacar que el proper ambaixador “és un gran coneixedor del Principat”, i que  per la proximitat, Ros “puja sovint a Andorra i ja té un avantatge”.  El perfil marcadament polític i que no provingui del cos diplomàtic no van ser criticats ni per Martí ni per representants de les formacions polítiques presents a l’acte. Segons Jordi Gallardo, conseller general dels Liberals d’Andorra, això pot quedar en una anècdota, “perquè al final el més important és que arribi amb un tarannà de respecte mutu, de col·laboració molt estreta com ha estat la dinàmica històrica de les relacions entre els dos estats”.
Per la seva part, el conseller general d’SDP,  Víctor Naudi,  va remarcar que coneix Ros i que malgrat que no vingui del cos diplomàtic, “és un bon coneixedor del funcionament d’Andorra”, extrem que considera important per “intensificar el lligam entre els dos estats”. 
Montobbio no va voler fer cap valoració d’un fet que ha marcat en els darrers anys l’ambaixada com ha estat la implicació de dos dels seus treballadors, l’excomissari Marcelino Martin Blas i l’agregat d’Interior en l’ambaixada espanyola a Andorra, Celestino Barroso, implicats en un procés judicial per presumptes amenaces als germans Cierco. “És important tenir un criteri clar que és el del respecte a la separació de poders”, va dir Montobbio, que finalment va remarcar que correspon al poder judicial donar resposta a aquest assumpte. 

Martí i Viladomat es reuniran a l’agost

Després que dilluns passat Martí es queixés públicament d’haver trucat tres cops al soci majoritari de Saetde, Joan Viladomat, i no haver-hi pogut contactar-per tal de buscar un camí cap a la salvació de la marca Grandvalira, ahir va dir que ja s’ha reunit amb ell “en un dinar molt llarg” i que s’han emplaçat a properes reunions durant aquest mes d’agost. Martí va dir que volia ser “prudent” i no va revelar el contingut dels contactes “per no avançar res ni en un sentit ni en un altre” en un dossier que “ja és suficientment seriós”. El calendari corre, perquè el maig del 2019 és quan es preveu la dissolució de Grandvalira.

Montobbio
insisteix
adéu
futur
passa
apropar-se
europa

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte