Diari digital d'Andorra Bondia
L’ambaixador d’Espanya al Principat, Manuel Montobbio, en un moment del seu discurs en l’acte commemoratiu d’ahir.
L’ambaixador d’Espanya al Principat, Manuel Montobbio, en un moment del seu discurs en l’acte commemoratiu d’ahir.

Montobbio insta a “anar més enllà” en la relació entre Andorra i Espanya


Escrit per: 
M.S. / Foto: SFGA

L’ambaixador d’Espanya al Principat, Manuel Montobbio, va lloar ahir les “excel·lents” relacions entre ambdós països però va incidir en la necessitat d’“anar més enllà” i que, a més de les relacions Estat-Estat, que va qualificar de “molt madures”,  també es promoguin “les relacions de societat-societat”.
Montobbio va fer aquestes manifestacions durant el seu discurs en l’acte institucional de commemoració del 25è aniversari de l’establiment de relacions diplomàtiques entre els dos països, que va tenir lloc al vestíbul del Consell General, on va incidir en la importància que Andorra “es presenti en societat” a Espanya, “malgrat el coneixement que pugui haver-hi d’aquesta Andorra transformada i en transformació”, i mostri el país “que formarà part del mercat interior i que no és l’Andorra dels clixés que hi podia haver fa uns anys”.
Així, l’ambaixador, que va assegurar que la relació entre els dos estats “constitueix un joc de suma positiva que es retroalimenta”, va recordar el paper d’Espanya en la transformació d’Andorra i va plantejar com els següents grans reptes el procés d’acostament cap a la Unió Europea amb la negociació de l’acord d’associació i en l’organització de la Cimera Iberoamericana del 2020, cita en la qual es preveu que el monarca espanyol visiti el Principat i s’aprovi d’aquesta manera “l’assignatura pendent” en l’àmbit de la “màxima expressió institucional”.
Per la seva part, el cap de Govern, Antoni Martí, va destacar que, més enllà dels 25 anys de l’establiment de relacions diplomàtiques, el lligam entre Andorra i Espanya el conformen “segles de bon veïnatge i proximitat”. En aquest sentit, Martí, que va recordar que el país “s’ha fet gran gràcies a les aportacions de persones vingudes d’arreu”, va destacar el sistema educatiu espanyol al país, la història de Radio Andorra i de Forces Hidroelèctriques d’Andorra, una societat amb capital espanyol que als anys 30 va permetre Andorra entrar a la modernitat.

Trobada Ubach-Borrell
La primera ocasió per aprofundir en les relacions entre els dos països arribarà demà mateix. I és que, segons va confirmar Martí, coincidint amb la celebració del Fòrum d’alt nivell sobre desenvolupament sostenible de les Nacions Unides, on Andorra presentarà demà el seu informe nacional voluntari sobre el compliment dels ODS, la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, té previst mantenir una trobada amb el seu homòleg espanyol, Josep Borrell. Entre els temes que hi haurà damunt la taula, el cap de Govern va destacar el de la instal·lació d’un sistema GPS a l’aeroport Andorra-la Seu, una tecnologia que confia que “pugui ser una realitat el març vinent”.

Declaració conjunta
Al marge de l’acte institucional per commemorar el 25è aniversari de la signatura i entrada en vigor del Tractat de bon veïnatge, d’amistat i cooperació, els governs andorrà i espanyol van fer pública ahir una declaració conjunta en què es felicitaven per  l’efemèride.
En aquest sentit, en la declaració s’assegura que durant aquest període els dos països “han construït, damunt de sòlids valors comuns, una relació privilegiada en tots els àmbits,  que consisteix un reflex fidel dels forts vincles humans, culturals i econòmics que hi ha entre els nostres països”. Així mateix, s’incideix en l’“excel·lent relació”, fruit de la qual la cooperació entre Andorra i Espanya “ha assolit un nivell excepcional” en diferents àmbits, com poden ser l’educació, la sanitat, el medi ambient, la seguretat i el transport, entre d’altres. 
De fet, i com va precisar l’ambaixador espanyol en el seu discurs, en aquests 25 anys els dos estats han subscrit fins a 39 acords o tractats relatius a diferents àmbits, 15 dels quals en els darrers quatre anys.

25 anys en segells
L’acte institucional, que donava continuïtat al que es va celebrar el 4 de juny a la Fàbrica Nacional de la Moneda i Timbre a Madrid, va servir també per inaugurar l’exposició 25 anys de segells del correu espanyol a Andorra, una mostra de segells de diferents temàtiques que permeten veure l’evolució del país en aquest període. Així mateix, el director de Correus a Catalunya i Andorra, Carlos Chimeno, va presentar un segell i un mata-segells que commemoren els 25 anys de relacions diplomàtiques entre ambdós països.

Montobbio
insta
anar més enllà
relació
Andorra
Espanya
entre

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte